Bröd, det är ju bara för jäkla gott! Det finns inget bättre än när det doftar nybakat bröd i köket! Förutom nyttiga chokladbollar och casein fudge kladdkakan, är mitt banana bread och mina havre & kesellafrallor de mest populära recepten på bloggen....inte bara jag som gillar bröd med andra ord :)
Jag hade en öppnad stor burk med pumpapuré i kylen i helgen som jag behövde göra något med (pumpapurén håller bara ca 5 dagar i kylen) så jag letade upp lite inspiration på nätet och hittade en bild på ett pumpabröd som såg fantastiskt ut. Det receptet innehåll både socker, smör och vetemjöl så det gick inte direkt att utgå från, men jag fick lite idéer om hur man skulle kunna göra för att få näringsvärdet och ingredienserna bättre. Samtidigt som jag letade bilder på recept Google fikade jag med kaffe och en bit sockerfri mörk choklad vilket gjorde att jag började fundera på att göra en pumpamuffins med mörk choklad.
Jag kunde inte bestämma mig för vad jag skulle göra så jag frågade mina kära följare på Instagram och det som de flesta tyckte att jag skulle göra var detta bröd. Och så blev det!
Precis som mitt Banana bread så är det här brödet sött och saftigt men håller ihop superbra och går att skära i fina skivor. Jag har provat att ha både marigare pålägg som kalkon, keso, grönsaker och ägg men även söta pålägg som sockerfri nutella och nötsmör....det funkar lika bra vilket som.
Pumpkin coconut protein bread
1 bröd, 15 skivor
2 dl (80g) mandelmjöl
1,25 dl (50g) havregryn
1,25 dl (40g) whey complete vanilj (eller naturellt proteinpulver)
2/3 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
0,5 dl (10g) fettreducerad riven kokos (köpt på Iherb, vanlig riven kokos funkar också)
1,75 dl (185g) pumpapuré (äppelmos funkar också)
0,75 dl (45g) lätt kokosmjölk
1 ägg
0,5 dl flytande äggvita (eller 1 stor äggvita)
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare.
3. Lägg bakplåtspapper i en normalstor brödform, men vik upp ena kortsidan så att storleken blir ungefär som en 1/2 normalstor brödform (ca 20-25 cm långt). Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills brödet känns torrt i mitten om du sticker ner en tandpetare. Ta ut och låt svalna, skär sedan i 15 skivor och frys ner de du inte äter på en gång.
Näringsvärde per skiva:
70 kcal
3,4 g kolhydrater
4,6 g protein
4,2 g fett
onsdag 16 juli 2014
Pumpkin coconut protein bread
Etiketter:
bakning,
bröd,
efterrätt,
frukost,
förrätt,
GI,
glutenfritt,
kalorisnålt,
LCHF/LCHQ,
low-carb,
mellanmål,
proteinpulver,
sockerfritt,
vegetariskt
måndag 14 juli 2014
Fantastiska dagar i Gävle och bilder från Tammerpokalen
Vilka underbara sommardagar det har varit senaste veckan! Jag åkte som sagt till Gävle i torsdags och har njutit av fina morgonpromenader, grillkväll, shopping samt möte hos bästa sponsorn Proteinbutiken och hunnit med att baka en massa nya recept.
I lördags morse åkte jag och David upp mot Sundsvall för att möta upp Nathalie och Ann som båda skulle tävla på Tammerpokalen. Det var en fantastiskt rolig dag och jag vet inte om det var för att alla var på så gott humör, men jag tyckte att tävlingen var ännu mer välorganiserad än förra året! Allt funkade, bra presentatörer, bra information och en jättebra stämning. Tjejerna gjorde ett kanonjobb och Nathalie hamnade på en 2:a plats i mellanklassen och Ann på en 6:e plats i veteranklassen (+35 år....Ann är 46 år). Så grymt och vi är så stolta över dem!
