torsdag 29 november 2012

Mustig tomatsoppa med handskalade räkor och low carb-krutonger

Fy vilket tråkigt väder vi har haft senaste dagarna!! Inte ens våra hundar vill gå ut i det här vädret, man får dra dem ur soffan för att de ska få komma ut en liten stund :) Så typiskt, jag och min sambo hade precis kommit igång med löpningen (tillsammans med våra hundar) och det kändes jättebra så det är lite trist att det börjar bli så mörkt och kallt. Men då blir det lite mer gym-träning istället och det är ju inte fy skam ;) 

Dagens övningstips är en övning som jag brukar värma upp med inför mina rygg och axel-pass. Den är jättebra för att bli varm i, och aktivera baksida axlar och musklerna mellan skulderbladen. Den är även bra för stabilisering av skulderbladen.
Baksida axlar med gummiband
Den ser ut såhär:
Viktigt att man inte drar upp axlarna mot öronen utan försöker "sänka ner" skulderbladen i ryggen. Jag brukar göra 3x25 reps och hålla 1 sekund i det isär dragna läget.
Nu när det börjar bli så kallt och ruggigt ute älskar jag att göra grytor och soppor till middag. Det är ju så mysigt att komma hem när man är lite frusen och värma sig med en mustig soppa. Min sambo är grym på att göra denna soppa och den är så god och smakrik trots så få ingredienser. Försök få tag i riktigt söta tomater (gärna ekologiska) så blir soppan ännu godare. Du kan använda valfri kryddning, så här mot jul passar det säkert med lite saffran i, och det funkar även att ha kyckling eller lax i istället för räkor. Skippa inte krutongerna, de gör det hela lite roligare :)
 Mustig tomatsoppa med handskalade räkor och low carb-krutonger
2 port

Soppan:
2 stora söta tomater
250 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1/2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
salt & peppar
1/4 grönsaksbuljong-tärning
Valfritt men rekommenderas: 1/4  röd chili
ca 1/2 dl vatten
1 nypa Stevia efter smak

200 g handskalade räkor.

1. Skålla tomaterna genom att koka dem i vatten ett par minuter. Ta upp dem och ta försiktigt (de är varma!) bort skalet. Hacka dem i mindre bitar.
2. Hacka och fräs vitlöken i olivoljan i en kastrull. Häll på de skållade tomaterna samt de krossade tomaterna. Tillsätt de övriga ingredienserna. Låt puttra i ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Mixa soppan med en stavmixer tills den blir slät.
Low-carb krutonger:

2 skivor NyStart eller valfritt bröd (om du inte vill ha dem low-carb)
1 tsk olivolja
1/2 vitlöksklyfta
1 nypa havssalt

Skär brödet i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med oljan i. Hacka vitlöken och fräs den snabbt. Ha i krutongerna och stek dem tills de blir knapriga. Strö över lite havssalt.

Häll soppan i en skål, toppa  med räkorna och sist krutongerna, precis innan servering så de inte blir blöta och degiga.
Näringsvärde per portion:
225 kcal
24 g protein
10 g kolhydrater
9 g fett

Imorgon blir det vörtbröd för hela slanten!! :)



7 kommentarer:

  1. Ååhh, denna blir det ikväll ;)

    SvaraRadera
  2. Mums! tomatsoppa måste jag göra någon dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova, den är supergod! Framförallt nu när det är lite kallt och ruggigt ute :)

      Radera
  3. den blir det till nig och barnen i kväll mums..

    SvaraRadera
  4. den blir det till nig och barnen i kväll mums..

    SvaraRadera
  5. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?I’m not very internet smart so I’m not 100 certain. Any suggestions oradvice would be greatly appreciated. Thanks

    SvaraRadera
  6. There is certainly a great deal to know about this. Thanks for sharing.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...