fredag 8 februari 2013

"Förrättstips: lax & grönsakstorn" och intervall-pass

Inför tävling, när jag dietar, kör jag till 99% lågintensiv cardio, dvs jag försöker hålla min puls runt 65% av max och det brukar bli runt 130-140 bpm. Dels för att jag ligger på kaloriminus och inte direkt orkar pressa mig till en högre puls, dels för att kunna lägga så mycket energi och fokus som möjligt på styrketräningen så jag inte tappar så mycket muskler. Under diet är det i princip omöjligt att bygga muskler och det man gör genom att styrketräna är att man "säger åt" kroppen att behålla musklerna genom att man använder dem. Skulle man enbart köra konditionsträning är risken väldigt stor att kroppen "äter"/tar energi från musklerna istället för fettet i och med att den energin är mer lätttillgänglig.

När jag inte dietar och äter mer mat har jag däremot hur mycket energi som helst och gillar då ibland att lägga in intervallpass istället för lågintensiv cardio. Det är så kul att pressa sig till max och så gillar jag att passen inte blir så långa.
Detta är ett upplägg på löpband som jag älskar!:

Uppvärmning 5 minuter

Hoppa av bandet så att du står med ett ben per sida om löpbandet åt sidan och öka lutningen till 10% och farten till en hastighet som är utmanande (jag använder allt från 12-15 km/h).
Hoppa på löpbandet och spring i 15 sekunder
Hoppa av och vila i 15 sekunder (medan bandet har samma hastighet)
Hoppa på igen, spring 15 sekunder
Hoppa av och vila i  15 sekunder

Upprepa upp till 20 ggr (eller mer om du har mer energi)

Klart!
Det gäller att verkligen utmana sig själv och köra på en hastighet som är MYCKET ansträngande.
Dagens tips är en jätteenkel men jättegod förrätt (eller varmrätt om du äter 2) ;) Jag fick inspiration till den här rätten av @fitmencook på Instagram som lagt upp flera recept på "torn" av olika maträtter. Grönsakerna går självklart att variera men denna kombination blev kanongod !

Lax & grönsakstorn
2 port

2 low carb bröd (jag använde Nystart av Carb Zone)
20g bladspenats
50g hackad gul paprika
50g hackad röd paprika
2 msk 5% Philadelphia ost
1 tsk rivet citronskal
1/2 avocado (ca 50g), grovt hackad
20g alfa alfa groddar
100 g ugnsbakad lax (eller salmalax om du vill ha laxen rå)
30g skalade rökta (eller färska) räkor

1. Rosta bröden
2. Hacka alla grönsaker
3. Ta fram en aluminiumring (som DENNA) och tryck ut en cirkel av brödet. Bred först Philadelphiaosten på brödet och fyll sedan på (i ringen) med grönsaker i olika lager. Lägg till sist på laxen och toppa med räkorna. Trä försiktigt av ringen (uppåt) och lägg över tornet på en fin tallrik.
Näringsvärde per portion (för 1 torn):
243 kcal
22 g protein
6 g kolhydrater
11 g fett

Nu blir det bakning för fulla muggar, imorgon blir det födelsedagsfika med familjen :)

3 kommentarer:

 1. Det lät jobbigt! :-)
  Vilken träningsform skulle du säga förbränner bäst?

  Om man vill bli smal utan intresse av muskler eller att bli vältränad, utan bara smal, vad skulle du då säga att man ska då träna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det har jag också funderat på och jag har sökt på alla möjliga internetsidor och kontaktat många personliga tränare och dietister men jag har inte blivit mycket klockare haha. Det känns som om alla kommer med olik information... :/ Det är en djungel därute! Haha.

   Om man läser denna artikeln: http://www.xn--hlsa-loa.se/kategori/traning/traningen-som-branner-bast/ så skrivs det följande:
   "Lågintensiv träning som promenader ger högre förbränning under passet och högintensiv träning, som hårda löpintervaller, gör att man bränner mer fett efter passet – så totalt gör det detsamma vilket du väljer.
   Man kan alltså inte säga att en träning är bättre än en annan för viktnedgång. " På denna sida står det även att hur man äter innan och efter träning är det avgörande, skulle du säga att det som han skriver stämmer?

   Jag tror att vi är många som försöker hitta en väg i denna djungel så om du kunde göra ett inlägg om träningsformer så hade det nog uppskattats av många! Hur man tränar för att gå ner i vikt samt hur man tränar för att gå ner i vikt OCH bli fit, för det verkar som om det skiljer sig åt och vissa (som föregående skrivare) önskar bara att vara smala, utan muskler.

   Tack! :-)

   Radera
  2. Det stämmer att det egentligen inte spelar någon roll vad du gör, så länge du gör det :)
   Att springa 5 km bränner i slutändan lika mycket som om du skulle promenera 5 km...det första alternativet tar bara kortare tid.
   Det som är effektivast för fettförbränningen är att kombinera styrketräning och förbränningsträning (löpning, promenader, cykla, simma osv). Styrketräning sätter igång en massa fettförbrännande hormoner och att du har muskler gör att du förbränner mer under dagen, utan att göra något.
   Som jag skrivit många gånger tidigare, det handlar om kalorier in, kalorier ut. Vill du gå ner i vikt måste du äta mindre än du förbrukar...

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...