Nu smider vi nya planer för framtiden, jag tror båda är sugna på att tävla igen, men först ska vi se till att lägga upp kost och träning så att deras kroppar återhämtar sig på ett hälsosamt sätt (reverse diet) och sedan får vi se vad de känner för.
Här kommer lite bilder från tävlingsdagen!
Nathalie tävlade i mellanklassen i BF (klasserna är uppdelade i korta, mellan och långa klassen) och gick upp på scen hyfsat tidigt i programmet. Lite påfyllning i form av riskakor med nutella och upppumpning av axlar, triceps och rygg, sedan var det dags.
Efter en hel del väntan (det var många klasser som skulle upp på scen) så var det dags för Ann att göra sig iordning. Först lite mat och sedan fixade jag hår och smink.
Klassikern: riskaka med nutella. Nästan läskigt att se hur mycket alla tävlande njuter av den första tuggan. Efter allt från 16-20 veckors diet med mycket kyckling, kvarg, bär, ris, grönsaker och fisk, smakar allt så mycket godare!
Det var en otroligt rolig dag och det var så kul att se tjejerna glänsa på scen och visa upp det de kämpat för så länge!
Nu gäller det som sagt att smälta detta och sedan lägga upp nya mål! Det är viktigt att man sätter upp mål hyfsat snabbt så att man har något nytt att jobba mot, annars kan man lätt känna sig tom och lite förvirrad eftersom det man kämpat och fokuserat på så länge helt plötsligt är över.
Nästa tävlande från teamet är Marie Ewers som ska tävla på veteran SM i Karlstad om 2 månader och sedan Olivia som ska tävla på en tävling i Norge om ca 10 veckor. Spännande!
![]() |
Ugnsbakade grönsaker, melon/feta sallas, tzatziki på kvarg och grillad flapsteak....perfekt! |
![]() |
Jag blir som ett barn på julafton när jag går in hos Proteinbutiken! |
![]() |
Sneak peak på de nya recepten :) |
Nu smider vi nya planer för framtiden, jag tror båda är sugna på att tävla igen, men först ska vi se till att lägga upp kost och träning så att deras kroppar återhämtar sig på ett hälsosamt sätt (reverse diet) och sedan får vi se vad de känner för.
Här kommer lite bilder från tävlingsdagen!
![]() |
Då kör vi! |
![]() |
Frukost-stopp längst vägen: matlåda med blomkålsgröt, mandlar, blåbär och Lindahls kvarg |
Tjejerna är taggade! |
Snart dags för "posedown" där alla tävlande går på scen för att förklara tävlingen öppnad |
Posedown |
![]() |
Nathalie längst till vänster, poserna satt perfekt! |
![]() |
2:a plats!! |
Klassikern: riskaka med nutella. Nästan läskigt att se hur mycket alla tävlande njuter av den första tuggan. Efter allt från 16-20 veckors diet med mycket kyckling, kvarg, bär, ris, grönsaker och fisk, smakar allt så mycket godare!
![]() |
Ann till vänster |
![]() |
En 6:e plats! |
Nathalie passar på att föreviga formen |
Nu gäller det som sagt att smälta detta och sedan lägga upp nya mål! Det är viktigt att man sätter upp mål hyfsat snabbt så att man har något nytt att jobba mot, annars kan man lätt känna sig tom och lite förvirrad eftersom det man kämpat och fokuserat på så länge helt plötsligt är över.
Nästa tävlande från teamet är Marie Ewers som ska tävla på veteran SM i Karlstad om 2 månader och sedan Olivia som ska tävla på en tävling i Norge om ca 10 veckor. Spännande!
Etiketter:
bakning,
BodyFitness,
klienter,
Tävling
torsdag 10 juli 2014
Crêpes, Tammerpokalen och lite tips på butiker och produkter
Idag åker jag upp till Gävle och sedan på lördag bila vidare till Sundsvall för att coacha Nathalie och Anne som ska tävla på Tammerpokalen. Ska bli riktigt kul och båda är i kanonform!
