torsdag 19 december 2013

Vanilla peanut butter cups och andra sockerfria lyxiga chokladpraliner


Man har ju ätit en och annan Alladin-choklad genom åren men tillslut tröttnar man på de där trillingnötterna. De är ju inte så himla goda när man tänker efter och jag har de senaste året gjort egna chokladpraliner istället. Såååå mycket godare och det är ju så enkelt!
De här är nog mina favoriter: Vanilla peanut butter cups. Mörk choklad och härligt len vanilj och jordnötsfyllning. Ni känner mig vid det här laget och jag kunde inte låta bli att ha i lite proteinpulver i fyllningen men det går självklart att skippa det.

Vanilla peanut butter cups
ca 12 stycken

50 g sockerfri mörk choklad
1,5 msk naturellt jordnötssmör
1/2 skopa whey complete vanilj (om du inte har i proteinpulver, tillsätt 1 tsk vaniljarom eller ekologiskt vaniljpulver istället)
Eventuellt några droppar mjölk eller vatten

1. Smält chokladen i en skål i micron, ca 45 sek-1 minut. Ha lite choklad i botten av 12 knäckformar och smeta ut den i formen så att den täcker upp på kanterna. Ställ in i frysen tills chokladen stelnat.
2. Blanda ihop jordnötssmör, proteinpulver tills det blir en slät tjock smet, tillsätt eventuellt lite vätska. Ta ut formarna ur frysen och fyll dem med jordnötssmeten. Täck fyllningen med resten av chokladen och ställ in i frysen eller kylen tills det stelnat. Förvara pralinerna i kylen.
Näringsvärde per bit:
41 kcal
2 g protein
1 g kolhydrater
3 g fett

Förutom ovanstående så gjorde jag härom veckan andra chokladpraliner med olika fyllningar. Bara fantasin sätter gränser!
Jag gjorde 4 olika fyllningar:

Hallon och lemoncurd - mosade hallon blandat med 1/2 tsk potatismjöl och lite stevia (så konsistensen blir som en sylt) samt sockerfri lemoncurd
Cream cheese och blåbär - Philadelphia extra light (eller valfri fetthalt), mosade blåbär som jag blandade ihop med 1/2 tsk potatismjöl och lite stevia strö.
Kokos - lättkesella, vanilj casein, riven kokos. Blanda ihop tills det blir en relativt tjock massa.
Mer vanilj och jordnöt (recept ovan)

Jag mätte eller vägde inte ingredienserna utan tog lite av varje och smakade av tills det blev som jag ville ha det.
Jag köpte små chokladformarna på Lagerhaus förra året men det går lika bra med knäckformar. Börja alltså med att smälta chokladen och hälla i den i formarna. Se till att du täcker kanterna också. Ställ in i frysen tills chokladen stelnat.
Blanda ihop de olika fyllningarna du vill ha i.
Ta ut formarna ur frysen och fyll dem.
Täck fyllningen med resten av chokladen.
Ställ in i kylen eller frysen tills chokladen stelnat, förvara i kylskåp.
Vad gillar ni för fyllningar i pralinerna?

5 kommentarer:

  1. Och jag som väntar sockerfri choklad på posten och allt! :D Du är ett geni!

    SvaraRadera
  2. Vilket smaskigt recept, ska testas :)

    Hur länge står sig havregryn som man mixat till mjöl?

    SvaraRadera
  3. De där ser fantastiskt goda ut! Kanske jag hinner laga än innan jul :) svårt att välja vilken smak dock :D

    SvaraRadera
  4. Så gott det ser ut! Har bokmärkt detta inlägg så jag kommer ihåg det när jag är lite godissugen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är perfekt när suget sätter in :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...