torsdag 13 september 2012

Blomkålsris med kyckling & rostade nötter

Jag rekommenderar ofta mina kunder att dra ner lite på kolhydraterna på kvällen, om man inte har tränat innan förstås för då behöver man fylla på glykogenlagren i musklerna och äta kolhydrater för att optimera återhämtningen. Har man däremot inte tränat kan det vara en bra idé att äta lite mindre kolhydrater eftersom man inte kommer göra av med energin under kvällen och natten.

Många har svårt att komma på vad man då ska äta om man inte äter ris, pasta eller potatis eftersom det är matvaror som de flesta baserar sin kost på. Det är där de fantastiska grönsaker kommer in! Det finns så mycket man kan göra och min recept-pärm här hemma är fylld med recept där man använder grönsaker som tillbehör till fisk, fågel eller kött.
En av mina favoritgrönsaker är blomkål, dels för dess hälsoeffekter och dels för de olika sätten man kan tillaga den på. Jag gör ofta "ris" av blomkål, dvs kör rå blomkål snabbt i en matberedare tills det blir små riskorn. Detta kan man sedan koka eller steka och jag gillar att tillsätta andra grönsaker och kryddor för att få smak. Att även tillsätta lite nötter eller frön balanserar upp blomkålens lite söta smak.
Blomkålsris med kyckling & rostade nötter
1 port

Blomkålsris:
200g rå blomkål
1/2 finhackad charlottenlök
1 liten vitlöksklyfta
ca 50 g riven zucchini
1/2 tsk färsk rosmarin
1/4 tsk torkad timjan
salt & peppar

Tillbehör:
ca 150g kycklingfilé (rå mängd)
20g blandade nötter (ex pinjenötter, pistage och mandel)

1. Rosta nötterna i en het stekpanna i ett par minuter, tills de fått färg. Skaka stekpannan då och då så att nötterna inte bränns.
2. Krydda kycklingen med salt, peppar, lökpulver och oregano. Ställ in kycklingfilén (i en ugnsform såklart) i ugnen på ca 225 C i ca 20 minuter, tills den är genomstekt.
3. Gör under tiden blomkålsriset: kör den råa blomkålen i en matberedare en halv till en minut. Kör inte för länge, då får du bara en kletig massa. Det ska se ut som stora riskorn.
Stek lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt zucchini och blomkålsriset. Stek tills grönsakerna mjuknat, ca 3-5 minuter. Krydda, salta & peppra.
4. Lägg blomkålsriset på en tallrik, skär upp kycklingfilén och toppa med de rostade nötterna. Servera gärna med lite balsamico och en rosmarinkvist på toppen.

Näringsinnehåll per portion:
381 kcal
44g protein
17g kolhydrater
16g fett

Vilka grönsaker är era favoriter och vad gillar ni att göra med dem?



13 kommentarer:

  1. Det där var ju ett spännande recept m blomkålsris. Måste provas! Vad påhittig du är // Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :-) Finns massor man kan göra med blomkål...fler recept kommer snart :-)

      Radera
  2. Hejsan. Första gången jag klickar in på denna blogg. Just love it. Men jag har en massa frågor,har du en e-post adress så man kan prata lite mera med dej ?
    Kanske kan svara på mina frågor,
    En fråa jag kan ställa nu. Är finns det någon form av fysisk butik man kan köpa proteinerna?
    Kram my

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Du kan maila mig på info@tasty-health.se :-)
      Som svar på din fråga så har Proteinbutiken fysiska butiker i Gävle, Linköping, Strängnäs och Uppsala. Adresser hittar du här: http://www.proteinbutiken.se/vara-butiker

      Om du inte har möjlighet att åka till någon av butikerna så kan du alltid beställa via deras webshop.
      /Susanna

      Radera
  3. Hallå! Slank in här av en ren slump, mycket bra då jag själv funderar på att börja med LCHF :) Provade det här receptet idag och det blev otroligt gott! Även en av de godaste kycklingar jag ätit. Ska kika in dina andra grejer också, bra med inspiration när man ska lägga om hela sin kost :)
    Mvh/(Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack"! Jag äter själv inte direkt LCHF (äter aldrig grädde, bacon, smör osv) men drar ner på kolhydraterna på kvällen och även då jag dietar inför tävlingar (i Bodyfitness). Kul att du gillar receptet och hoppas du gillar mina andra recept också ;)

      Radera
  4. Hej!

    Tror du att blomkålsriset går att göra om man bara har en stavmixer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja det tror jag, men det kan nog vara bra att täcka skålen/bunken med en handduk så det inte skvätter blomkål i hela köket :)

      Radera
    2. Riv blomkålen på rivjärn annars! :)

      Radera
    3. Ja det kan man också göra :)

      Radera
  5. Kan man använda lite olivolja med smak av chili och vitlök för att få lite bett på rätten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ha på vad du vill om du vill ha mer smak....så länge du är medveten om att näringsvärdet förändras lite så kan du ha på vad du vill :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...