Innan jag åker till Gävle så var jag så klart tvungen att få in dagens träningspass som idag bestod av rygg och axlar:
1. Sittande hantelpress 3x10
2. Sidolyft med hantlar 3x12-15, efter sista setet minskar jag vikten med 50% och kör till failure
3. 1-arm sidolyft i kabel 2x15, efter sista setet vila 15 sek, minska vikten med 50% och kör till failure
4. Omvända flyes (för baksida axlar) med hantlar 2x10
5. Upright row med skivstång 2x12
6. Latsdrag 4x12
7. En arms hantelrodd 4 x12
8. Sittande kabelrodd 4x12
Sedan blev det backintervaller i solen, svettigt värre!
Efter passet avnjöts dessa godingar på balkongen (nästan lite för varmt men man ska inte klaga...)
Vaniljcrêpes med kokoskräm, chokladsås och färska bär
Crêpes (4 st små):
Många som är nya läsare har frågat om tips på bra butiker i Stockholm där man kan köpa roliga och nyttiga livsmedel. Jag har tidigare tipsat om mina favoriter i DETTA inlägg. I förrgår var jag runt lite i stan och hittade två "nya" ställen och en restaurang med grymt bra sushi och sashimi.
Första stället är USA Godis i Skrapan på söder där de säljer pumpapuré. De säljer också en massa amerikansk godis och livsmedel men de är ju inte direkt nyttigt så det behöver jag inte tipsa om ;)
Andra stället är ett raw food ställe som heter Matapoteket. De har mat, juicer, shots och bakverk och jag testade deras olika raw food bollar, riktigt goda!
Det blev en sen lunch med min mamma och vi gick till Raw Sushi and grill på Rörstrandsgatan. Fantastiskt god sashimi som jag verkligen kan rekommendera!
Sista tipset för dagen är det nya caseinet från Proteinbutiken, Protein 90 plus, uppföljaren till Pure MPC. Två saker skiljer denna från föregångaren:
Den kommer på 900g burk samt bygger på mjölkproteinisolat istället för koncentrat. Detta betyder att Protein 90 Plus är ett renare protein som är mer skonsam mot magen jämfört med Pure MPC. Denna helg har de specialpris på det nya caseinet så passa på!
![]() |
Så grym! |
![]() |
Ann är 46 år!! Otroligt bra prestation! |
1. Sittande hantelpress 3x10
2. Sidolyft med hantlar 3x12-15, efter sista setet minskar jag vikten med 50% och kör till failure
3. 1-arm sidolyft i kabel 2x15, efter sista setet vila 15 sek, minska vikten med 50% och kör till failure
4. Omvända flyes (för baksida axlar) med hantlar 2x10
5. Upright row med skivstång 2x12
6. Latsdrag 4x12
7. En arms hantelrodd 4 x12
8. Sittande kabelrodd 4x12
Sedan blev det backintervaller i solen, svettigt värre!
Efter passet avnjöts dessa godingar på balkongen (nästan lite för varmt men man ska inte klaga...)
Vaniljcrêpes med kokoskräm, chokladsås och färska bär
Crêpes (4 st små):
1 dl (30g) havregryn
1 msk stevia sötströ
1 tsk vaniljextrakt (Dr Oetker, finns i vanliga livsmedelsbutiker)
2/3 tsk bakpulver
1 msk osötat äppelmos (eller mosad banan)
2 äggvitor
0,75 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
1 msk stevia sötströ
1 tsk vaniljextrakt (Dr Oetker, finns i vanliga livsmedelsbutiker)
2/3 tsk bakpulver
1 msk osötat äppelmos (eller mosad banan)
2 äggvitor
0,75 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
Fyllning:
150 g lättkvarg
2 msk lätt kokosmjölk (eller vanlig kokosmjölk)
2 tsk stevia sötströ
150 g lättkvarg
2 msk lätt kokosmjölk (eller vanlig kokosmjölk)
2 tsk stevia sötströ
1. Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer tills du får en slät smet. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja och häll smeten i pannan. "Vippa" på stekpannan så att smeten sprids ut och crêpen blir tunn. Stek på medelhög värme, ca 1 minut per sida.
