måndag 14 oktober 2013

Romerska bågar + muggkaka = sant! (och lite tankar om balans)

När jag var yngre älskade jag romerska bågar! Ni vet, de där härligt krämiga mjölkchoklad-bågarna med apelsinsmak. Jag köpte sällan askar (utom kanske när det var jul) utan plockade stora skopor med romerska bågar från lösgodishyllan (japp, jag var en riktig godisgris) och på något sätt försökte jag intala mig själv att det var bättre att köpa lösvikt än en hel ask...sjukt, jag smällde i mig alla romerska bågar ändå, ask eller inte!
För er som är nya läsare och som inte varit med så länge så berättade jag om min historia och bakgrund i det HÄR inlägget. Jag har nämligen inte alltid varit intresserad av hälsa, kost och träning utan jag hade en period i mitt liv då jag åt ohälsosamt, gick upp i vikt och jojobantade och testade alla metoder man kan tänka sig. Ibland önskar jag att jag kunde gå tillbaka till den mulliga och olyckliga tjejen och berätta det jag vet nu, berätta att det inte finns några mirakel-dieter och det går inte att äta godis var och varannan dag och tro att man ska gå ner i vikt. Det går inte heller att förbjuda allt som ses som onyttigt och bara äta "ren" mat och träna stenhårt varje dag (ja, jag har gjort det också). Livet handlar om balans. En balans mellan träning, näringsrik mat och små "guldkanter" i form av sådant man verkligen tycker om.

Självklart måste man vara stenhård med kosten om man ska dieta inför en fitnesstävling, men för att hålla en bra form, må bra och utvecklas i gymmet finns det absolut plats för lite godsaker då och då.....balans. Att förbjuda saker tror jag skapar ett osunt förhållande till mat. En efterrätt någon gång ibland, eller en glass en varm sommarkväll är inget som kommer förstöra något så länge man baserar kosten på näringsrik mat och tränare regelbundet...balans.
bild från mygoalironman.com 
Jag väljer ibland att äta sånt som inte står på mitt matschema och gör jag det så gör jag det med gott samvete. Jag gör ett medvetet val och njuter av det jag väljer att äta. Efter det är det tillbaka till mitt matschema och mina vanliga rutiner. Det farliga är om man förbjuder saker som man sedan går och suktar efter så mycket så att när man väl "trillar dit" och äter det, finns det ingen hejd: "Äh, nu är allt ändå förstört! Nu passar jag på att äta allt jag kommer över (även fast man kanske inte är så sugen) så börjar jag om på måndag". Någon som känner igen sig? Jag var likadan innan jag lärde mig mer om hur kost och träning påverkar våra kroppar. Att ha balans är verkligen viktigt och det som gör att en livsstil blir hållbar. Har man haft "allt eller inget-tänket" länge kan det ta ett tag att förändra sina vanor och beteenden, men det går! Det är jag levande bevis på :)

Jag gillar fortfarande sötsaker men jag gör hellre nyttigare varianter som fortfarande ger min kropp näring och som inte triggar igång sötsug. Den här muggkakan är mitt substitut för romerska bågar!! Chokladig och fluffig muggkaka med en apelsinkräm och hackade mandlar. Helt perfekt!!

Romerska bågar-muggkaka med apelsinkräm och hackade mandlar
1 port

1,25 (40g) havregryn, malt till ett mjöl
1 msk kokosmjöl
2 tsk kakao
1 msk stevia strö/sukrin
1 tsk bakpulver
2 msk osötat äppelmos
1 msk lättkesella/kvarg
2 msk osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
2 äggvitor

Apelsinkräm:
150 g lättkesella/kvarg
3 msk osötad mandelmjölk
1 tsk rivet apelsinskal
1/2 tsk vaniljarom
2 tsk stevia strö/sukrin

+ 10 g hackade mandlar

1. Mixa ihop ingredienserna till muggkakan med en stavmixer. Häll smeten i en smord stor mugg eller skål. Laga i micron i ca 1,5-2,5 minut. Håll koll så det inte svämmar över. Vänd över kakan på en tallrik.
2. Rör ihop ingredienserna till apelsinkrämen och häll över muggkakan. Toppa med hackade mandlar och rivet apelsinskal.

Näringsvärde per portion:
402 kcal, 36 g protein, 34 g kolhydrater, 12 g fett

9 kommentarer:

 1. Hej! Var bara nyfiken på varför man endast använder äggvitor i bakning? Och sen undrar jag också vad havregrynen har för syfte, skulle gärna byta ut dem mot något liknande.
  Tack för en jättebra blogg!
  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att hela ägg bidrar till mer kalorier och ger en äggigare smak (tycker jag). Havregrynen är som ett mjöl och ger långsamma kolhydrater och fiber. Du kan säkert byta mot någon annan mjölsort men då får du experimentera dig fram så att konsistensen blir bra.

   Radera
 2. hej ida! först vill jag bara säga att jag älskar din blogg :) sen har ja en liten fråga jag jätte gärna hade velat ha svar på. det är så här att jag under 5 månader har legat på ett kaloriiunderskott och ätit ca 1000-1500 kalorier om dan, vilket har gjort att jag gått ner 18 kilo, väger nu 52 till mina 163cm så vill inte gå ner något mer! så min fråga är om jag nu tänkte öka mitt kaloriintag igen till ca 2000 kalorier om dan(eller hur mycket rekomenderat intag för att bevara sin vikt är) kommer jag då börja gå upp i vikt igen? blir det då som att jag ligger på kaloriiöverskott då kroppen "ställt in/vant sig" vid så lite kalorier under den här perioden? hur ska ja gå tillväga för att börja öka mitt kaloriintag igen men inte gå upp ivikt igen? kan tillägga att jag under en dag brukar gå en pw på ca 3 kilometer och oftast träna spin/iw 30min/45min också, försöker även börja lägga in lite styrketräning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   (Heter Sanna förresten ;)
   Jag tycker att det är bättre att öka kalorierna långsamt så att kroppen vänjer sig och så att du inte hamnar på ett för stort kaloriöverskott. Börja med att höja med 50-100 kcal första veckan, sedan lite till nästa vecka om du håller vikten bra (några 100 gram hit eller dit diffar det ju alltid). Öka sedan lite vecka för vecka tills du kommer upp i en bra mängd kalorier :)

   Radera
 3. VIlken kul kreativ nyttoefterrätt!

  Jag gjorde en variant på nyttiga muffins häromdagen som blev rätt bra - väldigt saftiga. Tror du kanske skulle gilla dem, om du vill finns receptet här: http://kroppochkost.se/?p=428

  SvaraRadera
  Svar
  1. De såg riktigt goda ut! Måste jag lägga till "att-göra"-listan :)

   Radera
 4. Men guud vad gott! Måste jag verkligen ta och testa någon dag!!

  SvaraRadera
 5. Det ser verkligen supergott ut!! Måste testa! :) Men du, en liten fundering jag ser inte choklad eller chokladpulver i innehållslistan. Förlåt men måste fråga, står allt med? Hehe

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...