torsdag 21 februari 2013

Det går (för vissa) att äta sig fri från sjukdomar! Marcus berättelse

bild från www.favhealth2012.org
Det har varit lite diskussioner här på bloggen om det här med att man visst kan äta "skräp" men ändå hålla formen. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Mat för mig handlar om så mycket mer än bara vikt och att vara i form. Jag äter mat för att må bra, för att kroppen ska få byggstenar och för att förebygga sjukdomar!
Jag fick ett mail förra veckan från Marcus som ville dela med sig av sin historia. Marcus fick diagnosen Typ-1 diabetes vid tidig ålder och har efter många år av experimenterade hittat ett sätt att äta som gjort honom i stort sett sprut fri ! Bara genom att lägga om sin kost. Jag ville veta mer och tyckte att det vore intressant att dela Marcus berättelse och kanske inspirera till att tänka lite annorlunda kring kosten och dess betydelse för vårt välmående.

Edit: Alla människor är olika och detta är något som fungerat för Marcus. Innan du överväger att lägga om kosten bör du rådfråga din läkare!! Att själv experimentera med kosten om du har Typ 1 diabetes kan vara farligt!!

"Hur jag gick från 6 sprutor per dag till nästan ingenting"
Hej, mitt namn är Marcus Grip och år 2000 när jag var 10 år fick jag Typ 1 Diabetes och hade det tufft med det i flera år eftersom jag åt som ett "normalt" barn gör. Men när jag var runt 17 år, då jag slutade dricka alkohol, blev vegetarian och fick ett mer hälsotänk så snubblade jag över en föreläsning om Raw Food. Efter det ändrades allt! Jag började förstå mer hur kost och hälsa fungerar för vår kropp och prövade mig fram, började läsa mer på internet och forska och prövade även LCHF. Jag äter high raw food (80% eller mer) men blandar även in lite mejeriprodukter i måttlig mängd och i balans.

Nu, efter ett par år av experimenterande, läsande och lyssnande på mycket olika människor på alla sätt och vis så har jag lyckats att bli nästan helt insuinfri. Jag äter nästan helt uteslutande protein och fetter, allt i ett väldigt naturligt, ekologiskt och hälsosamt sätt. Kolhydraterna får jag ifrån mycket grönsaker och jag är även mycket fokuserad på att hålla min kropps pH värde basiskt och inte surt -läs mer på min sida om det-, vilket också är en viktig aspekt för optimal hälsa för mig.

Jag tar endast långverkande insulin morgon och kväll just nu och det är för att jag är utomlands på äventyr och det är svårt när man inte har sin egen kost och produkter man är van vid som i Sverige. Jag hade en period då jag var insulin fri för flera veckor och jag tror att jag och många fler Typ 1 Diabetiker kan komma dit. För Typ 2 är det ännu lättare och jag har inga tvivel om att båda typer kan vända på Diabetes genom riktig, naturlig kost med rätt innehåll och rätt näringsvärde som passar oss. Dessutom får man bra kroppsform, energi och allmän hälsa som bonus.
Jag blandar också in träning vilket är en väldigt viktig del av livsstilen för diabetiker. Cardio träning har jag märkt är den allra bästa och dessutom träning som gör dig glad, som du njuter av eller på något sätt underhåller dig -så som fotboll, cykling, dans, skateboard eller annan sport som du tycker om- påverkar sockret otroligt mycket starkare!

Det är ganska enkelt när man tänker efter. Ät rätt, ät hälsosamt och skippa söta saker, även naturligt söta så kommer man väldigt långt som diabetiker. Jag vet att allt är möjligt och att kroppen är en riktig själv läkande maskin när vi tillåter den och ger den rätt bränsle. Jag hoppas min historia har gett många inspiration, både diabetiker och icke diabetiker för hälsosam livsstil kan fixa så många problem vi har, det är helt fantastiskt!"
bild på Marcus från www.diabetic-guide.com
Jag ville veta lite mer så jag ställde lite frågor till Marcus i en kort intervju.


