tisdag 18 september 2012

Superenkelt glutenfritt low carb cashewnötsbröd

 Om någon undgått att förstå det så kan jag säga det igen: jag älskar bröd :-) Gärna bröd som är enkla att göra och som inte kräver timmar av jäsning och knådning. Jag äter sällan bröd nu för tiden i och med att jag är känslig mot gluten men det kommer nog förändras efter idag. Det här brödet är fenomenalt! För det första är det superenkelt, det tog mig 3 minuter att göra smeten och sedan ca 30 minuter i ugnen.
För det andra så är variationerna oändliga. Jag hade cashewnötssmör hemma men det gå lika bra att göra med mandelsmör (det vita mandelsmöret, inte det som är rostat), solrospasta/smör eller till och med jordnötssmör, även om jordnötssmaken kan bli lite väl genomträngande. Hittar du inte nötsmör i butikerna (Konsum brukar ha olika nötsmör av märket Monki eller Kung Markatta, eller så finns det i hälsokostbutiker) kan du göra eget av orostade nötter som du maler i en matberedare tills det blir ett smör. Det tar lite tid och krävs att du skrapar ner det som kommer upp på kanterna, men det är det värt :-)

Man kan ha i olika kryddor och smaksättningar: basilika & soltorkade tomater, rivet citronskal, brödkryddor eller varför inte göra ett sött bröd med fikon och mandlar, eller kanske bananbitar och krossad choklad?!

Fiberhusken i brödet ger det ett luftigt konsistens och caskewnötssmöret ger en knaprig yta. Jag hade i lite linfrön för att ge det lite tuggmotstånd men det är valfritt. Även pålägg går att variera:
Med cream cheese, tomat och kycklingfilé
Med solrossmör
Jag gjorde ett litet bröd i en minibrödform men det går jättebra att dubbla satsen och göra en limpa i vanlig storlek. Förläng då gräddningstiden med ca 10-15 minuter. Det här brödet håller sig i kylen ett par dagar, det går utmärkt att rosta och det går även att frysa.
Det är glutenfritt, har mycket protein från äggvitan och nötsmöret och innehåller hälsosamma fetter. Kolhydraterna kommer från cashewnötterna så använder du solrossmör eller mandelsmör ändras antalet gram kolhydrater något.
Glutenfritt low carb cashewnötsbröd
1 liten limpa, ca 10 skivor

1 dl (ca 120g) orostat cashewnötssmör (jag använde märket Monki, finns på Konsum eller i hälsokostbutiker)
2 äggvitor
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bikarbonat
1 msk linfrön
1/2 tsk havssalt

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer till en smet. Häll i en smord liten brödform och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna.
Näringsvärde för hela limpan:
778 kcal
32g protein
35g kolhydrater
60g fett

per skiva (av 10 skivor):
78 kcal
3g protein
3,5 kolhydrater
6g fett




20 kommentarer:

  1. Det måste väl också vara nåt glutefritt mjöl i receptet?
    Eller ? ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, faktiskt inte :-) Det blir jätteluftigt och konsistensen är nästan precis som bröd enbart med äggvitorna, fiberhusken och nötsmöret...otroligt men sant!

      Radera
  2. Jag har precis bakat och avnjutit några skivor av detta bröd och jag kan bara säga att jag är in love! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott?! Jag älskar det, så enkelt att göra och det blir så luftigt men ändå knaprigt på ytan. Jag ska baka en "limpa" nu och frysa in och ta med nästa helg på tävlingen så jag kan äta det på frukosten dagen efter :-)

      Radera
  3. Hej!

    Är det viktigt att det är just orostat cashewnötssmör, eller man kan ta det som Kung Markatta gör?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska helst vara orostat. Jag har testat både rostat mandelsmör och cashewnötssmör och det blir helt annorlunda, smaken blir inte lika mild och konsistensen inte lika luftig. Så helst naturellt nötsmör :) Du kan ju alltid göra eget genom att mala cashewnötter i en matberedare och eventuellt ha i lite rapsolja för att få det helt slätt.

      Radera
    2. Aha, okej! För jag hittade cashewnötssmör av Kung Markatta på ICA, men det var rostat tyckte jag det stod...kanske ska kolla på Coop/ Life också och se om de har orostat där istället? Tyvärr har jag ingen matberedare, så jag kan inte göra det själv just nu. Har bara en stavmixer.

      Radera
    3. Om du hittar osaltat mandelsmör funkar det nästan bättre. Du får önska dig en matberedare i jul, eller en stavmixer med burk till (det är en sådan jag använder). Den är ovärdelig :)
      Det går också att beställa de naturella nötsmörerna på nätet.

      Radera
  4. Alltså, är det meningen att äggvitan ska vispas först? För mitt bröd blev då inte fluffigt... Tråkigt :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Nej den ska inte vispas. Konstigt?
      Använde du orostat nötsmör? Använde du en för stor form? Brödet jäser/reser sig inte så mycket så det gäller att använda en form så att smeten fyller upp formen ordentligt.
      Och du använde bikarbonat?

      Radera
  5. Nu kommer nog världens dummaste fråga, men vart tusan hittar man fiberhusk!? Letat överallt och hittar det inte :( finns det annars något man kan ta istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I den glutenfria hyllan i vanliga livsmedelsbutiker. Är en gul/vit påse :)

      Radera
  6. hej! funkar vilket orostat nötssmör som helst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har än så länge bara testat orostat mandelsmör och cashewnötssmör och båda funkade fint :)

      Radera
  7. Hej

    Funkar det med jordnötssmör?
    Funkar det utan bikarbonat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det borde funka med jordnötssmör (har inte testat dock). Nej det funkar inte utan bikarbonat!

      Radera
  8. Tack så mycket för detta super receptet. Har letat överallt efter ett kalorisnålt och glutenfritt bröd och äntligen hittade jag det. Ska helt klart prova det i morgon :)

    SvaraRadera
  9. Hej
    Har nyligen bakat detta bröd, tyvärr blev det inte så fint som ditt men smakar ljuvligt ändå :-).
    Tror jag hade för stor bakform, var har du köpt din minibakform någonstans?
    Otroligt nöjd och glad över att jag hittade din blogg med alla fina och nyttiga recept, är inne och testar nya recept flera gånger i veckan. Tack så mycket!

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Ja jag har en väldigt liten form :) Jag tror jag köpte den på Cervera för ett tag sedan.
    Vad roligt, tack :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...