2. Gör fyllningen. Lägg fyllningen i mitten av crêpen och vik ihop den.
3. Ringla över chokladsås: 1/2 msk kakao + sötningsmedel + mandelmjölk till önskad konsistens.
2. Gör fyllningen. Lägg fyllningen i mitten av crêpen och vik ihop den.
3. Ringla över chokladsås: 1/2 msk kakao + sötningsmedel + mandelmjölk till önskad konsistens.
Näringsvärde per portion för crêpes och fyllning (ej chokladsås och bär):
270 kcal
24 g kolhydrater
30 g protein
6 g fett
270 kcal
24 g kolhydrater
30 g protein
6 g fett
Många som är nya läsare har frågat om tips på bra butiker i Stockholm där man kan köpa roliga och nyttiga livsmedel. Jag har tidigare tipsat om mina favoriter i DETTA inlägg. I förrgår var jag runt lite i stan och hittade två "nya" ställen och en restaurang med grymt bra sushi och sashimi.
Första stället är USA Godis i Skrapan på söder där de säljer pumpapuré. De säljer också en massa amerikansk godis och livsmedel men de är ju inte direkt nyttigt så det behöver jag inte tipsa om ;)
Det blev en sen lunch med min mamma och vi gick till Raw Sushi and grill på Rörstrandsgatan. Fantastiskt god sashimi som jag verkligen kan rekommendera!
Sista tipset för dagen är det nya caseinet från Proteinbutiken, Protein 90 plus, uppföljaren till Pure MPC. Två saker skiljer denna från föregångaren:
Den kommer på 900g burk samt bygger på mjölkproteinisolat istället för koncentrat. Detta betyder att Protein 90 Plus är ett renare protein som är mer skonsam mot magen jämfört med Pure MPC. Denna helg har de specialpris på det nya caseinet så passa på!
Etiketter:
BodyFitness,
diet,
fettsnålt,
frukost,
GI,
glutenfritt,
klienter,
mellanmål,
proteinpulver,
sockerfritt,
tips,
vegetariskt
tisdag 8 juli 2014
Klients berättelse om bantning och omvänd diet
En av anledningen till att jag bloggar är att inspirera till ett hälsosammare liv, att få folk att förstå att man kan äta gott även fast man vill vara nyttig samt att dela mina erfarenheter och genom det kanske kunna hjälpa någon. Det är alltid lättare om man känner att man inte är ensam och att man kan få tips om vad andra gjort för att förbättra sin situation samt inse att "om hon/han kan, så kan jag".
Jag har tidigare berättat om mina erfarenheter av metabolic damage (fler inlägg om det här och här) och hur jag jobbar med att stabilisera kroppen och förbättra ämnesomsättningen genom en reverse diet. Jag vet att många av er har liknande upplevelser, jag får så gott som dagligen mail från tjejer och killar som berättar om sina erfarenheter med svårigheter att gå ner i vikt pga många bantningsförsök eller dieter och där kroppen till slut inte svarar som förväntat. Väldigt frustrerande så klart. Ett av de vanligaste misstagen många gör är att man tror att man hela tiden måste äta mindre och träna mer då kroppen inte svarar på upplägget. Till en viss del stämmer det, men blir det för lite mat och för mycket träning kan det leda till att kroppen bara blir stressad och svarar genom att bli vätskefylld, att man skadar sig, att man blir övertränad och tappar motivationen eller att man påverkar ämnesomsättningen negativt. Mer är inte alltid bättre!
Min kund Lotta upplevde precis detta. Hon hade i flera omgångar bantat, minskat maten och ökat träningen, utan att något hände. När vi började jobba ihop för snart 10 månader sedan var det solklart att vi behövde göra något annorlunda. Lotta har nu kört en reverse diet under större delen av tiden och resultatet är fantastiskt!