1. För läsare som inte vet vad Typ 1 diabetes är och varför man får det, kan du ge en kort förklaring om detta?
Typ 1 Diabetes är den tuffare varianten av Diabetes som ca 5% av alla Diabetiker har. Det kallas även barn diabetes då den nästan alltid bryter ut i unga år. Man måste ta insulin(sprutor) varje dag och man är väldigt känslig i blodsockret då bukspottskörteln inte fungerar och producerar inte insulin vilket är ämnet som bryter ner socker så vi har balans när vi äter. Typ 1 sägs komma från gener och inte alltid via dålig livsstil. Jag tror det handlar om en mix. Att man kan ha det i generna men om man lever hälsosamt och stressfritt kan man undvika att det bryter ut då kroppen har en sådan bra balans.
Edit: Insulin bryter inte ner socker utan är det hormon som "öppnar" cellerna så att de kan ta upp blodsockret från blodet. Typ 1 diabetes beror på att produktionen av insulin har slagits ut av någon anledning, de drabbade måste då ta insulin sprutor, men kan tack vare dagens insulinpreparat leva lika bra som friska människor. Har man ingen insulinproduktion (som de med typ 1 diabetes inte har) kan man inte äta sig till en insulinproduktion, man kan däremot med hjälp av kosten (rådfråga din läkare innan du gör ändringar i din kost) minska mängden insulin du behöver ta.

2. Vad hade du för symptom innan du fick diagnosen Typ 1 Diabetes?
Jag var väldigt trött och törstig hela tiden, kissade ungefär 16 gånger per dag och lite yrsel och det är ett ganska klart och starkt tecken på att något är fel. Ibland kan man få symptom strax innan och är man klok och snabb då så kan man ändra sin livsstil och slippa att sjukdomen bryter ut.

3. Varför bestämde du dig för att testa att lägga om din kost? 
Jag hade ett par tuffa år i tonåren som alla, förutom att jag också behövde vara ansvarsfull och ta insulin varje dag. Jag märkte att det inte fungerade alls att äta som jag gjorde, för rörde på mig och tränade gjorde jag varje dag men utan en bra kost så blir det bara upp och ner i blodsockret och i livet så jag behövde en förändring. Om jag minns rätt så rekommenderade min mamma mig att gå på en föreläsning i Örebro Stadspark om Raw Food. Jag gick dit och blev helt inspirerad och började förstå varför jag haft så mycket problem med Diabetes. Jag skötte helt enkelt inte om mig själv med kosten.

Jag började läsa mer, forska och läsa på internet och i böcker och prövade även LCHF kost, kom mer in på Alkalisk kost efter det och började se en klar bild över hur stark påverkan kosten har på oss, Diabetiker eller inte. Jag var fast besluten att få ett slut på alla sprutor och ett konstant upp och ned i blodsockret och ingen balans eller ordning. Det var jobbigt att varje dag behöva balansera och gå och oroa sig och fundera på sprutor och blodsocker men också eftersom läkarna talade om att det kan vara väldigt skadligt på lång sikt om jag inte ändrar på mig. Man kan få synproblem och t.o.m. bli blind, amputera och få andra följdsjukdomar. Därför tycker jag det är viktigt att ta ansvar och därför var jag fast besluten att göra en förändring och hitta en lösning.

4. Vad skulle du vilja ge för tips till folk som fått beskedet att de ligger på gränsen till typ 2 diabetes?
Det är svårt att säga eftersom vi alla är olika och alla behöver olika tillvägagångssätt, men kort och enkelt så skulle jag säga:

1. Ta bort alla snabba och onyttiga kolhydrater så som ris, pasta, nudlar, godis, kakor, dricka och saft, bakelser, socker, bröd osv.
2. Lägg till mer hälsosam, fet och protein rik mat så som sallad och grönsaker av alla slag (gröna är absolut bästa), frön och nötter, avocado, nyttiga oljor(oliv, hampa och kokosolja t.ex.) och bra och rätt kött om man inte är vegetarian. Feta mejeriprodukter går bra också men jag rekommenderar en alkalisk diet också vilket innebär ämnen som ger högre pH värde, vilket mejeriprodukter inte gör så en balans får man ha.
3. Inga skadliga E-ämnen eller andra kemikalier i maten, ren mat är ren kropp!
4. Gör träning som får hjärtat och svetten att pumpa, det är allra bäst för blodsockret och jag har även upptäckt på mig själv att träning som är rolig som inte känns som träning har stor påverkan på blodsockret och detta kan ju även hjälpa dom som är på gränsen att bli diabetiker att vända totalt men också dom som redan är diabetiker att bli av med medicin eller åtminstone får otroligt mycket mer balans och lättnad i livet.
Edit: Återigen, om du har typ 1 diabetes, rådfråga din läkare innan du gör ändringar i din kost.

