onsdag 13 februari 2013

"Snabb jordgubb- och vaniljglass" och ännu mer intervaller :)

Jättekul att se så många positiva kommentarer på mitt senaste inlägg! Det verkar som det är på tapeten nu det här med hälsa/ohälsa och det är mycket diskussioner kring "hetsen" med att pressas till att vara nyttig och att träna och det är även mycket diskuterande om varför man måste försvara sig om man valt att äta nyttigt. Jag måste erkänna att jag sällan läser andra bloggar, jag finner helt enkelt inte tiden, men jag har förstått att det är många som skriver om liknande saker just nu. Att hälsa är något positivt är ju ingen som kan förneka men alla måste få gå sin egna väg. Men så är det ju med allt här i livet :) Jag måste också säga att jag varit väldigt skonad från negativa kommentarer, något jag förstått att många andra bloggare fått utstå.
Ni, mina kära läsare, är helt underbara och ger mig massa positiva kommentarer och feedback och det gör det bara roligare att fortsätta blogga och dela med mig av mina recept.

bild från www.el3mentsofwellness.com
Idag blev det intervaller på löpbandet igen. Har faktiskt tänk se hur min kropp svarar på att skippa den lågintensiva cardion ett tag och köra intervaller 3 ggr per vecka nu under uppbyggnadsperioden. När det är dags att dieta inför SM igen (börjar nog i slutet av maj) så blir det nog mer lågintensiv förbränning igen men just nu är jag sugen på att se hur kroppen mår av intervaller! Alltid kul att prova nya saker.
Har fått ett 12 veckors upplägg på intervaller där man ökar antalet intervaller och minskar vilan för varje vecka....superkul!!

Idag blev det ganska enkelt:
5 min uppvärming
2 min lågintensivt (småjoggade på 8-9 km/h)
40 sek sprint (jag körde på 17 km/h)
Upprepas 6 gånger.

Detta kommer jag köra 3 gånger per vecka i 2 veckor.
Vecka 3 & 4 lägger jag till 1 intervall
Och så vidare...Mot slutet minskar jag även vilan.
Någon som vill haka på detta upplägg? ;)
Dagens recept kan man väl egentligen inte kalla ett recept utan mer ett tips. Det är superenkelt att göra och smakar precis som yoghurtglass. Jag brukar variera mellan jordgubbar, hallon och blåbär och äter det ibland till mellanmål eller kvällsmål, eller som efterrätt på helgerna tillsammans med lite nötter eller en "Muggkaka".
Snabb vanilj- och jordgubbsglass
1 port

200g lättkesella
100g frysta jordgubbar (eller hallon om du gillar det bättre)
1,5 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

1. Ha i alla ingredienser i en bunke/skål. Mixa med en stavmixer tills det mesta är mixat. Jag gillar att det är lite kesella som inte blir mixat, då blir det lite mer vaniljsmak på glassen och det blir en snygg "marmorerad" effekt :).
2. Skopa över blandningen i en platsbunke med lock och ställ in i frysen i ca 20 min. Ta ut och rör om en gång så glassen inte stelnar helt, ställ in i frysen i ytterligare 15-20 min.
3. Ta ut och servera.

*Du kan också skippa steg 2 och äta glassen på en gång, men den blir mer likt glass (och inte som en sorbet) om den får stå i frysen.
Näringsvärde per portion:
180 kcal
27 g protein
12 g kolhydrater
3 g fett

32 kommentarer:

  1. Ser supergott ut!:) Har märkt att du använder mycket kesella och keso, men brukar du köpa turkisk yoghurt också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt gott, nästan som riktig glass :)
      Nej inte så ofta. Jag använder mest keso, kesella och ibland naturell lättyoghurt. Det är inte så bra kvalitet på fettet i mejeriprodukter så jag använder hellre magrare alternativ och tillsätter fett i form av nötter eller kokos :)

      Radera
  2. Thanks for the interval info, I definitely would like to hear all of them while your plan changes weekly :)

    I would also like to hear your opinion about intervals that I usually run twice a week.

    2 mins walk (4-5kmh)
    2 mins fast run (12-13kmh)
    2 mins uphill run (5-6% uphill and 9kmh)

    Usually 4 rounds (sometimes 5)

    Should I change something? I'm very keen on trying different intervals but seem to be stuck with this as I like getting my heart rate to very low at the walking stage. I usually always do higher hill or faster pace on the last round.

    Thanks!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Jenny!

      I will definately keep you updated on the intervals :)
      It depends on what your goal is. When you do intervals, the point is to keep the rest pretty short so that your heart rate don't get that low in between the intervals. To change it up you could try doing 1 min of each interval and do 6-8 of them. You should always try to increase intensity/decrease rest each week.
      There's so many different ways to do intervals, just fins a form you like and do it for a while...but try to change it upp a bit so that your body doesn't adapt.

