tisdag 3 juni 2014

Peanut butter cup blondies

Varning! De här blondiesarna är livsfarliga! Det finns en stor möjlighet att du inte kommer kunna nöja dig med en. Däremot så innehåller 1 bit dryga 9 g protein, 3 g fiber endast 139 kcal, så det kanske inte gör något om det blir två stycken ;)
Jag har länge haft en låda Quest Cravings Peanut butter cups hemma utan att veta vad jag ska göra med dem. Visst, de är goda som de är, eller som topping på glass eller pannkakor men jag ville hitta på något annat. Efter att ha gjort en massa cheesecakes (jag har ett grymt recept på en cheesecake som jag gjorde i helgen som kommer upp på bloggen snart) och muffins senaste tiden var det dags för något nytt! Något som smakar som att man äter något riktigt onyttigt fast man inte gör det....
Ni måste bara testa det här receptet, det blev så goda! Jag testade faktiskt att göra en sats utan proteinpulver så om du av någon anledning inte vill använda proteinpulver så är det bara att skippa det, men de behöver lite längre tid i ugnen då. Om du inte har Quest Peanut butter cups så går det bra med hackad choklad + några klickar jordnötssmör också, men jag rekommenderar er verkligen att testa receptet som det är. Jag har så klart testat receptet några gånger för att försäkra mig om att det funkar, och en av gångerna råkade jag grädda kakan några minuter för länge...big mistake! De blev inte alls sådär kletiga och sega som jag vil att blondies ska vara, så håll noga koll på tiden. Bara 1-2 min för mycket gör att konsistensen blir helt annorlunda. Kolla att den fortfarande är lite kletig i mitten. Och om du kan, vänta några minuter tills den svalnat så du inte bränner munnen på den varma chokladen....jag kan ha gjort det misstaget, he he!
Peanut butter cup blondies
9 bitar

3 dl havremjöl (140 g, ca 4 dl havregryn som du maler till ett mjöl i en matberedare)
1 skopa (20 g) whey complete vanilj
3 msk sukrin gold (eller stevia sötströ eller kokossocker)
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljarom
1 tsk smörarom (valfritt)
1/2 dl (60g) naturellt jordnötssmör
1/2 dl (60g) osötat äppelmos
2 msk mandelmjölk
1 ägg
2 äggvitor
2 st Quest Cravings Peanut butter cups

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ta fram en ugnsform, ca 20x20 cm (mindre går bra, tar lite längre tid i ugnen bara) och lägg bakplåtspapper i botten och upp längst kanterna.
3. Ha i alla ingredienser utom Peanut butter cups:en i en stor bunke och mixa ihop dem med en stavmixer (eller använd matberedare). Häll smeten i formen. Hacka peanut butter cups:en i mindre bitar och strö över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Se till att inte baka den för länge, den ska vara lite kletig i mitten. Håll koll, så lite som en minut kan göra den torr. Ta ut och låt svalna, skär sedan i 9 bitar. Kan förvarats i frysen upp till 3 månader.
Näringsvärde per bit:
139 kcal
8,4 g protein
12,9 g kolhydrater (vara 2,7 g fiber)
6,5 g fett

18 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja de blev faktiskt över förväntan :)

      Radera
  2. Svar
    1. Jag har redan ätit upp alla, hi hi! :)

      Radera
  3. Vad menas med att ett visst antal gram är fiber? Jag har aldrig förstått det, hehe.
    Undrar också angående naturella, osaltade riskakor; Är det långsamma eller snabba kolhydrater i ex Friggs ekologiska utan salt? Jag har ett träningsuppehåll nu pga skada & undrar om ex en riskaka med ekologiskt nötsmör funkar som "efterätt" efter lunch utan att överdriva kolhydratsintag eller inta snabba kolisar? Ligger på cirka 100-120g kolhydrater/dag nu när jag inte tränar mer än lugna morgonpromenader. Låter det som en lagom nivå (äter i vanliga fall 150-200g/dygn)? Vågar inte dra ner för mycket på dem nu då jag inte vill bli för känslig och lägga på mig sen när jag väl kan träna. Men det kanske är fel tänk av mig?
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av de kolhydraterna som står angivna är x antag gram fiber. Fiber är viktigt att få i sig både för mage/tarmar, för kontroll av blodsockret osv. Ju mer fiber desto längre tid tar det för kroppen att bryta ner det man äter, man håller sig mättare och man höjer inte blodsockret lika snabbt.

      Det är snabba kolhydrater i riskakor.

      Så länge du håller dig inom de ramar du satt upp för ditt mål spelar det mindre roll vad du väjer att äta, det är totalen som räknas. Om du äter riskakorna med jordnötssmör till så tar det längre tid för kroppen att bryta ner riskakorna (fett sänker GI't) så det gör inget om de är snabba kolhydrater.

      Att dra ner kolhydraterna med 50% är kanske lite mycket, men du känner själv hur kroppen svarar. Jag brukar dra ner ca 20% de dagar jag inte kan träna....

      Radera
  4. Åh, jag skulle gärna vilja ta mig en smakbit! Den där lådan quest cravings skulle inte få ha stått länge orörd hos mig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag vet inte vad jag gjort som lyckats ha den lådan hemma så länge. Normalt sett är de borta inom en vecka ;)

      Radera
  5. Har precis bakat dem. Och precis som du skriver så måste man passa dem på minuten. Mina fick gå exakt 11 min. Har justerat kanterna (hehe) och det lovar gott. Ska nu vänta lite till de har svalnat och avnjuta en bit :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, min andra sats är redan sliyt...måste bara mer :) Hoppas du gillar dem :)

      Radera
  6. Hej! Ser att du har äppelmos i många recept. Vad kan man ha i istället? Sällan jag har det hemma tyvärr. Tack för underbara recept!

    SvaraRadera
  7. De är otroligt goda. Rekommenderas varmt.. ett tips är att göra dubbel sats direkt för de försvinner snabbare än vad ni anar ;)

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Sommar och semester innebär tid för träning, äntligen! Hittade din sida av en slump och blir sugen på att testa alla godsaker du presenterat!! Vad jag undrar är när det är bäst tidpunkt att äta proteinbarsen/mellanmålen, som exempelvis dina peanut butter cup blondies? Jag har sökt runt på lite olika hemsidor men hittar väldigt splittrade åsikter. Stämmer det att man ska äta protein innan ett träningspass och kolhydrater efteråt, eller tvärt om? :S När behöver kroppen vad om målet är att bli både smalare och bygga mer muskler..?
    Nu ska jag iväg och köpa proteinpulver så att jag kan testa dessa godingar!!!
    :) Linnea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Välkommen hit :)
      Jag skulle satsa på både protein och kolhydrater före och efter träning så dessa funkar både före och efter träning, men de är lite snåla på protein så du kan alltid komplettera med lite kvarg/keso/proteinpulver/ägg för att få upp proteinet lite :)

      För att bygga muskler behöver du både fett, kolhydrater och protein och du behöver ligga på ett litet kaloriöverskott för att musklerna ska ha bränsle. För att tappa fett behöver du däremot ligga på ett litet energiminus så det är svårt att gör båda sakerna samtidigt. Du kommer däremot se mer vältränad ut (smalare kanske man kan säga) om du har mer muskler :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...