Men, även om jag gillar proteinpulver är det roligt att ibland baka utan det. Det finns ju så otroligt mycket nya mjölsorter på marknaden och det dyker upp fler och fler hela tiden. Det senaste jag testade var Quinoamjöl, som jag inte var överförtjust i när det kommer till söta bakverk i och med att det är lite bittert, men det är kanon i bröd! Det är så kul att även de som har olika typer av allergier eller överkänsligheter kan få njuta av något gott till fikat eller ett gott bröd.
Den här kakan är däremot mer kompakt och smakrik och passar utmärkt som ett nyttigare alternativ om man vill bjuda på något gott!
1 kaka, ca 10 bitar
Modifierat från detta recept
1 dl (45g) havremjöl (mal havregryn till mjöl i en matberedare)
2 dl (90g) mandelmjöl**
2 tsk bakpulver
2-3 tsk kanel
1/4 tsk ekologiskt vaniljpulver
1/2 tsk salt
3 msk kokosolja (mätt i fast form)
2 stora morötter (265g)
6 färska dadlar (45g)
3 ägg
Frosting:
75 g lättkvarg/kesella
100 g Philadelphia 3% (eller valfri fetthalt)
3 msk sukrin melis (sockerfritt florsocker)
Valfritt: några droppar citronjuice
**Jag gjorde eget mandelmjöl genom att mala mandlar i en matberedare. Mjölet blir lite grövre än det man köper i affären och kakan blir mer kompakt. Vill du ha en luftigare kaka bör du använda köpt mandelmjöl.
1. Ha i dadlar och ägg i en matberedare och kör tills det blandas ihop ordentligt. Tillsätt de övriga ingredienserna till matberedaren och mixa tills du får en tjock smet/massa.
2. Smörj en form med löstagbara kanter (jag använde en form som är 18 cm i diameter) med kokosolja och "bröa" formen med riven kokos. Ha i smeten/massan i formen och jämna till den. Grädda i ugnen på 175 C i ca 45 minuter. Ha du en lägre och bredare form behöver kakan inte lika lång tid i ugnen. Ta ut kakan och låt svalna helt.
3. Mixa ihop ingredienserna till frostingen med en stavmixer eller en sked. Bred frostingen över kakan och servera.
Näringsvärde per bit, utan frosting:156 kcal
4,6 g protein
8,8 g kolhydrater
11,5 g fett
Näringsvärde per bit, med frosting:
170 kcal
6,7 g protein
9,6 g kolhydrater
11,8 g fett
åh va gott :)
SvaraRaderaDet var verkligen en riktigt god kaka :)
RaderaSer ljuvligt ut :)
SvaraRaderaDen är lika ljuvlig kan jag lova!
RaderaHej där! Ville bara höra om du smakat på den nya questbaren än? choklate chunk. Nyfiken på vad du tyckte:)
SvaraRaderaJa det har jag....RIKTIGT god! En av favoriterna :)
RaderaSer riktigt smarrigt ut :)
SvaraRaderaJag undrar vilken av alla nötter som är det nyttigaste? Och är torkad frukt nyttigt?
Alla naturella nötter är nyttiga. Pecannötter, valnötter, paranötter och mandlar är riktigt bra.
RaderaDet beror på vad du menar med nyttigt. Torkad frukt är naturligt, men det är lätt att äta mycket i och med att det inte mättar speciellt mycket så det är lätt att få i sig mycket kalorier/socker. Torkad frukt ihop med nötter är dessutom aptitstimulerande så man bör vara försiktig med mängderna.
Med nyttigt menar jag att man kan äta det för att gå ner i vikt. Så man inte lägger på sig lätt av det?
RaderaHur är det med cashewnötter och jordnötter?
Och russin? ( Vilken är den nyttigaste av de torkade frukterna? )
Du kan lägga på dig av allt, även nyttiga saker, om du äter det i för stora mängder. Som jag nämnde tidigare är det lätt att få i sig mycket kalorier om man äter nötter och torkad frukt i och med att de innehåller mycket kalorier och det behövs inte så stor mängd för att snabbt komma upp i en el del kalorier.
RaderaJordnötter och cashewnötter är bra men det gäller att hålla koll på mängden.
Alla naturella nötter och torkad frukt är "nyttiga" i den mening att de är naturliga, men du bör inte äta så stora mängder om du vill gå ner i vikt. Det bättre att äta färsk frukt eftersom du inte kan äta lika stora mängder utan att bli mätt.
Tack :)
RaderaOm man äter nötter och torkad frukt, vilken mängd ska man hålla sig till då?
Det beror lite på vad och hur mycket du äter resten av dagen. Du går upp i vikt om du äter mer energi än vad du gör av med och man brukar räkna på hela dagsintaget. Men en kupad handflata nötter och torkad frukt brukar vara ett lagom mått....
RaderaTack :)
RaderaÅh, det där såg ju helt underbart ut! Som allt annat man hittar här ^^
SvaraRaderaHar en annan fråga; Kommer resa till USA över jul och vara borta i drygt 1 månad. Tänkte att iom att du varit i NY ganska nyligen kanske visste hur det funkar att resa med kosttillskott dit, tänkte då framförallt gällande BCAA & whey. Är inne i satsning just nu och vill inte gå off track med schema etc, framförallt när jag inte riktigt vet hur andra förutsättningar ser ut - känns skönt att ha sin bas samt backup i fall att ;). Funderar på om det är lättast att ta med sig eget eller försöka köpa där? Vad tror du?
Stort tack på förhand, och för alla underbara recept! Flera av dina recept har räddat min diet ^^
Hej!
RaderaDet är helt ok att ta med sig pulver så länge de är i oöppnade förpackningar. Vi hade med oss bcaa hem från USA (de är petigare med att ta in saker i usa) och det var inga problem, men vi fick gå igenom specialkontroll där de kollade pulvrena efter otillåtna substanser. Det finns dock hur mycket kosttillskottsbutiker som helst i New York, det finns GNC och Vitamin shoppe i varenda gatuhörn så det kommer inte vara några problem att hitta kosttillskott. Ta med dig det du behöver på resan och första dagen, sen kan du köpa grejer där :) ALLT finns där!! :)
Lycka till med dieten!
Hej!
SvaraRaderaOm man vill använda stevia strö istället för dadlar, vilken mängd ska man ta då?
I dina recept med kokosolja, använder du neutral kokosolja eller inte?
Mvh Jessica
Hej!
RaderaKonsistensen kommer inte bli samma om du inte använder dadlar, men när det gäller sötman så får du själv mäta hur mycket du tycker är lagom :)
Jag använder oftast kokosolja med smak, jag gillar kokossmaken :)
Hej!
SvaraRaderaJag undrar om morotskakan är lika god utan frostingen?
Jag gillar inte ost (Philadelphia) och är dessutom inte så förtjust av kvarg och kesella
Jadå, det tycker jag. Den blir inte riktigt lika saftig, men den är supergod ändå :)
Radera