fredag 25 oktober 2013

Ugnsbakad paprika-falafel

När jag bodde i New York var det verkligen inte svårt att få tag på hälsosam mat (inte skräpmat heller för den delen). Man behövde oftast inte packa med sig matlådor eftersom det alltid gick att hitta något som passade kostschemat. Ett av mina favoritställen hette "The Pump Energy food" och konceptet var enkelt: ren mat som lagas på beställning utan att det kostar en förmögenhet eller tar för lång tid. Det fanns wraps och pitabröd (allt fullkorn eller glutenfritt såklart), frukost som havregrynsgröt eller äggviteomelett, sallader, varma rätter, nyttiga efterrätter och smoothies. Tänk er Mc Donald's fast hälsomat! Allt grönsaker ångades eller ugnsbakades, du kunde välja mellan proteinkällor som struts-burgare, magert nötkött, kalkonbröst, kyckling, lax eller falafel. Alla sötsaker var gjorda utan socker och smör och allt var fullkorn. Vilket drömställe!!

Deras ugnsbakade falafel i fullkornspitabröd med hemgjord hummus var helt fantastiskt god och jag åt den säkert 2 ggr i veckan. Jag har dagdrömt om den där falafeln flera gånger och när jag och David var i New York i somras var "The Pump" ett av ställena som stod på min "att-äta-på"-lista. Till min förskräckelse hade restaurangen bytt namn och koncept och var nu lite mer åt juice och vetegräs-shots-hållet (inte min cup of tea), så jag fick besviket åka från New York utan att ha fått äta deras goda falafel.
Men, det satte igång mina tankar och jag har senaste månaderna experimenterat lite med olika ugnsbakade falafel-recept, men inget har riktigt fallit mig i smaken. Förrän jag gjorde detta recept förra veckan.
Jag smaksatte falafeln med röd paprika för att få en lite sötare och rundare smak och bakade den i ugnen föratt slippa frityrflottet. De blev härligt mjuka på insidan och lite krispiga på utsidan och jag avnjöt dem på en low carb wrap (köpt i New York) med tomat, babyspenat och en vitlöksdressing. Perfekt måltid!
Ugnsbakad paprika-falafel
1 sats, ca 12 st

1 tetrapak avrunna kikärtor (230 g bönor)
1 msk bovetemjöl (eller valfritt mjöl, ej kokosmjöl då det torkar ut falafeln)
1/3 röd paprika
1/2 vitlöksklyfta
2/3 tsk salt
1/2 msk hackad persilja
2 tsk falafelkrydda
peppar
Eventuellt några droppar mjölk eller vatten

1. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Smeten ska vara fast men något kladdig. Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspapper på en bakplåt. Jag testade att rulla några i kokosmjöl men de blev mycket torrare i konsistensen än de som jag inte rullade så jag skulle rekommendera att inte göra det.
2. Baka i ugnen på 200 C i ca 20-25 minuter eller tills falafeln är fast.

Servera med valfritt tillbehör. Jag åt dem i en low carb wrap och gjorde en vitlökssås på lättkvarg, pressad vitlök, lite mjölk för att spä ut kvargen och örtsalt.
Näringsvärde per sats (jag åt hela satsen och blev ordentligt mätt!):
373 kcal
18 g protein
54 g kolhydrater
5 g fett

8 kommentarer:

 1. Jag har precis börjat följa din ambitiösa blogg och har hittat jättemånga bra tips -- tack för det! Tror du att det gör någon skillnad om man använder blötlagda men okokta kikärtor? Jag tycker bättre om den konsistens som det ger hemgjord falafel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra :)
   Jag vet faktiskt inte, jag har inte testat, kan tänka mig att det blir svårt att få ihop smeten?

   Radera
 2. Jag älskar dina mer matiga inlägg, detta ska jag absolut testa!:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Gör det, de här blev riktigt goda :)

   Radera
 3. Hej! Jag bor just nu i Boston och i November kommer jag att åka en vecka ner till New York. Jag skulle bli jätte tacksam om du skulle kunne ge lite restaurang och hälsokost butiker som du tycker är värt att besöka där! :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pauline! Om du söker på bloggen (finns en sökruta i den högra spalten) på New York så kommer du hitta flera inlägg jag gjorde i somras när jag var i New York och där jag tipsar om restauranger och affärer :)

   Radera
 4. Hej, eftersom det är kikärtor borde det funkar med kikärtsmjöl eller blir det samma som med kokosmjöl då, att det torkar ut falafeln? Detta verkar för övrigt vara ett fantastiskt recept som jag ska pröva någon dag. Jag brukar dock inte äta falafel, så jag vet inte riktigt hur man serverar dem förutom i eventuellt ev wrap. Har du något tips?

  SvaraRadera
 5. Bra tips för vegan mat på Lajv!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...