lördag 16 februari 2013

"Chokladcheesecake med vit chokladmousse" och "bakad bär-gröt med proteinglass"

Så skönt med helg! Jag sov till kl 10 idag, har inte hänt på länge :) Jag kände mig lite hängig igår och hade nåt konstigt lock för örat så jag tog en vilodag. Det är viktigt att lyssna på kroppen! Idag mår jag mycket bättre och ska åka och träna lite senare. Axlar och intervaller står på schemat. För er som vill hänga på mitt upplägg på intervaller så är det denna vecka och nästa (vecka 1 & 2), 6 st intervaller med 40 sek sprint/spurt och 2 min vila. Jag kommer köra på 17 km/h på intervallerna och 8,5 km/h på vilan. Detta görs 2-3 ggr per vecka.

I morse blev det en kanongod frukost: Bakad bär-gröt med proteinglass
Jag använde:
1 dl havregryn
3 msk osötat äppelmos
4 msk mjölk (jag använde lättmjölk)
1 tsk chiafrön (kan uteslutas)
1 tsk vaniljextrakt
5 hallon och 10 blåbär

1. Blanda ihop och häll i en ugnsfast form. Baka på 175C i ca 20-25 minuter.

För glassen mixade jag bara 100g frysta jordgubbar med 1 skopa Whey complete vanilj med en stavmixer.

Näringsvärde för hela portionen:
332 kcal
27 g protein
42 g kolhydrater
5 g fett
Idag tänkte jag även dela med mig av min födelsedags-"tårta" som jag gjorde förra helgen. Jag köpte ju även en back-up tårta eftersom jag inte visste hur min kaka skulle bli men efter att alla hade smakat var vi eniga...den köpta smakade bara kemiskt och min cheesecake var MYCKET godare!
Den här cheesecaken är baserad på min "nyttiga proteincheesecake med jordgubbs- och chiafrö topping" men jag gjorde lite ändringar. Cheesecaken blev lagom söt, krämig och med ett fluffigt lager av vit chokladmousse på toppen. Denna kan man absolut bjuda på till go´fikat...och vilket näringsvärde!! :)
 Chokladcheesecake med vit chokladmousse
 10 bitar

Botten:
1,25 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
1 msk kakao
1,5 msk kokosolja
1,5 msk stevia strö

Cheesecake:
250 g keso (jag använde mini)
175 g lättkesella
150 g Philadelphia light 12%
1 ägg
1 äggvita
1 skopa whey complete choklad
2 msk kakao
2,5 msk stevia strö

Vit chokladmousse:
2 äggvitor
150 g lättkesella
1 tsk vaniljpulver
50 g sockerfri vit choklad **
1,5 msk snabbgelatinpulver
Valfritt: 1 msk stevia strö

**Har du inte sockerfri vit choklad går det bra utan men moussen smakar mer vanilj och inte så mycket vit choklad.

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop ingredienserna till botten och tryck ut den i en pajform med löstagbara kanter. Smörj gärna botten och kanterna så lossnar kakan bättre. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter, tills botten fått lite färg. Ta ut formen.
3. Blanda ihop ingredienserna till cheesecaken i en matberedare eller med en stavmixer. Häll smeten över botten och grädda i ugnen i ca 35-40 minuter. Kakan ska ha stelnat i mitten. Ta ut och låt svalna helt.
4. När cheesecaken svalnat gör du moussen. Vispa äggvitorna hårt. Smält chokladen i en skål i micron. Blanda ihop kesella, vitchoklad, vanilj, gelatinpulver och stevia. Vänd försiktigt i äggvitorna, rör inte för mycket, då blir moussen inte lika luftig.
5. Bred ut moussen över cheesecaken och ställ in i kylen över natten. Dekorera med valfria bär (jordgubbar passade jättebra till) och lite riven sockerfri choklad.
Näringsvärde per bit (av 10):
185,4 kcal
13,5 g protein
5,5 g kolhydrater
11,6 g fett16 kommentarer:

 1. Måste tacka för din inspiration och intervallstips. Som gör min träning på gymmet mycket roligare!! min fråga är vart du köper sockerfri vit choklad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma! Vad roligt att höra!
   Jag köper den på Hemköp men vet att det finns på nätet på olika sidor och även på vissa hälsokostbutiker. Googla på det så borde du hitta det, märket jag använder är Cavalier :)

   Radera
 2. Cheesecaken är gudomlig, har gjort ditt grundrecept med lite nya smaker och den är alltid lika underbar.
  Sist fick lite hemgjort jordnötssmör ingå i fyllningen...
  Tack igen för din blogg!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums! Det låter helt fantastiskt gott, måste jag absolut testa!! Choklad och jordnötssmör lär ju vara sååå gott :)

   Radera
 3. Hej! Älskar verkligen din blogg :) Jag undrar bara vilken typ utav havregryn du använder? Är det bara vanlig "standard" havregryn? Kan man använda till exempel råg havregryn eller dinkel eller fullkorn, blir inte det nyttigare då?:)
  Tack för en grym blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack!
   Jag använder alltig vanliga havregryn, de är godast och lika nyttiga som andra havregrynssorter. Du kan om du vill och gillar smaken använda dinkel, bovete eller rågflingor. Jag gillar havregryn för att de är glutenfria (jag är lite känslig). Jag använde aldrig fiberhavregryn i och med att man tillsatt vetekli och det är en fiber vi inte behöver så mycket av, det finns mycket nyttigare (vattenlösliga) fiber i havregrynen :)

   Radera
 4. Hej! Helt fantastiska recept du har! Har en fråga angående din frukost, dina frukostar innehåller ofta runt 300 kcal, du som tränar och har sådär mycket muskler behöver du inte flera kcal?
  Tack för en jätte bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja, jag äter oftast runt 300 kcal till frukost :) Jag äter ganska stora mellanmål och mellan 5-6 måltider per dag så utspritt över dagen får jag i mig ungefär 1800-1900 kcal. Mer än så behövs absolut inte (för mig) för att jag ändå ska öka i styrka och orka med träningen :)

   Radera
 5. Hej!
  Hur många gram är en skopa proteinpulver här? 20 eller 30? :)

  SvaraRadera
 6. Hur många kcal är det för endast gröten?
  Den ser gudomligt god och saftig ut, kommer verkligen att göras så småningom! ;D

  Många kramar, från den matnörden! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ta bort ca 130-140 kcal från den totala kalorimängden så har du kalorierna för gröten :)

   Radera
 7. Hej! Jag tänkte baka denna tårta till helgen och undrar om du tror att man kan köra på 3%-phiadelphia istället för 12? :)

  Tack för grym inspo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja det går lika bra, den blir inte riktigt lika krämig, men minst lika god :)

   Radera
 8. Hej!
  Kan man använda kvarg istället för keso i cheesecaken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan man göra, använd samma mängd som keso :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...