5."Hur ser ditt liv ut nu som Typ 1 Diabetiker med kost o träning?
Idag går jag på gymmet 3 gånger i veckan för jag tycker det är kul och bra träning. Jag gör mycket extremsporter och håller igång varje dag med promenader eller klättrar omkring vilket är ganska lätt då jag bor i Costa Rica. Jag äter minst 80% Raw Food, mycket fett och protein och kolhydraterna får jag från mycket grönsaker, dricker mycket gröna smoothies och tar knappt något insulin alls och har ett väldigt balanserat blodsocker. Nu är jobbar jag hårt för att hjälpa andra via hemsidan och skapa kurser så jag kan hjälpa fler Diabetiker att få balans och hälsa i livet, samtidigt som dom blir av med medicin och mår bättre!

Några avslutande korta tips: CarbZone är ett jätte bra märke som gör low carb produkter som är perfekt för Diabetiker i Sverige. Dom har bröd, mjöl, choklad och massa annat. Träna med något som är roligt, pröva dans, sporter, yoga, spinning pass, gym och allt du kan tänka dig. Pröva dig fram för att hitta något som ger bra träning som du tycker är roligt, det håller alltid i längden och gör det mycket svårare att ligga på latsidan och strunta i träningen.

Marcus har även en hemsida www.diabetic-guide.com där han delar med sig av tips och artiklar för folk med diabetes.

19 kommentarer:

 1. Hej! Jag har också diabetes typ 1 och känner att jag nu måste lägga mig i lite. Det är inte så att typ 1 är svårare än typ 2. Det finns diabetiker med typ 2 som har det minst lika jobbigt och det är bättre att vi har en förståelse för varandra än att dra alla över en kam. Diabetes är jättejobbigt och det är viktigt att poängtera att en diabetiker inte är den andra lik. Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för den andra. Jag känner t ex en diabetiker som äter mer kolhydrater än protein eftersom hennes blodsocker höjs mer av protein (-har ngt med njurarna att göra).
  Jag beundrar verkligen Marcus livsstilsändring men känner att jag själv inte skulle må bra av raw food - jag vill äta som jag brukar och tar hellre insulin. Men kul att det finns sätt.
  När vi ändå är inne på ämnet så kan jag rekommendera dokumentären How to cure diabetes in 30 days.

  //Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin och tack för din kommentar!
   Visst är det så, det som funkar för någon behöver inte funka för någon annan...man måste hitta sin egen väg. Med inlägget ville jag (och Markus) visa att mycket går att göra med kosten: sänka blodfetter, underlätta vid diabetes, minska risken för hjärt- och krlsjukdomar osv.
   Så självklart ska inte alla som har typ 1 diabetes äta raw food, men om man forskar lite kan man hitta en kost som gör att man behöver mindre insulin. :)

   Radera
  2. Jag rekommenderar att äta det man känner för såklart och inte tvingar i sig något och mår dåligt. Jag tror inte heller 100% Raw Food är perfekt heller (vilket jag inte äter) och självklart är alla olika och som Susanna säger är det bara kul att visa att maten kan påverka oss positivt om vi gör rätt val. Den dokumentären är väldigt bra, kan också rekommendera och såklart har Typ 2 också jobbigt, vad jag menade var att dom har i största allmänhet lättare att bli av med medicin och problem än Typ 1, det kan väldigt väldigt många studier bevisa men sen att det är känslomässigt och psykiskt lika jobbigt stämmer nog mycket väl :)

   Radera
  3. Hej Marcus och Karin! Tack för ert inlägg om diabetes. Mitt barnbarn som är nio är har precis blivit diagnosticerad diabetes typ 1. Hon tycker mycket om sötsaker och dietisten på sjukhuset förespråkar att hon ska äta som hon brukar och dricka ex funlight. Det känns ju inte bra! Har du några råd och tankar på hur vi kan hjälpa henne att få ett så hälsosamt och roligt liv som möjligt. Många varma hälsningar Mait

   Radera
 2. Superbra inlägg! Jag tror starkt på att all mat vi stoppar i oss reflekterar och påverkar hur vi mår. Då många mår dåligt över att de ätit t.ex godis för att de tror att de kommer bli feta, så vägrar jag godis och andra onyttigheter för att värna och ta hand om min kropp. Att ha motivationen "att vara hälsosam" går MYCKET längre än motivationen "gå ner i vikt". Älskar allt de vår nyttiga mat gör oss gott! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte hålla med mer! Älskar bra mat och dess positiva påverkan på oss. Bland det häftigaste som kostrådgivare är när man förbättrat någons hälsa!! :)

   Radera
 3. Superbra! Jag knäckte begynnande diabetes typ 2 genom samma kost :-)
  (tappade massor i vikt "på köpet")

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart, bra jobbat!! Jag ryser när jag hör sådant (på ett bra sätt alltså) :)

   Radera
 4. Vilken berättelse. Intressant !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, Marcus har verkligen gjort en resa!