      Radera
    2. Thank you, you are super! :)

      Radera
  3. Va skönt att det mest är positiva kommentarer på bloggen! Jag tittar in hit nästan varje dag och tycker verkligen att du har toppenbra recept, bilder och hälsoinspiration =) Jag har under de senaste månaderna gått ner 11kg (förut överviktig, men nu normalviktig!) och uppskattar verkligen den inspiration jag fått till hälsosamma alternativ från din blogg. Glassreceptet ska jag ta och prova i kväll med kvarg istället för kesella =) Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det känns riktigt skönt och det gör det så mycket roligare att fortsätta :) Tack så mycket och grymt jobbat med viktnedgången!
      Kesella och kvarg är samma sak, bara att de kallar det olika beroende på vilket märke du köper ;)
      Kram

      Radera
  4. Tänkte på de, jag som älskar choklad! Kan man göra en youghurt glass med choklad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan man nog säkert...ska försöka göra chokladglass i helgen...håller dig uppdaterad ;)

      Radera
  5. Mums =) Testa med lakritspulver också vetja. Mkt gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, jag är inte så förtjust i lakrits (om det inte är saltlakrits), men har förstått att kombinationen hallon och lakrits är grym! Kanske måste ge det en chans till ;)

      Radera
  6. Hej:) Ska prova detta recept till helgen :) Dagens höjdpunkt är när du har lagt upp ngt nytt :) Tack för en super bra och inspirerande Blogg DU är så duktig // L8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lotta! :)
      Hoppas du gillar receptet, jag är helt GALEN i kesella-glass ;)

      Radera
  7. Receptet måste provas! Jag har inget proteinpulver för tillfället och letar ständigt efter goda proteinrika idéer utan pulver. Yum!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt...kommer ett till idag (torsdag) utan proteinpulver ;)

      Radera
  8. hej! fantasyisk blogg! :-)
    hur ser du på sätningsmedel stevia? tycker du det är bra hälsosamt eller ska man försöka vara utan?
    mvh therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack!

      Jag gillar inte ren stevia för att jag tycker den har en bismak (av lakrits) och det är så fantastiskt sött (400 ggr sötare än socker). Däremot gillar jag stevia strö från Ica som är en blandning av steviaextrakt och erythirol. Jag gillar även sukrin som enbart består av erythirol.
      Du måste själv bestämma om du vill använda sötningsmedel eller ej men jag känner att jag läst tillräckligt om det för att känna att det är säkert att använda det.

      Radera
    2. Tack för svar :-)

      Radera
  9. Tack du är grym! :-) ska hålla utkik efter chokladen:-P

    SvaraRadera
  10. Hei. Du har en så veldig bra blogg. Jeg liker den veldig godt. Har begynt å bake mye sunt etter at jeg fant bloggen din :-) :-) Jeg lurte på om du kan skrive om motivasjn og mål? Jeg har et mål om å gå ned i fettprosent men jeg føler meg liksom ikke motivert nok til å gå på trening, stå tidlig opp for morgenkardio, følge matplanen osv. Hvordan setter man seg gode mål og er motivert nok til å nå dem? Hilsen Sofia :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofia!

      Tack för din kommentar!
      Det är svårt det där med motivation, det måste komma innifrån dig och du måste hitta ett mål som verkligen betyder något för dig. Varje gång motivationen tryter, gäller det att plocka fram sin målbild, komma ihåg varför man började, och hur man kommer känna och må när man nått sitt mål.

      Men jag kan absolut skriva lite om motivation i ett inlägg lite senare :)

      Radera
  11. Hej! Tack för alla mumsiga recept du delar med dig, älskar din blogg :) Jag undrar bara om denna glassen håller sig i frysen, eller måste den ätas med en gång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tack så mycket :)
      Den bör ätas ganska omgående, blir den helt fryst blir hela glassen som en isklump och svår att äta. Du kan i och för sig låta den tina ett tag innan du ska äta den, men den blir lite bättre om du äter den på en gång :)

      Radera
  12. Hej!

    Massor med spännande recept. Är sugen på att prova massor, men har än så länge bara hunnit provat några av dom. Tack så mycket!

    Kan tipsa om att det blir väldigt gott med fryst mango oxå. Allra godast med blandad fryst frukt (från Garant tror jag) med ananas, druvor mm, men då är det väl kanske inte lika kalorifattigt :)

    Men måste prova lägga lakritspulver - som jag precis köpt idag - till hallonen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, det låter gott! Har testat frysta persikor också, tillsammans med hallon...smakar som peach melba :)
      Tack för tipsen!!

      Radera
  13. Anneli Andersson28 maj 2013 kl. 15:15

    Vill tipsa om ett glassalternativ om man har glassmaskin:
    Lättkvarg
    frysta bär
    lite lightsaft (sötad med stevia finns, om man vill undvika andra sötningsmedel)
    Eventuellt lite proteinpulver, valfri smak, uppblandat i saften.
    Släng ner allt i glassmaskinen. Låt den gå i några minuter, till önskad konsistens.
    Ät. Otroligt krämig och smakrik. Jag ska aldrig äta "riktig" glass igen!

    Stort tack för alla recept och inspiration(!!!) !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra tips!!
      Bara till att dra igång glassmaskinen här hemma :)

      Radera
    2. Anneli Andersson28 maj 2013 kl. 21:55

      Det tar inte många minuter innan den är klar. Superbra när man är sugen NU!! ;)

      Lite läskigt bara... har börjat äta "glass" till frukost ;p

      Radera
  14. Vad kan man ha för andra smaksättningar än jordgubbar och i vilka mängder i sådant fall? Min jordgubbsglass står nu i frysen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, du kan använda vad du vill. Andra bär, nötsmör, smakaromer...det du är sugen på helt enkelt. Smaka av "smeten" och ställ den i frysen.

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...