onsdag 22 maj 2013

Pistage & vanilj proteinbollar

Många av de rawfood-bollar och bars som finns på marknaden innehåller endast torkad frukt och nötter. Det är definitivt bättre att äta en sådan bar än godis/bullar/kakor i och med att de ändå innehåller naturliga ingredienser och en hel del näring. Det man däremot bör påpeka är att nötter och torkad frukt ihop är aptitstimulerande (fett + snabba kolhydrater) och det är väldigt energitätt, så trots att det känns som man äter lite är det lätt att få i sig en stor mängd kalorier.
Det vi bör få i oss till mellanmål och som saknas i rawfood-bars är PROTEIN. Protein är det näringsämne som mättar bäst, vilket gör att vi känner oss mättare/nöjdare längre samt att det också "kostar" mer energi för kroppen att bryta ner protein, jämfört med kolhydrater och fett.

När jag gör frukt- och nötbollar brukar jag alltid tillsätta proteinpulver för att få en högre mättnad (så man inte äter lika många) plus att proteinpulvret ger en god smak (om man har ett gott proteinpulver såklart).
De här bollarna är supergoda! Pistagenötterna gör dem nästan lite knäckiga i smaken och vaniljpulvret passar perfekt till. Jag hade i havregryn i för att få dem lite "matigare" men det går bra att utesluta det, ha i lite mindre dadlar då.
De är fortfarande ganska kaloritäta så håll koll på mängden du äter! Jag brukar äta 4-5 stycken tillsammans med ytterligare en proteinkälla om jag äter dem till mellanmål. Eller så tar jag ett par stycken till fikat eller om jag är sötsugen :)
Pistage & vanilj proteinbollar
20 st

125 g dadlar
1,5 skopa (ca 30g) whey complete vanilj
50 g pistagenötter (utan skal) + 10 g till att rulla bollarna i
15 g boveteflingor eller havregryn
Eventuellt några droppar vatten

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det blir en finfördelad massa. Känn på den med fingrarna, det ska gå att "nypa ihop" degen så att den går att rulla. Tillsätt LITE vatten (några droppar räcker) eller mer dadlar om den är för torr.
2. Häll över i en bunke och jobba ihop degen med händerna till en stor boll. Dela degen i 20 delar och rulla till små bollar.
3. Mixa de resterande pistagenötterna i en mixer så det blir lite mindre bitar. Rulla bollarna i pistagenötterna och försvara sedan i kylen.

Näringsvärde per boll:
43 kcal

2 g protein
6 g kolhydrater
1 g fett

20 kommentarer:

  1. Har du inget tips på hur man kan göra ett mellanmål med questbar cinnamon roll som en ingrediens? :)

    SvaraRadera
  2. Ett tips (från en helt annan) är att värma questbaren i micron 20-40 sekunder beroende på hur man vill ha den! Det är supergott! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett annat tips är att skära baren i mindre bitar, lägga in i ugnen på grill och ha dem inne i ca 30-45 sekunder. Blir som krispiga kakor på utsidan och mjuka innuti....yum!

      Radera
  3. Mm, det där är så viktigt att påpeka, speciellt när det gäller nötter och bär. Många tror att det är så otroligt nyttigt, och smäller i sig massor, men i själva verket samlar man på sig massa kalorier. Men ja, proteiner...det slår jag ett hårt slag för :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är många väldigt rädda för protein och tror att man blir stor och att de bara är för de som tränar....när det egentligen är så att det viktigaste vi bör få i oss, även för de som vill gå ner i vikt.

      Radera
  4. Såå fräckt! gjorde ett ungefärligt försök häromdagen med just pistage och vanilj ;)riktigt god kombo! tack för härlig inspiration! GRYMT :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coolt...visst är det en god kombo!?

      Radera
    2. Fräscht! Kan ju inte ha choklad i allt man trixar ihop haha

      Radera
  5. Jag gör relativt ofta "nöt- och fruktbollar", men har hittills inte haft proteinpulver i. Bra tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakar riktigt gott och ger en lite proteinboost :)

      Radera
  6. Hej, tack för en jättebra blogg. Ville bara kolla om du har något tips på vad man kan byta ut proteinpulvret mot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan utesluta det, ta lite mindre dadlar bara.

      Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Tack för en superinspirerande blogg med alla recept! Har precis hittat till din blogg och redan hunnit testa en del recept och är så roligt och själv laga iordning nya saker där nyttigt faktiskt ÄR gott :D

    Jag har en fråga som jag hoppas att du kan svara på! Jo det är såhär att jag har läst någonstans att proteinpulver i längden kan lägga sig som fett på kroppen. Att man hamnar på ett proteinöverskott antar jag, men allt är ju farligt i stora mängder. Läste även att personer som inte extremtränar och har det som livsstil inte behöver proteinpulver, utan att folk som "normaltränar" några gånger i veckan och kanske inte totalmaxar på varje pass inte behöver proteinpulver efter ett pass då det i längden gör mer skada än nytta. Jag själv har slutat halsa shakar efter pass och äter antingen mat eller en banan efter, men proteinpulver är ju så gott och nyttigare att ha i matlagning och vid bakning. Så jag undrar om jag några dagar i veckan ändå kan använda mig av proteinpulver vid matlagning då jag är så svag för vanilj och choklad och detta ersätter detta väldigt bra. Men vill inte lägga på mig onödigt fett i slutändan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Visst är det kul när man inser att man faktiskt kan äta godsaker som ändå är nyttiga?! ;)
      Vart har du läst det? Proteinpulver lägger sig inte som fett på kroppen! Allt (framförallt kolhydrater och fett) lagras om man äter det i överskott som fett. Protein är det näringsämne som kostar mest energi att bryta ner så är det något du INTE behöver vara rädd för är det protein.
      Protein består av aminosyror och när vi äter det bryts det ner till aminosyror, oavsett om källan är från tex kycklingfilé, keso eller proteinpulver.
      Att många som tränar dricker proteinpulver är för att det är smidigt att ha med sig...jag skulle lika gärna kunna äta keso men ibland är det smidigare att ta en shake...samt att det påskyndar återhämtningen efter ett träningspass, oavsett om du "bara" tränar ett par dagar i veckan.

      Protein är et näringsämne som mättar bäst så vill du behålla vikten eller gå ner i vikt är det definitivt befogat att äta mer protein. Det är snarare fett och kolhydrater du bör vara försiktig med och äta i rimliga mängder.

      Radera
    2. Forskat runt lite på nätet som man gör efter bra recept nu när jag bestämt mig och tänker fullfölja att leva hälsosamt så halkade in på något om proteinpulver och klicka mig vidare och vidare och läste lite olika. Men exakt vart kommer jag inte riktigt ihåg men man kan ju inte lita på allt man läser! Finns så mycket konstigt som förstoras upp och diskuteras ute i cyberrymden ;)

      Nu har allt klarnat mycket mer för mig och är mer än nöjd över att jag kan fortsätta äta proteinpulver och baka och greja efter dina underbara recept som gör dagarna lättare att hålla koll på kosten.

      Tack så hjärtligt för svaret och fortsätt vara så inspirerande som du är! Kramar

      Radera
  9. Heej! din blogg är helt fantastisk!!! hur glad som helst att jag hitta hit :) Jag har gått igenom hela bloggen från början till slut, kunde inte sluta inspireras av alla härliga recept o tips. Tusen tack! Nu har jag en liten fråga till dig, skulle va väldig tacksam för svar. Jag undrar om cykling av kolhydrater/kalorier fungerar, hur man gör?? :) hitta inget vettigt svar från Google, hoppas du kan svara på de:) KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack så mycket :)
      Det finns många olika sätt att göra det på men ofta gör man det för att "lura" kroppen att släppa fett om man har dietat länge eller att det inte släpper lika bra som tidigare.
      Man brukar då variera kolhydrats/kaloriintaget under veckan (finns som sagt flera sätt att göra det på) för att kroppen inte ska vänja sig vid samma mängd kalorier utan man håller igång ämnesomsättningen genom att cykla kolhydrater/kalorier.

      :)

      Radera
  10. Så underbara!! Har letat efter substitut till raw bars med kokos eller nötter och de här är ÄNNU bättre! Jag testade med en nypa flingsalt i smeten. MMMM!!

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...