Jag har tidigare berättat om mina erfarenheter av metabolic damage (fler inlägg om det här och här) och hur jag jobbar med att stabilisera kroppen och förbättra ämnesomsättningen genom en reverse diet. Jag vet att många av er har liknande upplevelser, jag får så gott som dagligen mail från tjejer och killar som berättar om sina erfarenheter med svårigheter att gå ner i vikt pga många bantningsförsök eller dieter och där kroppen till slut inte svarar som förväntat. Väldigt frustrerande så klart. Ett av de vanligaste misstagen många gör är att man tror att man hela tiden måste äta mindre och träna mer då kroppen inte svarar på upplägget. Till en viss del stämmer det, men blir det för lite mat och för mycket träning kan det leda till att kroppen bara blir stressad och svarar genom att bli vätskefylld, att man skadar sig, att man blir övertränad och tappar motivationen eller att man påverkar ämnesomsättningen negativt. Mer är inte alltid bättre!
Min kund Lotta upplevde precis detta. Hon hade i flera omgångar bantat, minskat maten och ökat träningen, utan att något hände. När vi började jobba ihop för snart 10 månader sedan var det solklart att vi behövde göra något annorlunda. Lotta har nu kört en reverse diet under större delen av tiden och resultatet är fantastiskt!
Jag låter Lotta berätta sin historia och hoppas att den kan inspirera er som är eller varit i samma situation! Hennes inlägg på sin blogg hittar ni HÄR.
söndag 6 juli 2014
Lite uppdatering och middagstips
Gud vad veckorna går fort! Senaste veckan har bara flugit iväg och nu är det snart dags för semester för mig. Jag jobbar sista veckan på gymet nästa vecka och sedan är jag ledig några veckor innan jag åker till New York. Eller ledig och ledig, jag jobbar på för fullt med att göra klart alla recept till appen som förhoppningsvis släpps i slutet av sommaren, och så har vi fullbokat med kunder på iformonline.se, så helt ledig är jag ju inte.
Jag håller också på att dra i lite trådar och leta leverantörer till en ny grej jag ska göra i höst....jag låter er vara nyfikna lite till men jag har spännande nyheter :)
Jag vet inte hur många av er som följer Tasty Health på Facebook, men där uppdaterar jag lite oftare än på bloggen. För er som har missat så kommer en liten bildkaskad av saker som hänt senaste veckan:
Förra veckan kom Risenta ut med en receptfolder med recept gjorda med deras glutenfria mjöler. Jag har bidragit med ett recept på morotsfrallor så plocka upp en folder så kan du också göra dessa mumsiga frukost-bullar! Foldern bör finnas där Risentas produkter står.
Jag wokade ihop 250 g Findus wokgrönsaker, 75 g edamamebönor, rivet limeskal, riven färsk ingefära, soja, vitlök och chili. Till detta åt jag ett berg av handskalade räkor.
Jag köper alltid handskalade lyxräkor i lag, det är så mycket godare än vanliga räkor i lag som jag tycker är för vattniga och salta!
Till detta gjorde jag en dressing på lättkvarg, limejuice och lite rivet limeskal, örtsalt och peppar.
Jag måste också tipsa om middagen jag åt igår, en lite "tapas-inspirerad" tonfiskrätt.
Fräsch och gott en varm sommardag och det är ju så mycket roligare att äta med händerna ;)
Den här rätten fixas också ihop snabbt och enkelt. Blanda ihop:
1 påse tonfisk i vatten (eller en burk)
75 g minikeso
1/2 finhackad röd paprika
1/2 avokado
salt och peppar.
Dela upp tonfisken i hjärtsalladsblad (även kallad gem-sallad) och ha även på lite ruccola och persilja om du gillar det. Hjärtsalladen är som romansallad i konsistensen men smakar nästan lite smörigt och är fantastiskt god och krispig.
Till efterrätt blev det en skål med färska bär, lyx! Det är tyvärr jäkligt dyrt med färska bär, men jag har verkligen inget emot att lägga pengar på bra mat som jag vet gör kroppen gott. Jag prioriterar detta före mycket annat och detta är för mig att "unna mig".
