onsdag 15 augusti 2012

Paranöt & chocolatechip-kakor (glutenfria, proteinrika, sockerfria)


Idag hade jag sovmorgon och det är en riktig lyx vill jag lova, framförallt när man normalt ställer klockan på 04.30 för att hinna med träning och alla bestyr innan det är dags att åka till jobbet.

Så idag sov jag ända till 07.00 (!) och sedan var det såklart dags för en "date" med trappmaskinen. Det var inget kul på tv så jag kollade på "supersize vs superskinny" på You-tube. Jag tycker sådana program är jätteintressanta! Människors förhållande till mat, hur de förändrar inställning och tankebanor kring deras beteende, hur de får insikt och slutligen ändrar livsstil. Otroligt lärorikt eftersom det är det jag jobbar med dagligen: att få människor att ändra beteende :-)

Dagens recept har inget med beteendeförändring att göra, eller jo kanske ändå: att baka kakor med nyttiga ingredienser istället för socker och smör! :-)
De här kakorna blev grymt goda! Knapriga havrekakor med stora bitar paranötter och sötma från chokladen. Du kan själv välja om du vill ha mjölkchoklad eller mörk choklad, även om du vill ha sockerfri choklad som sänker kolhydratsinnehållet eller vanlig choklad om du undviker sötningsmedel. Hur som helst är de så goda och dessutom kalorisnåla! Ni får ursäkta namnet, kunde inte komma på något bättre ;-)

Paranöt & chocolatechip-kakor
8 normalstora kakor

1,5 dl havremjöl (ca 2 dl havregryn som mals till ett mjöl)
1 msk vassleproteinpulver vanilj
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
1 krm bikarbonat
1 msk kokosolja
1 msk stevia strö eller sukrin
2,5 msk havremjölk (eller annan valfri mjölk)
20g hackad sockerfrichoklad (eller valfri choklad)
20g grovt hackade paranötter

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ha i de blöta och jobba ihop till en deg med händerna och forma till en stor boll.
2. Dela bollen i 8 lika stora delar. Rulla varje del till små bollar och lägg på bakplåtspapper på en bakplåt. Tryck till kakorna lite eftersom de inte smälter ut av sig själva.
3. Grädda i 180 C i ca 8-10 minuter. De ska gärna få lite färg men ta inte ut dem för sent eftersom de fortsätter att bakas efter att man tagit ut dem. Lägg över på bakgaller och låt svalna helt, de stelnar när de svalnar. Kan frysas.

Näringsvärde per kaka:
83 kcal
2,6g protein
6,4g kolhydrater
5,5g fett


6 kommentarer:

  1. Åh, jag har hittat en ny favoritblogg !!! Herregud vad jag ska prova nya spännande grejer nu :) Stackars min plånbok att jag bor granne med proteinbutiken i Gävle haha. Tack för att du delar med dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar bloggen! :-)) Vilken lyx att bo så nära Proteinbutiken, själv åker jag ca 18 mil för att handla där ;-)...men det är det värt! Lycka till med bakningen

      Radera
  2. Jag har oxå en ny favoritblogg! Många bra recept, tänkte göra lemon curd idag :)

    SvaraRadera
  3. Skall man helst använda vanliga havregryn eller fiberhavregryn? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helst vanliga men fiberhavregryn funkar också :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...