   Radera
 5. Tack för ett intressant inlägg om ett alltid brinnande aktuellt ämne! Gratulerar till Marcus som redan i tidiga år gjorde den viktiga kopplingen mellan mat och hälsa. Det är mer än vad många andra gör under hela sin livstid. Inte alltid lätt att hitta sin egen balans och "omprogramera " hjärnan till sunda vanor, så lätt att trilla dit på det söta som ger en tillfällig...då är detta kanonbra läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...tillfällig kick...ska det ju stå:)

   Radera
  2. Tack Sofi! Jag har mycket att tacka min mor för mina hälsosamma val och förstånd haha ;) Men det gäller också att acceptera att man är människa och ibland är sugen på lite skräp och jag tror det är bättre att tillåta sig själv och inte skämmas eller må dåligt över att man ibland äter inte som man ska. Självklart ska det ju inte bli någon rutin men det ska ju inte heller bli att man går och är deppig för att man tvingar i sig hälsosamt hela tiden och har det tufft. Steg för steg får man öka sitt intag av ren och god mat, till slut har man inte ens något sug på sött kvar! :)

   Radera
 6. Hej
  Jag hittade din blogg idag genom en tips på FB, vill bara säga, JAG ÄLSKAR DET..

  Kram / Gelareh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Gelareh! Vad roligt att du gillar min blogg, det gör mig så glad att höra :))

   Kram

   Radera
 7. Så bra inlägg! Träning och kost kan verkligen göra underverk!
  Jag är lite nyfiken på det som skrivs om att balansera pH-värdet och inte låta det ligga på en "sur nivå", vad innebär detta och vad har det för konsekvenser? Hur påverkar det kroppen? Anledningen till att jag frågar är för att jag i många år har haft problem med urinvägsinfektion, vilket har gjort att jag är immun mot symtomen och inte märker av det förrän det är på väg upp i njurarna eller har nått dit. Efter många hemmabehandlingar har jag upptäckt att citronvatten gör så att jag inte får urinvägsinfektion. Jag dricker vatten + 2 msk citronsaft morgon och kväll och har inte haft en urinvägsinfektion på över ett år, så jag misstänker att mitt pH-värde kanske är något förhöjt, därför undrar jag hur detta kan påverka kroppen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du frågar! Jo, det handlar om att pH värdet i kroppen ska vara lite basiskt/alkaliskt för att fungera optimalt enligt vissa forskare och läkare som jag läst mycket om. Viss mat gör oss sura och blir vi för sura så är det lätt för elaka bakterier och virus att leva och växa i kroppen medan om vi är lite basiska i vårt pH värde så överlever dom inte för "omgivningen" inte tillåter det, för dom pallar inte av det pH värdet. Bra där med citron, för citron (trots sura smaken) är faktiskt väldigt basiskt.

   Mat så som grönsaker, speciellt gröna grönsaker, citron och nötter och frön är basiska medan all skräpmat, pasta, mjöl och mejeri produkter gör oss sura. En balans där också så klart! Glad att du sluppit urinvägsinfektion tack vare citronen :)

   Varför jag pratar om basisk/alkalisk mat är för jag gillar att gå förbi att bara balansera blodsocker och även värna om kroppen och reparera och balansera. För man kan äta massa kött och mejeriprodukter och ha stabilt blodsocker men det kanske inte är det bästa för hälsan generellt sätt :)

   Radera
 8. Intressant läsning. Jag tror absolut på devisen att hälsa och välmående byggs upp inifrån. Visst kan man gå ner i vikt och ha en slank figur även om man lever på "skräp", frågan är dock hur insidan av kroppen ser ut och hur långsiktig denna livsstil egentligen är. För ett mer bestående välmående och säkrad hälsa tror jag på en varierad kost (säger hon som är vegetarian ;)) med så rena och naturliga livsmedel som möjligt.
  Sedan får vi inte glömma att vi alla är olika och svarar olika på olika saker. Vi får helt enkelt testa oss fram för att hitta vad som passar just oss och vår kropp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, håller verkligen med! Alla måste hitta sin väg. Jag håller fortfarande på att prova olika upplägg för att se hur min kropp svarar, dels för min egen skull, dels för att jag vill prova olika saker så att jag vet hur de funkar om någon av mina kunder vill testa ;)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...