onsdag 16 januari 2013

Kyckling med svart thairis, krispiga grönsaker och lätt kokossås

Det är alltid kul när man går och handlar och man hittar en ny produkt i affären. Jag upptäckte nyligen "Svart thairis", ett relativt nytt ris från Kung Markatta och jag var bara tvungen att testa. Jag gillade det verkligen!! Inte lika klibbigt som jasminris men håller ändå ihop lite bättre än råris. Det känns lite grövre än vanligt ris och har perfekt tuggmotstånd om man kokar det enligt anvisningarna.
Detta är en jättelätt rätt att göra och du fixar kycklingen, grönsakerna och såsen medan riset kokar. Jag valde kyckling till men lax eller annan fisk passar säkert lika bra. Jag hade vanlig kokosmjölk hemma men det går lika bra med lätt kokosmjölk, även om jag inte tycker man ska vara rädd för att använda riktig kokosmjölk, vilken har flera positiva hälsoeffekter. Med "lätt kokossås" menar jag att den inte är så tung och mäktig (tycker inte jag i alla fall :).
Detta är ytterligare ett recept jag gjort till Isodieten och är ytterligare ett exempel på att man inte behöver äta tråkigt bara för att man vill hålla formen eller gå ner i vikt.
Kyckling med svart thairis, krispiga grönsaker och lätt kokossås
1 port

150 g kycklingfilé
1/4 röd paprika
2 champinjoner
25 g purjolök
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 bitar blomkål

Sås:
60 g kokosmjölk
1,5 tsk röd currypasta
1 msk soja (glutenfri)
1-2 tsk färskpressad limesaft
Salt & peppar

Tillbehör:
1,5 dl kokt svart thairis (Kung Markatta)

1. Koka riset enligt anvisningen på paketet.
2. Strimla kycklingen i bitar.
3.  Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs dem sedan snabbt i en stekpanna i lite olivolja tills de fått färg. Lägg över på en tallrik.
4. Stek kycklingen i lite olivolja i stekpannan tills den är genomstekt. Ha i alla ingredienserna till såsen i stekpannan och rör om, smaka av med salt och peppar. Låt puttra ett par minuter så kycklingen får smak av såsen.
5. Häll i grönsakerna i stekpannan och rör om allt.
6. Servera kycklingen, grönsakerna och såsen med riset.


Näringsinnehåll per portion:
439 kcal
40 g protein 36E%
34 g kolhydrater 31E%
16 g fett 33E%




5 kommentarer:

  1. Gud så gott det såg ut! Måste testa riset ^^

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det, riktig gott och kul med lite nya alternativ :)

      Radera
  2. Vad är skillnaden på thairis och exempelvis basmatiris eller råris vad gäller näring och smak? :) såg himla gott u!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det svarta thairiset är ett fullkornsris och har en lite nötig smak. Det är lite grövre i konsistensen men är ändå lite klibbigt. Det är istort sett ingen skillnad i näring på det svarta thairiset mot råriset men om man jämför med vitt basmatiris så är det stor skillnad. De flesta rissorter innehåller ungefär lika mycket kolhydrater per 100g, det som skiljer är hur mycket av skalet på riset som är kvar. Fullkorn och råris tar längre tid för kroppen att bryta ner och ger längre mättnadskänsla samt mer fiber än jasmin- och basmatiris.

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...