Det var en liten sammanfattning av veckan och nu ska jag ta och göra lite nytta, dvs baka lite med den nya laddningen av proteinpulver som jag fick hem från Proteinbutiken :) Trevlig kväll på er mina vänner!
Lite sneak peak på recept som kommer finnas i appen :) |
Jag vet inte hur många av er som följer Tasty Health på Facebook, men där uppdaterar jag lite oftare än på bloggen. För er som har missat så kommer en liten bildkaskad av saker som hänt senaste veckan:
Förra veckan kom Risenta ut med en receptfolder med recept gjorda med deras glutenfria mjöler. Jag har bidragit med ett recept på morotsfrallor så plocka upp en folder så kan du också göra dessa mumsiga frukost-bullar! Foldern bör finnas där Risentas produkter står.
Äntligen har min vän Desirée kommit hem från ett år i Italien och vi passade på att köra ett yogapass ihop. "Dissan" är världens (enligt mig) bästa yogalärare och jag älskar att yoga med henne! Det var lite ovant, sist jag yogade var nog mer än 6 månader sedan, men kroppen kommer ihåg snabbt. Mer yoga kommer det definitivt bli i sommar. Jag är jäkligt avundsjuk på hennes handstand! Kanske är något jag borde sätta upp som mål i sommar, att kunna stå på händer :)
Dieten flyter på och jag är inne i vecka 20. Kroppen svarar inte alls i den takt jag skulle vilja (man är ju alltid lite för otålig), men jag vet att det kommer ta tid att förbättra min ämnesomsättning och jag kommer behöva flera cykler av reverse diet och diet innan det stabiliserar sig, men det tar sig ändå måste jag säga!! Jag kommer inte skriva ut hur mycket jag äter eftersom det är helt oväsentligt (alla är olika och har olika behov) men jag kan säga att jag äter lika mycket kalorier nu, efter 20 veckor på diet, som jag tidigare börjat mina dieter på. Och jag kör just nu ca 1,5 timme cardio per vecka i form av HIIT, jämfört med tidigare dieter då jag kört mer än så per dag. Jag äter också väldigt varierat i och med att jag följer IIFYM, så med andra ord mår jag riktigt bra. Jag har gått från 20% kroppsfett till ca 15% och inte tappat någon muskelmassa överhuvudtaget vilket verkligen är kanon!
Jag har också lyckats med konstverket att bli starkare på dieten och efter lite axelproblem under ett par månader gjorde jag chins nu i veckan och klarade 4x10 stycken. Känns bra!
Lite enkla middagstips måste jag ju också få med i dagens inlägg. Det här var en sådan där måltid som tog ca 10 minuter att göra och blev underbart god! Älskar när det går snabbt att laga mat!
Jag wokade ihop 250 g Findus wokgrönsaker, 75 g edamamebönor, rivet limeskal, riven färsk ingefära, soja, vitlök och chili. Till detta åt jag ett berg av handskalade räkor.
Jag köper alltid handskalade lyxräkor i lag, det är så mycket godare än vanliga räkor i lag som jag tycker är för vattniga och salta!
Till detta gjorde jag en dressing på lättkvarg, limejuice och lite rivet limeskal, örtsalt och peppar.
Jag måste också tipsa om middagen jag åt igår, en lite "tapas-inspirerad" tonfiskrätt.
Fräsch och gott en varm sommardag och det är ju så mycket roligare att äta med händerna ;)
Den här rätten fixas också ihop snabbt och enkelt. Blanda ihop:
1 påse tonfisk i vatten (eller en burk)
75 g minikeso
1/2 finhackad röd paprika
1/2 avokado
salt och peppar.
Dela upp tonfisken i hjärtsalladsblad (även kallad gem-sallad) och ha även på lite ruccola och persilja om du gillar det. Hjärtsalladen är som romansallad i konsistensen men smakar nästan lite smörigt och är fantastiskt god och krispig.
