fredag 19 juli 2013

Två-lagers choklad & kokos proteinbars

Det var riktigt länge sedan jag hittade på något nytt i köket. Jag har gjort en massa olika mugg-kakor (fler recept kommer snart), pannkakor, luncher och middagar (sådan jag äter varje dag), men jag har liksom inte haft tid att ställa mig i köket och hitta på nya recept. Men nu är det semester och saker och ting börjar falla på plats, vilket ger mer tid för det som är min passion: att experimentera i köket. Det var ju så den här bloggen kom till, jag ville ha en plats att dela med mig av mina recept och min passion för träning och hälsa. Det är superkul att det blir mer och mer att göra med online-coachingen och med tävlings-coachingen men jag saknar att stå i köket och låta fantasin flöda :)

Apropå tävlingscoaching så tar vi redan nu emot ansökningar och anmälningar till 2014 års Team Proteinbutikens utvecklingsteam. Det ser ut som att det kommer bli fullt i år också, många har fått upp ögonen för den nya grenen "Bikini Fitness" och fler och fler vill ta sin träning till en högre nivå. Så vill du vara del av ett härligt Team, få hjälp med kost och träning under ett helt år (alltså inte bara inför tävling), vara med på teamträffar och få B-sponsring av det bästa kosttillskottsföretaget: Proteinbutiken, är det bara att skicka din intresseanmälan till teamproteinbutiken@gmail.com.

2013 års teammedlemmar kämpar på mot Luciapokalen och resultaten är fantastiska. Kolla bara in Hannas utveckling på 3 månader!
Tillbaka till bakning :)
Jag köpte för ett tag sedan quinoapuffar som bara stått i skafferiet och jag har inte hunnit göra något roligt med dem, förutom att ha dem som flingor i kesellan på morgonen. Fram tills idag. Jag fick en idé om att ha dem i en proteinbar och efter lite klottrande i mitt receptblock började jag blanda ihop lite ingredienser och det blev klockrent redan vid första försöket!
En lite kletig chokladig botten med ett krämigt kokoslager...mmmm!
Quinoapuffarna ger en liten nötig smak och trots att de blir lite sega efter ett tag så ger de en fin smak ändå. Hittar du inte quinoapuffar går det bra med puffat ris eller havregryn (ungefär 15 g).

De här barsen passar lika bra till fikat som till mellanmål och de innehåller bra kolhydrater, mycket protein och nyttigt fett. Det går bra att byta ut mandelsmöret mot annat nötsmör och kokosmjölken kan bytas ut till vanlig mjölk. Det blir säkert kanonbra att ha i någon smakessens som citron, kanel eller rom i topplagret. Experimentera lite vettja!
Två-lagers choklad & kokos proteinbars
4 st bars/rutor

Botten:
1 skopa (30g) whey complete choklad
2 tsk kakao
1 dl (15g) quinoa puffar
2 msk havregryn
2 msk mandelsmör
2 msk mandelmjölk (eller valfri mjölk/vatten)
2 tsk stevia strö

Kokoslager:
1 skopa (30g) Pure MPC vaniljcasein
3 msk riven kokos
5 msk lätt kokosmjölk (eller vanlig kokosmjölk)

1. Blanda ihop ingredienserna till botten med en sked. Det ska bli en ganska seg deg. Lägg bakplåtspapper i en liten bakform ca 10x10 cm och tryck ut degen i botten av formen. Ställ in i frysen medan du gör kokoslagret.
2. Blanda ihop alla ingredienser till kokoslagret med en sked, även här ska det bli en tjock smet. Ta ut formen ur frysen och bred ut kokoslagret över botten. Låt stå i kylen i minst en timme, tills smeten stelnat. Skär i 4 bitar/bars och förvara i kylen eller frysen tills du ska äta dem.
Näringsvärde per bar/ruta:
152 kcal
15 g protein
8 g kolhydrater
7 g fett

20 kommentarer:

