torsdag 14 november 2013

Krämig immun-boostande pumpasoppa

Så här i förkylningstider gäller det att göra vad man kan för att hålla sig frisk och undvika att bli smittad av alla som snorar och hostar runt omkring en. Det är inte det lättaste när man jobbar på ett gym kan jag lova, även om det gym jag jobbar på är väldigt rent! Att tvätta och/eller dränka händerna i alko-gel är för mig en självklar "säkerhetsåtgärd" men det kan även vara bra att äta sånt som kan ge immunförsvaret en extra boost. En värmande soppa är bland det härligaste jag vet när man känner sig lite ruggig, och när soppan även innehåller kryddor som har positiva hälsoeffekter och som kan höja immunförsvaret, då är jag "all for it"!
Att pumpa är gott är kanske inte något nytt, men visste du att pumpa har många bra hälsoeffekter? Och för att boosta soppan ännu mer, tillsatte jag gurkmeja och ingefära.

Pumpa är en av de grönsaker som innehåller väldigt lite kalorier. 100 g fruktkött ger ungefär 25 kalorier, inget fett eller kolesterol.  Däremot innehåller köttet mycket fiber, anti-oxidanter, mineraler och vitaminer. 

Curcumin är det gula pigmentet i gurkmeja och curry och det har studerats väldigt mycket under flera århundraden för sina många potentiella hälsoeffekter. I våra kroppar finns naturligt enzymer med antioxidativa egenskaper, som skyddar oss från fria radikaler (celler som blivit skadade genom oxidation). Intressant nog är curcumin är inte enbart en antioxidant och starkt antiinflammatoriskt, det ökar också nivåerna av de skyddande enzymer vi redan har i kroppen, vilket ytterligare ökar vårt naturliga försvar mot fria radikaler. Curcumin är också smärtlindrande och kan framförallt hjälpa att minska smärta hos de med artros.

Ingefära innehåller också mycket antioxidanter vilket stärker ditt immunförsvar och innehåller ämnet zerumbon, som sägs ha en förebyggande effekt mot cancer.  Ingefära sägs också kunna reglera blodsockret och har visat sig verka antiinflammatoriskt, med positiva effekter på stelhet i leder och olika typer av ledsmärtor. Ingefära ökar även värmen och energiförbrukningen i kroppen.
Med andra ord är detta en riktig supersoppa och den är fantastiskt krämig och god!
Krämig immun-boostande pumpasoppa
2 portioner

1 liten gul lök
1/2 tsk kokosolja
400 g pumpapuré**
1 burk (400 ml) lätt kokosmjölk (eller vanlig kokosmjölk)
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk ingefära (eller 1 tsk färsk riven ingefära)
salt och peppar

**Om du inte har möjlighet att köpa pumpapuré på burk är det superenkelt att göra egen genom att koka eller ugnsrosta mindre bitar av butternutpumpa och sedan puréa den med en stavmixer eller i en matberedare.

1. Hacka löken fint. Hetta upp en kastrull och stek löken i kokosoljan tills löken är mjuk. Tillsätt pumpapuré och kokosmjölk och låt puttra några minuter. Tillsätt kryddor, smaka av med salt och peppar och låt koka i 5-10 minuter.
2. Servera gärna med en klick turkisk eller grekisk yoghurt (eller kesella).
Näringsvärde per portion (av 2):
227 kcal
21 g kolhydrater
5 g protein
14 g fett

I helgen är det Crazy weekend på Proteinbutiken igen och den här gången rear de ut mitt favorit-casein Pure MPC som jag alltid använder till min caseinfudge kladdkaka.
Passa på, det är rea fram till söndag!

Tänkte även passa på att säga att imorgon är sista dagen att rösta på de nominerade (jag är ju en av dem) till Guldhjärtat. Om du inte redan röstat, klicka in på www.fitnessfestivalen.se, klicka på Guldhjärtat och sedan "klicka här för att rösta" så kommer du till enkäten

4 kommentarer:

  1. Jag älskar soppa och i synnerhet ruggiga och mörka höst- och vinterdagar. Just pumpa och/eller sötpotatis är en favorit. Den söta och lena smaken gifter sig bra med många andra kombinationer. Skall testa ditt recept ovan nästa gång.

    SvaraRadera
  2. Jag måste bara tipsa dig om ett jättegott tillbehör på middagen! Puré på morot, palsternacka och blomkål. Skala och skär i bitar som du kokar tills det är mjukt. Sedan häller du av vattnet, tillsätter valfria kryddor (typ herbamare) och mixar till en puré med en stavmixer :)

    SvaraRadera
  3. Så gott det låter! jag gör soppa alldeles för sällan tyvärr...

    SvaraRadera
  4. G`day, write my research papers ! We can apply any academic writing or citation style to your work. Just let us know which one you need and forget about the struggle of finding all the requirements and applying them by your own.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...