söndag 13 oktober 2013

Snabbrimmad lax med fänkål- och äppelcoleslaw

Lax är definitivt en av mina favoritfiskar och förutom att ugnsbaka den, så gillar jag att snabbrimma den i saltlag så att den blir riktigt krämig då man steker den. Jag har aldrig förstått de som tycker att lax är tråkigt och smaklöst! Genom att den är relativt fet (nyttiga fetter!!) så blir den alltid smakrik och saftig om man inte översteker den. Det finns så mycket man kan göra, här kommer några exempel:


Det här är ett av mina favoritrecept och jag och David gör det ofta till middag. Jag fick inspirationen till detta från en mattidning (kommer inte ihåg namnet på den, kan det ha varit Laga Lätt kanske?) för ett par år sedan. Orginalreceptet hade crème fraiche i coleslawen (blev ett svengelskt ord där, ha ha) men jag lättade upp den genom att använda kesella och även tillsätta dijonsenap för lite "sting". I och med att laxen är ganska fet kan det vara bra att äta ett lättare tillbehör till, och den krispiga salladen passar perfekt bra till den krämiga laxen. Testa!! 
Rimmad lax med fänkål- och äppelcoleslaw
1 port
Ett recept som jag skrivit till Isodieten

120 g lax
3 msk salt
½ liter vatten

Fänkåls- och äppelcoleslaw:
80g  äpple (gärna ett sötare äpple)
2 msk gul lök, finhackad
100g  färsk fänkål
75g  morot
75 g lättkesella
½ msk dijonsenap
1-2 tsk vitvinsvinäger (efter smak)
4 msk finhackad dill
Eventuellt 1-2 msk vatten
Salt och peppar

1. Rimma laxen genom att hälla saltet i vattnet och rör om så saltet löses upp. Lägg i laxen (utan skinn) och låt stå i minst 15 minuter.
2. