När jag var 15 år praoade jag och två klasskamrater på Delicato, kan ni tänka er?! Det var innan jag funderade över kalorier, fett, protein och kolhydrater. Det var rena drömmen för en godisråtta som jag och vi fick äta precis vad och hur mycket vi ville...livsfarligt! Inte nog med att man gick och nallade på de Delicatobollar som på något sätt inte höll måttet och som de slängde i en stor låda vid slutet av det löpande bandet, de hade även olika kakor och bakverk i fikarummet som kan kunde ta av. Men det tog inte slut där. De hade nämligen en jättebra personalmatsal som vi fick lunchkuponger till, men självklart tog vi inte av den vanliga maten utan det blev ofta deras kebabtallrik med pommes frites. Jag vägde mig aldrig på den tiden men om jag gjort det hade jag nog inte blivit så glad när de två veckorna var över. Helt otroligt vad kroppen klarar av egentligen! Självklart spelar någon kaka hit eller dit ingen roll för hälsan, men att trycka i sig delicatobollar, kakor, tårtbottnar (
fråga mig inte) och kebabtallrikar är verkligen inte bra. Men jag antar att man hade tröttnat ganska snabbt om man jobbade där, till slut får man ju nog av allt socker och fett :)
Varför berättar jag nu det här? Jo för att dessa kakor påminner mig om de kakor som blev mina favoriter på fikapauserna, Havrecocos. Knapriga havre och kokoskakor doppade i choklad. Supergoda men inte optimala för midjemåttet (
inte om man äter så många som jag åt då i alla fall).
|
Bild från www.delicato.se |
Min version, däremot, är helt sockerfri. Fettet kommer från mandel, kokosolja och från chokladen som är sockerfri. Det går självklart lika bra att använda en vanlig choklad med hög kakaohalt. Perfekta små kakor till fikat!
Chokladdoppade mandel & kokoskakor
8 st
1,5 dl (70g) mandelmjöl
1 msk riven kokos
1 msk havremjöl (
eller mer mandelmjöl)
1/2 msk stevia strö eller 2 tsk honung
1/2 kapsyl vaniljarom (
Dr Oetker)
2 tsk kokosolja (
mätt i fast form)
1 krm salt
1 äggvita
Valfritt: 1/2 tsk kanel
20 g
sockerfri choklad
1. Blanda ihop alla ingredienser till kakorna med en sked. Det är en ganska blöt "deg".
2. Rulla till 8 små bollar och lägg på en bakplåt på bakplåtspapper. Tryck ut kakorna så att de blir ca 6 cm i diameter. Baka i ugnen i ca 10-15 minuter på 175 C. Ta ut och låt svalna helt på galler.
3. Smält chokladen i en skål i micron (
ca 1 minut). Doppa kakorna i chokladen (
eller använd en sked) och lägg på en tallrik. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat.
Näringsvärde per kaka:
87 kcal
3 g protein
2 g kolhydrater
7,5 g fett
Mmmums! Väntar på att få flytta in i min lägenhet...SEN ska jag baka :-)
SvaraRaderaKul med ny lägenhet! Köksutrustningen kommer gå varm ;)
RaderaMen GUD vad goda de såg ut! :)
SvaraRaderaDet blev riktigt goda :)
RaderaHur räknar man ut hur många dl man ska ta av flytande soppa? För att hålla sig inom sina kcal, hoppas du förstår vad jag menar .
SvaraRaderaAlltså hur många dl är 100 gram?
RaderaSkaffa en matvåg :) Då är det lätt att mäta hur mycket 100 g är i dl. Det är olika beroende på vad du har i soppan...
RaderaHaha, så jag känner igen mig på något sätt. När jag var 11 år började jag gå hem från skolan själv, och var ensam från 15-18. Jag åt dåligt under skoldagen, och när jag kom hem skrek min kropp efter kolhydrater och fett. Jag kunde äta utan problem 10 skogaholmsmackor med ett tjockt lager smör. VARJE dag!
SvaraRaderaSamma här...och jag kunde äta grillade mackor med hundra skivor ost på....och sedan godis på det. Helt sjukt! :)
RaderaDessa måste testas!!
SvaraRaderaHög igenkänningsfaktor här med, praoade 2v på karamello när jag var 14, jag och min kompis passade på att äta så mycket som möjligt eftersom vi fick äta gratis!
Ha ha, man är väl så när man är ung och oförståndig ;)
RaderaHej! Tack för en riktigt inspirerande och hälsosam hemsida :D
SvaraRaderaJag undrar vilken temperatur på ugnen ska det vara i detta recept?
Och vilken sockerfri choklad använder du? Har du tips på någon hemsida där man kan beställa sockerfri choklad? Mvh
Hej!
RaderaJag missade det, 175 C.
Om du klickar på länken sockerfri choklad så kommer du till den chokladen jag använder. Jag köper den på Ica.
Hej Sanna
SvaraRaderaVad kul det var att läsa detta :) jag känner också igen mig, och jag ÄLSKADE också dom där delicatokakorna!!! Nu kan jag ibland få stora skälvan när jag tänker på allt man har stoppat i sig under livet innan förståndet och kunskapen hann ikapp :( I högstadiet brukade jag och mina vänner äta en fralla där vi tog ut innanmätet och petade dit en japp el daim el liknande!!! Nedsköljt med sockerdricka!!!
Ditt recept kom som en skänk från ovan då jag tänkt baka något till mig att knapra på när resten av familjen går loss på sedvanlig kalasmat i helgen! Jag hoppas att kakorna blir så goda som dom ser ut!
Ha ha!
RaderaVi tryckte in delicatobollar i källarfranskor och åt i stället för lunch på högstadiet...helt otroligt vad dåligt man åt på den tiden ;)
Men herregud förena mumsiga kakor! Dessa måste provbakas och ätas till helgen!
SvaraRaderaHoppas du gillar dem :)
RaderaMen Sanna, jag dör vad gott det ser ut! Vi får ses snart?
SvaraRaderaKram
Maria Pogosjan
Tack :)
RaderaAbsolut, nästa vecka är jag i stort sett ledig....träffas och baka något kanske? :)
Kram
Något jag alltid undrat över angående aromer och essenser som man använder mycket i "nytto-bak" - innehåller de socker eller kalorier? Dessa kakor ser för övrigt underbara ut!
SvaraRaderaVissa gär det och vissa inte. Jag använder Dr Oetkers vaniljarom och det är sockerkulör i men det är så liten mängd man använder så jag bryr mig inte så mycket om det är nåt gram socker hit eller dit :)
RaderaTack för svaret! Och tack för en fantastisk blogg!
RaderaÅ vad mumsigt! Min son är allergisk och överkänslig mot typ allt (spannmål, baljväxter och äggula) så jag har världens utmaning att försöka erbjuda honom saker som alla andra kompisar säger att de äter (han är 5,5 och alla på dagis pratar om bullar, kakor och godis :/)
SvaraRaderaSka prova att byta havren mot hirsflingor, tror du whey funkar annars? Bara mandelmjöl känns lite... trist?
Har du några mjuka "hälsosamma" kakor att tipsa om så skulle jag bli överlycklig!
/Nadja Eleonora
Ja, det borde gå att byta mot hirsflingor, bovete eller quinoaflingor. De smakar nog helt ok med mandelmjöl och kokos men det går nog att ha i 1 msk whey istället för havregrynen.
RaderaJag har ett recept på mjuka banan och havrekakor på bloggen. Även där borde det gå att byta havregrynen mot hirs, bovete eller quinoaflingor (märke Saltå Kvarn).
Sanna, vet du vart man kan köpa vaniljessens i större flaska? Jag använder en sådan liten från Dr Oetker på typ 2 veckor.. :p Vanilj är gott. hehe..
SvaraRaderaJag har letat själv, verkar inte finnas. Jag tar slut på min på mindre än 1 vecka, ha ha!
RaderaHaha, då sitter vi i samma båt. Om jag hittar ska jag meddela dig. :)
RaderaÅh dessa ska jag baka snart! En liten fråga jag har inte vaniljarom hemma, vart kan man köpa detta? Lr kan jag byta ut mot vaniljpulver? Tack för alla bra recept Sanna !!
SvaraRaderaVaniljarom finns i vanliga livsmedelsbutiker, i bakhyllan. Märket är Dr Oetker.
Radera:)
haha älskar "bakgrunds-storyn" (påminner lite om mina utsvävningar och mitt babblande INNAN MAN KOMMER TILL SAKEN. Du förstår säkert inte vad jag menar nu, men jag har en tendens att prata och virra iväg lite :) jo, det är sant faktiskt)
SvaraRaderaoch kakorna ser ljuuuvliga ut!
Mår lite bättre nu, helgens mag-kaos hade sin förklaring... berättar över telefon/sms istället, men det var en bra sak iaf! I helgen kan jag inte ses, men veckan efter är jag fri! Äh, jag smsar dig senare idag istället :) KRAM <3
Hej!! Undrar bara om du använder kokosolja i fast eller flytande form i receptet. Underbar sida!! :)
SvaraRaderaHej!
RaderaDet står i receptet ;)