fredag 5 april 2013

Paleo-inspirerat lunch/middagstips: Mini kyckling "sliders"

Det börjar bli mycket snack om Paleo överallt. Det är enormt stort i USA, framförallt bland de som håller på med Crossfit, och det dyker upp allt fler Paleo-kokböcker och bloggar. Jag själv äter ganska likt Paleo-kost men jag äter mer kolhydrater i form av havregryn, råris, quinoa och bulgur. För er som inte vet vad Paleo är så ska jag förklara det lite enkelt:

Paleokosten är så kallad stenålderskost och är baserad på den slags kost som våra förfäder åt under den Paleolitiska perioden (eller Stenåldern). Precis som med LCHF och många andra dieter så finns flera olika grenar från den ursprungliga Paleo-kosten (tex lakto-paleo, primal, vegetrian-paleo, 80/20-paleo osv) men till största del äter man mat baserad på dessa livsmedel:


Kött
Fisk
Skaldjur
Fågel
Ägg
Grönsaker
Rotfrukter av olika slag (inklusive ekologiska & gamla svenska potatissorter om du är väldigt aktiv)
Frukt
Bär
Nötter
Frön
Honung & Lönnsirap (ibland)
Kallpressade oljor och fetter: ekologiskt helst gräsbetat smör och ghee (klarnat smör där man kokat bort mjölkproteinet), smör, olivolja, macadamia olja, avokado olja och valnötsolja. Steka ska man dock bara göra i kokosolja, smör och ghee eftersom de tål värme bäst.

Detta recept/tips är lite Paleo-inspirerat och jag kallar det för Mini kyckling sliders. Jag kanske borde förklara vad en "slider" är också ;)

Från Wikipedia:

"A slider is a small sandwich, typically around 3 in (7.6 cm) across, served in a bun. The term primarily refers to small hamburgers, but can also cover any small sandwich served on a slider roll.[1][2] The term, when used in reference to a small hamburger, originated with the fast food chain White Castle, which trademarked the spelling variant "Slyder" and used it between 1985 and 2009.[3]
Sliders can be served as an hors d'œuvre/appetizer, amuse-bouche, or entrée."

På svenska är en slider alltså en liten smörgås, som serveras på ett bröd. Ursprungligen är det en liten hamburgare men kan även göras som mini-smörgåsar som kan ätas som tilltugg, förrätt eller huvudrätt.

För att göra dem fria från gluten och vete bytte jag ut brödet mot ugnsbakad sötpotatis. Riktigt gott!
I och med att man kan fylla "slidern" med vad man vill, skriver jag inga mängder eller kalorier, det beror ju helt vad man vill ha på den. Detta är lite mer ett tips :)

1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Skär en stor sötpotatis i 1 cm tjocka skivor. Lägg i en bunke och ringla över 1-2 tsk olivolja och häll över lite kryddor, jag hade oregano, salt & peppar. Lägg på en plåt och baka i ca 25 minuter eller tills de blivit mjuka.
3. Ta ett färdiglagat kycklingbröst och skär det i skivor. Lägg kycklingen och valfria ingredienser på en skiva sötpotatis och lägg på en skiva på toppen.

Jag använde:
Isbergssallad
Tomat
Soltorkad tomat (i påse, inte i olja)
Purjolök
En klick kesella blandat med pressad vitlök och örtsalt.

En enkel och snabblagad måltid!

8 kommentarer:

  1. Jag har precis hittat din blogg och sitter och dreglar över allt gott du visar bilder på! Tack för all inspiration, jag kommer absolut tillbaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Välkommen tillbaka ;)

      Radera
  2. Ja tusan, ingenting är omöjligt :) Härligt tips !!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Möjligheterna är oändliga när det kommer till hälsosam mat :)

      Radera
  3. Låter riktigt nice! Ugnsbakad sötpotatis hade jag själv aldrig kommit på, så tack för det tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så lite så :) Testa, det är riktigt gott!

      Radera
  4. Om man är laktosintolerant är dessa recept fantastiska, ska ner 10 kg och jag tror denna mat passar precis både för min mage samt att gå ner i vikt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, paleo är kanon för de som inte tål laktos. Min kollega har precis skrivit en kokbok med paleo-mat som jag verkligen kan rekommendera. Hon heter Åsa Söderberg, Googla på det så kommer den komma upp :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...