  1. Detta slog ju priset =) Mums !!

    SvaraRadera
  2. Jag har Whey complete vanilj och mpc choklad. Hur gör jag då tycker du om jag vill provbaka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör tvärtom, choklad & kokostopping och vanilj botten (ingen kakao i botten) :)

      Radera
  3. Vad smarrigt detta såg ut! Blev sugen på kokos nu ;)Förstår att det är skönt med semetser och att du nu hinner experimentera mer. Jag passar på nu när det är helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är verkligen superskönt. Och på onsdag blir det New York...du kan ju bara tänka dig vad mina väskor kommer vara fyllda med på vägen hem.....massa roliga matvaror ;)

      Radera
  4. Hej! Tack för en jäättte inspirerande blogg! Jag bara undrar, mycket du bakar är med nötsmör, går det att byta ut mot något annat? Tål inte nötter ;/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Om du tål frön så kan du använda solros-smör eller tahini. Honung går också bra till en viss del. I vissa bakverk (som detta) gör nötsmöret att det håller ihop bättre, men honung går som sagt också bra (ca 1 msk i detta recept).

      Radera
  5. Om man bara har whey går det å ha i båda lagren?
    Tack för alla underbara recept :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Whey blir inte lika tjockt som casein så du kanske får ta mindre kokosmjölk eller ha något annat i som gör det lite tjockare (vassle är väldigt rinnigt). Testa dig fram så du får en tjock konsistens :)

      Radera
    2. Tack snälla :) får testa lite :)

      Radera
    3. Prova chiafrön om du använder whey, funkade för mig. Blir säkert bättre med casein dock!

      Radera
  6. Hej!!

    Dessa bars ser suuupergoda ut! Skulle man kunna göra dom lite mer Low Carb? Hehe
    Älskar din blogg! Är helt beroende av din Casein fudge muggkaka. Igår åt jag 5(!) st...Helt galet, men den är så goood!

    Ha en fortsatt trevlig tisdag :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag som tyckte de var relativt low carb ;)
      Du kan ju testa att bara ta 0,5 dl quinoapuffar och ha i lite kokosmjöl istället?

      Detsamma :)

      Radera
  7. Susanna, din blogg är verkligen helt underbar! Jag har inte testat proteinpulver ännu, men iom alla underbara recept som du har ska jag nu i vecka gå på proteinbutiken i Gävle och införskaffa mig lite gobitar :) Jag har en liten undran kring detta recept och det är om det går att byta ut kokosmjölken mot något annat? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, vad roligt att höra! :)

      Du kan byta ut kokosmjölken mot annan vätska, men om du tar vanlig mjölk som är mer lättflytande räcker det nog med ca 3-4 msk.

      Radera
  8. Blev ju galet gott det här....var tyvärr tvungen att modifiera "glasyren" lite eftersom jag bara hade chokladpro.pulver hemma + vitchoklad/jordgubbprot.pulver....men blev hur gott som helst med vitchoklad/jordgubb i "glasyren"....behövdes bara lite mer för att få en fastare form,...men tusen tack för ett toppenbra grundrecept. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter riktigt gott! Det är alltid kul att modifiera recepten lute med andra smaker :)

      Radera
  9. För mig när jag gör dem här så klibbar de bara fast på bakplåtspappret, det jag har ändrat i receptet är att jag har tagit 15g mer havregryn istället för quinoa, 1 tsk honung istället för mandelsmör, 2msk vatten istället för mandelmjölk på botten och 3 msk mjölk istället för 5msk kokosmjölk för att jag har Whey i både vanilj och choklad. (Du skrev någonstans över att man kunde ändra det där) < fast man kanske inte kunde ändra allting^^ :)

    Skulle vara tacksam om någon visste vad felet är, om det nu går att fixa eller om jag måste skaffa lite fler ingredienser innan jag gör dehär! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det beror nog antagligen på att quinoapuffarna suger åt sig mer vätska än vad havregrynen gör så du måste antagligen ha i mer havregryn för att det inte ska fastna. Honung är lite mer lättflytande än mandesmör så det kan också vara en del av orsaken. Du bör ha i mer torra ingredienser i botten helt enkelt :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...