lördag 16 mars 2013

"Efterrättstips: Pannkaksskål fylld med jordgubbsglass, bär och valnötter" och lunch på Hermans, Cajsa Warg och produkttips

Idag bestämde jag och David oss för att åka in till stan ganska tidigt, ta en kaffe och bara strosa runt lite. Det gjorde vi också och det var så mysigt så vi åkte vidare till söder och åt lunch på Hermans vegetariska restaurang på Fjällgatan. Galet fin utsikt och helt fantastisk mat! De har alltid en kall buffé och sedan lite varma rätter med olika teman. Visst älskar jag fisk, kött och fågel, men ibland är det roligt att äta något annorlunda :)
Efter lunchen gick vi vidare till Cajsa Warg som ligger på Renstiernas gata 20. En fantastisk butik med en massa roliga matvaror. Det är ganska dyrt men det är väldigt roligt och inspirerande att gå in och titta. Jag hittade en produkt som jag verkligen tyckte om från ett märke som heter Ekomoa, nämligen raw banan-"kakor" i tre olika smaker: Banan- och blåbärskyssar, Bananprickar med kokos och Bananbräck med 100% kakao. De var riktigt goda och innehåller bara (beroende på smak) banan, kokos, kakao, blåbär, gojibär och vanilj. Lite sega och lagom sötma från bananen!

En riktigt mysig dag har det varit hittills. Nu väntar lite träning och en långpromenad med vovvarna. Men först till dagens recept!
Jag såg för ett tag sedan en reklam för Carte d'Or-glass i en tidning och bilden visade en skål med en pannkaka i botten, som var fylld med glass. Jag tyckte det var en så kul idé att jag ville prova att göra en nyttig variant av den på bilden. Och det blev succé!! Riktigt gott och en prefekt efterrätt på helgen om man vill bjuda på något lite annorlunda.
Pannkaksskål fylld med jordgubbsglass, bär och valnötter
2 port

Pannkakor (2 st små):
1 äggvita (ca 2 msk flytande äggvita)
2/3 (ca 15g) skopa whey complete vanilj (kan bytas ut mot havremjöl, motsvarande mängd)
1/4 tsk bakpulver
1 msk mosad banan eller pumpapuré/äppelmos (detta gör dem saftigare)
1/2 msk stevia strö (valfritt)
1/2 kapsyl vaniljessens

Glass:
Jag använde DETTA recept, jag gjorde 1 portion i och med att ville göra en lite mindre efterrätt. Är du väldigt sugen kan du göra 2 portioner ;)

Topping:
20 g valnötter
100g valfria bär

1. Gör glassen och ställ in i frysen, den bör stå i minst 30 minuter.
2. Ha i alla ingrediener till pannkakssmeten i en bunke. Mixa med stavmixer tills du får en slät smet. Häll ut halva smeten i en stekpanna och stek ca 1-2 minuter per sida (vänd inte för tidigt, då går de lätt sönder). Gör likadant med resten av smeten. Låt svalna.
3. Lägg pannkakorna i botten av en fin skål/glas. Skopa i glassen i vardera av skålarna och toppa med bär och nötter.


Näringsvärde per portion:
262 kcal
30,5 g protein
13 g kolhydrater
9,5 g fett

13 kommentarer:

  1. Ser gott ut! (som vanligt!)

    Jag har en fråga om aminosyror.. Jag surfade runt lite på fitnessbloggar för motivation och inspiration och kom in på en tjejs inlägg om aminosyror.. Hon skriver att man ska dricka aminosyror direkt på morgonen, innan morgoncardion, för bästa effekt för viktnedgång utan muskelnedbrytning. Efter morgoncardion finns det de fitnesspersoner som menar att det räcker med 50gram protein som intag, ingen "matig föda" och att man inte "förlorar" något på att göra så, snarare tvärtom. Vad tänker du om detta?