Till efterrätt blev det en skål med färska bär, lyx! Det är tyvärr jäkligt dyrt med färska bär, men jag har verkligen inget emot att lägga pengar på bra mat som jag vet gör kroppen gott. Jag prioriterar detta före mycket annat och detta är för mig att "unna mig".
Det var en liten sammanfattning av veckan och nu ska jag ta och göra lite nytta, dvs baka lite med den nya laddningen av proteinpulver som jag fick hem från Proteinbutiken :) Trevlig kväll på er mina vänner!
Etiketter:
fettsnålt,
GI,
glutenfritt,
kalorisnålt,
LCHF/LCHQ,
low-carb,
lunch/middag,
mjölkfritt,
sockerfritt,
tips,
äggfritt
torsdag 3 juli 2014
Gör det för DIN skull
Något som gör mig riktigt riktigt arg är att så många misslyckas med att nå sina mål på grund av negativ påverkan från människor i sin omgivning. Jag vet inte hur många av mina kunder som någon gång mailat mig när de tappat hopp och motivation för att någon eller några i deras närhet har sagt något negativt om deras nya livsstil.
Ni vet, de där personerna som får dig att känna dig konstig och extrem för att du prioriterar och avsätter tid till att träna, som ger dig dåligt samvete för att du väljer att äta något hälsosamt till lunch, som säger att du är tråkig för att du inte dricker alkohol, som frågar när du ska börja äta normalt trots att du gör något som du mår bra av och som tar dig närmare ditt mål.
Vi lever i ett samhälle där mycket av det sociala involverar mat. Det är födelsedagsfikor, fredagsmys, rosévin på uteservering, middagar osv. Så länge man äter precis som alla andra är det inga problem, men om man tackar nej eller äter något som "sticker ut" så är man helt plötsligt konstig och onormal. Jag har tagit upp det här förut på bloggen och många av er kom med jättebra tips på hur ni hanterar sådana här situationer, men sådana här situationer dyker alltid upp igen och igen.
För mig är det helt oförståeligt varför man påpekar och kommenterar negativt när någon gör något annorlunda. Jag kan förstå om man frågar för att man är nyfiken och vill lära sig mer, eller om man är orolig för någons hälsa, men att säga något negativt trots att man ser att personen gör något för att förändra sitt liv till det bättre och som han/hon verkligen mår bra av...varför? Jag skulle aldrig i mitt liv påpeka vad någon äter, om jag inte visste att det jag sade skulle göra någon glad eller påverka dem positivt. Min erfarenhet säger att det handlar om rädsla för nya saker, om okunskap och grupptryck. Ingen vill känna sig bortkommen eller misslyckas med något och ingen vill känna sig ensam, vilket gör att det är lättare att truga på någon att äta eller dricka något så man inte behöver göra det ensam. Det säger mer om dem och deras självförtroende än något annat. När det handlar om kunskap så kan jag förstå att alla inte är insatta i hur maten vi äter faktiskt påverkar oss, men det betyder inte att det är fritt fram att slänga ur sig negativa saker bara för att någon gör något som är nytt och främmande.
Tyvärr är det mer onormalt än normalt att inte dricka alkohol i dagens samhälle. Det är konstigt att inte ha en massa kakor och tårtor till barnkalasen, det är konstigt om man inte äter godis varje helg och det är verkligen trist! Alla måste ju få göra det man själv mår bra av, utan att bli påhoppad och överöst av negativa kommentarer. Jag säger inte att jag aldrig äter glass, tårta eller godis, det gör jag, men jag vill själv välja när jag ska äta det. Jag äter när jag är sugen, inte för att någon trugar eller bara för att det finns där. Skulle jag tackat ja till alla bullar och kakor som erbjudits mig varje dag skulle jag vara stor som ett hus nu.
Det enda jag kan säga är att du måste göra det du gör för DIN skull. Om du påverkas av vad andra säger och på grund av det avviker från din plan, gör du det för att göra DEM glada, inte för DIN skull. Man måste vara självisk och stå upp för det man tror på och det man vill! Skit i vad andra tycker, gör din grej!
