måndag 28 oktober 2013

Paleo-inspirerad morotskaka med cream cheese frosting

Som ni kanske redan vet gillar jag att baka mycket med proteinpulver och det är egentligen så mitt intresse för matlagning ökade. Jag har alltid tyckt om att laga mat, men att experimentera fram olika bakverk som var proteinrika men ändå goda gjorde att jag blev mer och mer intresserad för bakning med nyttigare ingredienser. Ett ökat proteininnehåll gör att du håller dig mättare längre och minskar sötsug vilket gör att du inte äter lika mycket.

Men, även om jag gillar proteinpulver är det roligt att ibland baka utan det. Det finns ju så otroligt mycket nya mjölsorter på marknaden och det dyker upp fler och fler hela tiden. Det senaste jag testade var Quinoamjöl, som jag inte var överförtjust i när det kommer till söta bakverk i och med att det är lite bittert, men det är kanon i bröd! Det är så kul att även de som har olika typer av allergier eller överkänsligheter kan få njuta av något gott till fikat eller ett gott bröd.
Den här morotskakan är modifierad från ett recept av min vän och kollega, Åsa aka Fyscoachen. Hon lagar och bakar enligt paleo (stenålderskost) med rena produkter utan spannmål eller mjölkprodukter. Jag personligen har inget emot varken havregryn eller mjölkprodukter och jag använder flitigt kvarg, keso och Philadelphiaost i mina recept så jag gjorde en "traditionell" frosting (om än sockerfri och mindre fett än traditionella recept) och bredde på kakan. Åsa gjorde däremot en cashew-frosting för att få kakan helt paleo.
Den här kakan är saftig och smakar nästan lite juligt i och med att det är så pass mycket mandel  i receptet. Det går självklart att ha i kardemumma, lite russin eller något annat man tycker om för att få en liten annan touch på den men jag gillar den verkligen som den är. Jag tyckte att frostingen passade perfekt till kakan medan David gillade den bättre utan....smaken är som baken ;)
Om ni är sugna på morotskaka som är lite luftigare, kakigare och mer proteinrik kan jag rekommendera mina "Nyttiga morotsmuffins" som än i dag är ett av mina favoritrecept. Det går att dubbla eller till och med tre-dubbla receptet och köra i en kakform istället för muffins om man vill bjuda på morotskaka till fikat.
Den här kakan är däremot mer kompakt och smakrik och passar utmärkt som ett nyttigare alternativ om man vill bjuda på något gott!
Paleo-inspirerad morotskaka
1 kaka, ca 10 bitar
Modifierat från detta recept

1 dl (45g) havremjöl (mal havregryn till mjöl i en matberedare)
2 dl (90g) mandelmjöl**
2 tsk bakpulver
2-3 tsk kanel
1/4 tsk ekologiskt vaniljpulver
1/2 tsk salt
3 msk kokosolja (mätt i fast form)
2 stora morötter (265g)
6 färska dadlar (45g)
3 ägg

Frosting:
75 g lättkvarg/kesella
100 g Philadelphia 3% (eller valfri fetthalt)
3 msk sukrin melis (sockerfritt florsocker)
Valfritt: några droppar citronjuice

**Jag gjorde eget mandelmjöl genom att mala mandlar i en matberedare. Mjölet blir lite grövre än det man köper i affären och kakan blir mer kompakt. Vill du ha en luftigare kaka bör du använda köpt mandelmjöl.

1. Ha i dadlar och ägg i en matberedare och kör tills det blandas ihop ordentligt. Tillsätt de övriga ingredienserna till matberedaren och mixa tills du får en tjock smet/massa.
2. Smörj en form med löstagbara kanter (jag använde en form som är 18 cm i diameter) med kokosolja och "bröa" formen med riven kokos. Ha i smeten/massan i formen och jämna till den. Grädda i ugnen på 175 C i ca 45 minuter. Ha du en lägre och bredare form behöver kakan inte lika lång tid i ugnen. Ta ut kakan och låt svalna helt.
3. Mixa ihop ingredienserna till frostingen med en stavmixer eller en sked. Bred frostingen över kakan och servera.
Näringsvärde per bit, utan frosting:
156 kcal
4,6 g protein
8,8 g kolhydrater
11,5 g fett 

Näringsvärde per bit, med frosting:
170 kcal
6,7 g protein
9,6 g kolhydrater
11,8 g fett 

