måndag 3 september 2012

Äppel- och kokosparfait med havreströssel

Jag var på affären igår och handlade och när jag stod i kassan och väntande på att betala, sneglade jag ner i vagnen som mannen framför mig var i full färd att plocka upp på bandet. Herregud säger jag bara! Det var röd mjölk, salami, falukorv, skogaholmslimpa, ett typ 2 meter långt paket med formfranska, smör, margarin, massa kartonger med fryst färdigmat, Kellog´s cornflakes, creme fraiche, och extremt många Billys Pan pizza-förpackningar. Jag blev helt ställd! Äter många svenskar verkligen såhär dåligt?? Är det här standard hos barnfamiljer? Jag vägrar att tro att det är så, jag menar, någonstans måste man väl förstå att detta inte är en sund kosthållning? Att detta inte ger barnen (och föräldrarna heller för den delen) någon näring att kunna växa, orka med skola/jobb och aktiviteter efter skolan. Det är skrämmande...

Mellanmål är viktigt men äter man en Billy´s Pan pizza kan man faktiskt lika gärna skita i det (ursäkta "svordomen"). De negativa effekterna av de dåliga fetterna, snabba kolhydraterna och minimala näringen tar ut de positiva effekterna av att man äter mellanmål.

Då är detta recept ett betydligare bättre (och godare) som mellanmål och det går supersnabbt att göra. Mycket protein, frukt, nyttigt fett och långsamma kolhydrater från havregrynen gör detta till ett perfekt mellanmål, eller varför inte frukost?
Äppel- och kokosparfait med havreströssel
1 portion

125g lättkesella
100g minikeso el vanlig keso
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk stevia strö eller sukrin
1 msk (ca 10g) whey proteinpulver vaniljsmak

Äppel-kokos kompott:
1/2 stort äpple
1/2 msk kokos
2 msk vatten
Valfritt: kanel & kardemumma

Havreströssel:
2 msk havregryn
1 msk (ca 5 g) hackade valnötter
Valfritt: stevia strö eller 1 tsk honung
1. Skala och skär äpplet i lagom stora bitar. Lägg i en kastrull och ha i kokos, vatten och eventuellt kryddor. Koka på svag värme under lock tills äpplet är mjukt. Häll på mer vatten om det behövs.
2. Rosta havregrynen och valnötterna i en stekpanna på meduim värme, håll koll så havregrynen inte bränns. Söta eventuellt med stevia strö eller honung.
3. Mixa kesella, keso, vaniljpulver, proteinpulver och stevia strö till en slät smet med en stavmixer
.4. Varva äppel-kokoskompotten med kesella/keso-smeten i ett fins glas eller en skål. Toppa med havreströsslet.
Näringsvärde per portion:
360 kcal
38g protein
31g kolhydrater
9g fett




14 kommentarer:

  1. Mums vilken läcker frukost!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läcker och nyttig :-) Och man kan variera fruk/bär och kryddning efter smak...

      Radera
  2. Även svenskarna blir allt fetare så jag tror tyvärr att vad mannen lade på bandet inte är så unikt. /Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog rätt. Jag tror att bara för att jag själv och de flesta runt omkring mig tänker på vad de stoppar i sig så vet alla vad som är "bra" och "dåligt". Man blir nästan lite ledsen på all okunskap kring kost och vårt allmänna välmående. Hur vi mår och ser ut är ju oftast direkt kopplat till vad vi äter!

      Radera
  3. Tyvärr tror jag det du beskriver är vanligt. Vet inte om det beror på ignorans, okunnighet eller lathet... Din dessert slash mellanmål ser bra myckt godare ut än en gorbys ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är nog så illa. Tur att man lärt sig bättre och att man kan lära ut vad som är hälsosamt :-)
      Tack, det tycker jag med! Och den är bra mycket bättre för kroppen ;-)

      Radera
  4. SMARRIGT, TACK FÖR ETT BRA RECEPT:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, roligt att du tyckte om det :-)

      Radera
  5. Toppen sida du har. Läste det där du skrev om att du hade kikat ned i vagnen framför dig, tyvärr så är det sådana syner man ser dagligen i affären. Det är tragiskt men sant. Tänk om föräldrarna bara gjorde något så enkelt som en smoothie åt barnen och ställde i kylen som mellanmål, men det är ju så mycket enklare att skicka med pengar så de får köpa något, och vad blir det då? Kanske med lite "tur" en Yalladrick yoghurt o en kexchoklad för det har pressbyrån bra priser på, annars så kan nog godishyllorna locka rätt friskt, helst med lite läsk eller energidryck till.

    Tack för toppen inspirerande sidor =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, det är sorgligt! Tyvärr är vår livsstil idag, med stress och tidsbrist, förödande för vår hälsa när allt ska gå så snabbt och lätt som möjligt. Förståelse för att vad vi stoppar i oss till stor del avspeglar hur vi mår verkar vara som bortblåst och har man huvudvärk, är konstant trött eller överviktig så verkar de flesta ha enklare att gå till läkaren än att försöka ändra sättet man äter på. Förhoppningsvis blir fler och fler medvetna om att kosten är A och O för välmående :-)

      Radera
  6. Jag gjorde denna till frukost idag, med citronprotein (mitt vanilj whey var slut). Åååh det var så gott! Som äppelpaj till frukost! Tack för alla dina härliga recept! De är verkligen en suverän hjälp för både motivation och inspiration. För att inte tala om de nyttiga sötsakerna som faktiskt både är goda och fungerar mot sötsugen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Låter härligt friskt med citron proteinpulver i!
      Jag håller med, det är skönt att hitta en livsstil där man känner att man kan njuta av god mat men inte tumma på hälsan :)

      Radera
  7. Detta låter supergott, detta ska jag bjuda mina barn på, men hur är det med proteinpulver, kan (bör) barn äta det eller kan det uteslutas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ingen fara för barn att äta proteinpulver. Är du orolig för sötningsmedel kan du alltid köra på naturellt proteinpulver, men det är så liten mängd man använder så det är ingen fara.

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...