Omge dig mig personer som lyfter upp dig, som stöttar dig och som vill ditt bästa. En riktig vän finns där i vått och torrt! Alla andra kan fortsätta leva sina liv med unnande av både det ena och det andra. Jag har mål som jag själv kommer må bra av att uppnå och som ger mitt liv mening. Jag skiter i om andra tycker jag är konstig som äter blomkål till frukost eller äter kakor gjorda på bönor eller proteinpulver. JAG mår bra av det och det är det viktigaste.
Hur hanterar ni sådant här? Får ni negativa kommentarer om er livsstil?
Ni vet, de där personerna som får dig att känna dig konstig och extrem för att du prioriterar och avsätter tid till att träna, som ger dig dåligt samvete för att du väljer att äta något hälsosamt till lunch, som säger att du är tråkig för att du inte dricker alkohol, som frågar när du ska börja äta normalt trots att du gör något som du mår bra av och som tar dig närmare ditt mål.
Vi lever i ett samhälle där mycket av det sociala involverar mat. Det är födelsedagsfikor, fredagsmys, rosévin på uteservering, middagar osv. Så länge man äter precis som alla andra är det inga problem, men om man tackar nej eller äter något som "sticker ut" så är man helt plötsligt konstig och onormal. Jag har tagit upp det här förut på bloggen och många av er kom med jättebra tips på hur ni hanterar sådana här situationer, men sådana här situationer dyker alltid upp igen och igen.
För mig är det helt oförståeligt varför man påpekar och kommenterar negativt när någon gör något annorlunda. Jag kan förstå om man frågar för att man är nyfiken och vill lära sig mer, eller om man är orolig för någons hälsa, men att säga något negativt trots att man ser att personen gör något för att förändra sitt liv till det bättre och som han/hon verkligen mår bra av...varför? Jag skulle aldrig i mitt liv påpeka vad någon äter, om jag inte visste att det jag sade skulle göra någon glad eller påverka dem positivt. Min erfarenhet säger att det handlar om rädsla för nya saker, om okunskap och grupptryck. Ingen vill känna sig bortkommen eller misslyckas med något och ingen vill känna sig ensam, vilket gör att det är lättare att truga på någon att äta eller dricka något så man inte behöver göra det ensam. Det säger mer om dem och deras självförtroende än något annat. När det handlar om kunskap så kan jag förstå att alla inte är insatta i hur maten vi äter faktiskt påverkar oss, men det betyder inte att det är fritt fram att slänga ur sig negativa saker bara för att någon gör något som är nytt och främmande.
Tyvärr är det mer onormalt än normalt att inte dricka alkohol i dagens samhälle. Det är konstigt att inte ha en massa kakor och tårtor till barnkalasen, det är konstigt om man inte äter godis varje helg och det är verkligen trist! Alla måste ju få göra det man själv mår bra av, utan att bli påhoppad och överöst av negativa kommentarer. Jag säger inte att jag aldrig äter glass, tårta eller godis, det gör jag, men jag vill själv välja när jag ska äta det. Jag äter när jag är sugen, inte för att någon trugar eller bara för att det finns där. Skulle jag tackat ja till alla bullar och kakor som erbjudits mig varje dag skulle jag vara stor som ett hus nu.
![]() |
bild från maxgustafson.se |
Omge dig mig personer som lyfter upp dig, som stöttar dig och som vill ditt bästa. En riktig vän finns där i vått och torrt! Alla andra kan fortsätta leva sina liv med unnande av både det ena och det andra. Jag har mål som jag själv kommer må bra av att uppnå och som ger mitt liv mening. Jag skiter i om andra tycker jag är konstig som äter blomkål till frukost eller äter kakor gjorda på bönor eller proteinpulver. JAG mår bra av det och det är det viktigaste.
Hur hanterar ni sådant här? Får ni negativa kommentarer om er livsstil?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)