19 kommentarer:

  1. Hej där! Ville bara höra om du smakat på den nya questbaren än? choklate chunk. Nyfiken på vad du tyckte:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det har jag....RIKTIGT god! En av favoriterna :)

      Radera
  2. Ser riktigt smarrigt ut :)


    Jag undrar vilken av alla nötter som är det nyttigaste? Och är torkad frukt nyttigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla naturella nötter är nyttiga. Pecannötter, valnötter, paranötter och mandlar är riktigt bra.
      Det beror på vad du menar med nyttigt. Torkad frukt är naturligt, men det är lätt att äta mycket i och med att det inte mättar speciellt mycket så det är lätt att få i sig mycket kalorier/socker. Torkad frukt ihop med nötter är dessutom aptitstimulerande så man bör vara försiktig med mängderna.

      Radera
    2. Med nyttigt menar jag att man kan äta det för att gå ner i vikt. Så man inte lägger på sig lätt av det?
      Hur är det med cashewnötter och jordnötter?
      Och russin? ( Vilken är den nyttigaste av de torkade frukterna? )

      Radera
    3. Du kan lägga på dig av allt, även nyttiga saker, om du äter det i för stora mängder. Som jag nämnde tidigare är det lätt att få i sig mycket kalorier om man äter nötter och torkad frukt i och med att de innehåller mycket kalorier och det behövs inte så stor mängd för att snabbt komma upp i en el del kalorier.
      Jordnötter och cashewnötter är bra men det gäller att hålla koll på mängden.

      Alla naturella nötter och torkad frukt är "nyttiga" i den mening att de är naturliga, men du bör inte äta så stora mängder om du vill gå ner i vikt. Det bättre att äta färsk frukt eftersom du inte kan äta lika stora mängder utan att bli mätt.

      Radera
    4. Tack :)

      Om man äter nötter och torkad frukt, vilken mängd ska man hålla sig till då?

      Radera
    5. Det beror lite på vad och hur mycket du äter resten av dagen. Du går upp i vikt om du äter mer energi än vad du gör av med och man brukar räkna på hela dagsintaget. Men en kupad handflata nötter och torkad frukt brukar vara ett lagom mått....

      Radera
  3. Åh, det där såg ju helt underbart ut! Som allt annat man hittar här ^^

    Har en annan fråga; Kommer resa till USA över jul och vara borta i drygt 1 månad. Tänkte att iom att du varit i NY ganska nyligen kanske visste hur det funkar att resa med kosttillskott dit, tänkte då framförallt gällande BCAA & whey. Är inne i satsning just nu och vill inte gå off track med schema etc, framförallt när jag inte riktigt vet hur andra förutsättningar ser ut - känns skönt att ha sin bas samt backup i fall att ;). Funderar på om det är lättast att ta med sig eget eller försöka köpa där? Vad tror du?

    Stort tack på förhand, och för alla underbara recept! Flera av dina recept har räddat min diet ^^

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det är helt ok att ta med sig pulver så länge de är i oöppnade förpackningar. Vi hade med oss bcaa hem från USA (de är petigare med att ta in saker i usa) och det var inga problem, men vi fick gå igenom specialkontroll där de kollade pulvrena efter otillåtna substanser. Det finns dock hur mycket kosttillskottsbutiker som helst i New York, det finns GNC och Vitamin shoppe i varenda gatuhörn så det kommer inte vara några problem att hitta kosttillskott. Ta med dig det du behöver på resan och första dagen, sen kan du köpa grejer där :) ALLT finns där!! :)

      Lycka till med dieten!

      Radera
  4. Hej!
    Om man vill använda stevia strö istället för dadlar, vilken mängd ska man ta då?

    I dina recept med kokosolja, använder du neutral kokosolja eller inte?


    Mvh Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Konsistensen kommer inte bli samma om du inte använder dadlar, men när det gäller sötman så får du själv mäta hur mycket du tycker är lagom :)

      Jag använder oftast kokosolja med smak, jag gillar kokossmaken :)

      Radera
  5. Hej!
    Jag undrar om morotskakan är lika god utan frostingen?
    Jag gillar inte ost (Philadelphia) och är dessutom inte så förtjust av kvarg och kesella

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, det tycker jag. Den blir inte riktigt lika saftig, men den är supergod ändå :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...