tisdag 20 augusti 2013

Carrot cake OIAJ och test av nya stevia bars

Det är jättekul att läsa era kommentarer på vilka era favoritrecept på bloggen är! Om ni inte redan sett det har jag en "tävling" (se mitt senaste inlägg) där jag lottar ut 2 lådor med Questbars och allt man behöver göra är att skriva namn, email och ange vilket recept på min blogg som är din favorit. Sista dagen för att delta är idag.
Många av er har samma favoritrecept som jag och jag ska faktiskt snart, efter ett tips av en läsare, skriva ihop MIN topp 10 av alla recept jag har gjort :)

Ett av mångas favoritrecept är OIAJ (Oats In A Jar) som kan göras både varm och kall (overnight oats). Detta recept gjorde jag igår morse och lade ut det på Instagram så några av er har sett det tidigare, men även ni som inte har Instagram måste ju få ta del av det också :)
Självklart kan man skippa hela processen med att varva gröten och krämen i en burk men jag gillar att äta ur en burk....det blir liksom lite lyxigare :) Och vill man förbereda den kvällen innan så är det mycket smidigare att förvara den i en burk, framförallt om man ska ta den med sig och äta i skolan/på jobbet.

Det här är nog definitivt ett av mina favoritrecept när det kommer till gröt och det liknar min Morotskaka-gröt som jag lagt upp tidigare. Den här är ÄNNU lite krämigare och godare och den mättar perfekt genom att man ha i lite zucchini i (som inte ger någon direkt smak utan bara volym och näring). Jag åt den lite ljummen men det går utmärkt att förbereda kvällen innan och ätas kall på morgonen.
Carrot cake OIAJ
1 portion

Gröt:
1 rågad dl (40g) havregryn
50 g finriven gul (eller grön) zucchini
50 g finriven morot
50 (ca 1/2 liten burk) morotspuré, jag köper Sempers barnmatsburkar
2 dl osötad mandelmjölk, eller valfri mjölk/vätska
2 äggvitor
1/2 tsk vaniljarom
1 msk stevia strö
1 tsk kanel + 1/4 tsk kardemumma

Vaniljkräm:
75 g lättkesella
75 g minikeso
1 msk philadelphia extra light
1-2 tsk stevia strö
1/2 tsk vaniljarom

1. Ha i alla ingredienser till gröten, utom äggvitorna, i en kastrull. Koka på medelhög värme i ca 3 -4 minuter. Ha i äggvitorna och rör om hela tiden så att det inte bildas klumpar. Koka i ytterligare ett par minuter.
2. Blanda ihop ingredienserna till vaniljkrämen med en stavmixer.
3. Varva gröt och vaniljkräm i en glasburk (eller lägg allt i en tallrik) och ät på en gång eller förvara i kylen under natten och ät dagen efter.
Näringsvärde per portion:
373 kcal
34 g protein
37 g kolhydrater
9 g fett


Jag fick för några dagar sedan hem några prover av nya proteinbars från Blackberry, av märket Nutri-Nick. Dessa bars finns nu att köpa på Life hälsokostbutiker runt om i Sverige.
Barerna är sötade med stevia och jag testade två smaker av en Low carb-bar och en Kexbar.

Nutri-Nick Stevia bars i choklad och vanilj påminner lite om Questbars i konsistensen och båda har en behaglig smak av kokos. Vaniljen är len i smaken och inte för söt och chokladen har också en bra chokladsmak utan att vara för sliskig.
När det gäller näringsvärdet så är det bra för att vara en low carb bar och båda barsen innehåller 15 g fiber vilket är riktigt bra! Jag skulle önska att de innehöll lite mer protein (de innehåller lika mycket fett som protein) men jag tycker ändå att det är ett bra alternativ till andra bars på marknaden i och med att de inte innehåller några (allt för) konstiga tillsatser.
Men Questbars är fortfarande de bästa barsen jag testat!

Vanilj-smaken innehåller (från blackberry's hemsida):
178 kcal, 12 g protein, 5 g kolhydrater (2 g socker, 15 g fiber), 9 g fett
Chokladsmaken innehåller:
176  kcal, 10 g protein, 5 g kolhydrater (2 g socker, 15 g fiber), 9 g fett
Innehåll i smaken "Rich chocolate":
Polydextros (fiber), vassle/myseproteinkoncentrat (16,4%), sojaflingor (ej GMO), ej härdad eko palmolja, kokos (7,9%), oligofruktos, sojaproteinisolat(6%), fuktighetsbevarande medel: glycerol, inulin, emulgeringsmedel: sojalecitin, vitamin premix (B1, B2, B6, B12, niacin, pantotensyra, biotin, folsyra, E, C), vitamin D3, surhetsreglerare: mjölksyra, vanillin, sötningsmedel: steviolglykosider 0,05%. Produkten innehåller laktos och soja och kan innehålla spår av gluten, nötter, jordnötter, sesamfrö och SO2.