    Hon skriver även att detsamma gäller oavsett träningsform - oavsett promenad på morgonen eller ett styrkepass. Det verkar märkligt att "vinna" på att träna styrka på fastande mage, på enbart en skopa aminosyror?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man dricker framförallt aminosyror för att de är "muskelsparande", dvs du tillför byggstenar till musklerna och du förhindrar muskelnedbrytnad, framförallt om man tränar på tom mage.
      Det beror ju helt på vad du har för mål, och ska du deffa inför en tävling kan det kanske vara befogat att bara dricka protein efter morgoncardio. Vill du däremot försöka bygga muskler och bli starkare bör du absolut få i dig riktig mat, både protein, fett och kolhydrater. Jag dricker sällan aminosyror innan morgoncardio i och med att även aminosyror kan ge ett insulinpåslag och jag tycker jag får lika bra effekt av träningen utan att dricka aminosyror innan. Men det där får man känna själv vad som funkar.

      Jag själv skulle aldrig träna styrketräning på tom mage (med endast aminosyror i kroppen)! Dels för att jag skulle känna mig för tom och orkeslös, dels för att jag vill bli starkare och bygga mer muskler och då behöver jag mat! Men allt beror på vad man har för mål med sin träning. Menar hon verkligen att man ska styrketräna på tom mage med endast aminosyror i kroppen? Hon menar inte att det är bra att dricka aminosyror oavsett om man kör cardio eller styrketränar?

      Radera
  2. MUMS!

    Jag har en fundering om sömn.... Jag vill minnas att jag har läst i din blogg att brist på sömn kan leda till ett sockersug för att kroppen vill ha snabb energi (=socker) men jag kan ha fel för mig.. I alla fall så undrar jag hur många timmar kroppen generellt behöver framförallt när man är aktivt tränande. Vad är för lite..? Jag förstår att det kan vara svårt att svara på! Ibland kan jag sova 10-12 timmar och vara tröttare vad jag är om jag har sovit 6 timmar... Vore skönt med lite klarnande hehe :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Forskningen brukar säga att 7-8 timmar (alla behöver olika mycket sömn) krävs för att vi ska må optimalt och kunna återhämta oss, framför allt om man tränar hårt. Man kan ju aldrig "ta igen" sömn men jag håller med, ibland kan man vara helt klubbad om man sover med än 8-9 timmar :) Jag vet inte riktigt vad det beror på, men har du sovit lite i en till ett par veckor och sedan sover länge en natt så antar jag att kroppen slappnar av och man kan känna sig lite groggy när man vaknar. Det bästa är ju såklart att alltid och regelbundet försöka få 7-8 timmars sömn :)

      Radera
  3. Vilket kul tips på efterrätt!! Ska jag komma ihåg till tillfälle..
    Jag älskar när jag åker till andra större städer besöka butiker/restauranger med ex raw food eller liknande. Bor själv i Kalmar och har vi lite brist på sådant.
    Kommer alltid hem med en massa gott!!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är så roligt att gå runt i livsmedelsbutiker/hälsokostbutiker och bara titta på alla roliga grejer...jag blir som ett barn i en leksaksbutik ;)

      Radera
  4. Vilken härlig dag ni haft =) Hermans är fantastiskt !!!
    Den efterrätten föll mig verkligen i smaken...mums :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Hermans är helt sagolik!!
      Det var en riktigt smaskig (och lite lyxig) efterrätt ;)

      Radera
  5. Inspirerande och bra blogg du har. Vill du följa min blogg på blogkeen så följer jag din?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Jag är inte med på Blogkeen...har faktiskt aldrig hört talas om det...så inne i bloggvärlden är jag ha ha....

      Radera
  6. Gud så gott! Ska testa att göra denna efterrätt imorgon!! :)

    SvaraRadera
  7. Interesting post, thanks! Our assignment career booster reviews writing service is here to ease your academic burden by assisting you to ace all your papers with ease and convenience. Information about customers is confidential and never disclosed to third parties.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...