Kex-baren smakar precis som en kexchoklad! Den är god men har inte alls lika bra näringsvärde som de andra barsen. Den är sötad med stevia MEN även dextros och socker och innehåller även vetemjöl. Den är ett bättre alternativ än vanlig kexchoklad men inget jag skulle äta i tron om att den är nyttig. Se det som en liten godisbit man kan lyxa till det med ibland :)
Näringsvärde per bar:
237 kcal, 7,2 g protein, 15,1 g kolhydrater (2 g socker), 16,7 g fett
Innehåll:
Vaniljkräm (vegetabilisk olja, vassle/myseprotein, skummjölkspulver, dextros, socker, sötningsmedel: steviolglykosider, vaniljessenser), chokladöverdrag: (socker, vegetabilisk olja, vassle/myseprotein, dextros, kakaopulver, skummjölkspulver, emulgeringsmedel: sojalecitin, vaniljessenser), kex (vetemjöl, vegetabilisk olja, jäst: E500, salt, emulgeringsmedel: sojalecitin)
Det är jättekul att det kommer fler och fler bra alternativ till bars för det går ju inte att förneka att det är väldigt smidigt att bara gå och köpa en bar och äta till mellanmål om man inte hunnit förbereda något. Som jag har nämnt tidigare så är de flesta energibarsen på marknaden fulla med socker och fruktos. Frukt & nöt barerna är naturliga men innehåller inget protein och kan vara aptitstimulernade, och de bars med mycket protein som är sockerfria innehåller miljoner med konstiga tillsatser som knappast kan vara bra för hälsan.
Bäst av allt är såklart att göra egna bars men har man inte tid är QUESTBARS min favoritbar, och Nutri-Nick kommer på andra plats (även om man kanske bör komplettera med lite mer protein för att man ska hålla sig mättare längre).

13 kommentarer:

  1. Det där lät alldeles vansinnigt gott! Har inte testat zoats ännu men känner på mig att det inte kommer dröja. En fråga... tror du man kan fixa iordning ett par burkar i stöten? Säj, 3 i taget och förvara i kylskåp? Jag försöker komma in i meal-prep-mode för att förenkla vardagen lite nämligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova, du kommer inte ångra dig :)
      Ja det tror jag går jättebra, det är alltid smart att förbereda så mycket man kan :)

      Radera
  2. tack för tipset om de nya barsen! Ska kolla nästa gång jag går förbi Life! Även om questbar är svårt att slå, är det alltid kul att prova något nytt ;) Var de dyra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det. Det är som du säger kul att testa lite nya grejer.
      Jag fick de hemskickade men tror inte de är så dyra, runt 20-25 kr kanske.

      Radera
  3. Jag åt också frukost ur burk idag. :) "Lemon & Poppy Seed Overnight Oats".

    SvaraRadera
  4. Vart kan man hitta denna typ av glasburkar? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte dem på Coop som ligger nära mig men både IKEA och ICA Kvantum/Maxi brukar ha dem :)

      Radera
  5. Har ätit Carrot cake OIAJ till frukost hela veckan! Supergott och väldigt enkelt att förbereda till i alla fall två dagar i förväg. Jag är inte så kreativ i köket så hur bra som helst att nån annan är det och sen delar med sig, tack :)! Hoppas på fler recept på OIAJ, Zoats, Overnight oats osv. kanske kommer i en app ;)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, det kommer fler recept så småningom :)

      Radera
  6. Åh måste testa carrot caken!! Lät såå gott!! TACK för superbra och enkla recept för en "nybörjare" som jag är.. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar dem! Enkelt och snabbt ska det gå, det är den röda tråden genom de flesta av mina recept :)

      Radera

  7. cureidea.com premier diet keto keto pure tablets side effects even bigger and more properly conducted study confirmed the result, with different organizations of people on low-carb diet programs burning an average of between 200 and nearly 500 extra calories each day.thing: A low-carb diet minimises your hunger and helps it be better to eat much less. And it might also increase your fat burning at rest. Study after study demonstrates low carb is the smart method to lose weight and that it improves important health markers .Find out more about low-carb and ketoDo you wish to learn about precisely what to eat on low carb, precisely how to do it, potential problems and solutions… and a lot of great recipes? Have a look at our keto for beginners instruction . Alternatively, you may make low carb even simpler by signing up for oufree two-week keto challenge . ketogenic diet book
    http://www.cureidea.com/

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...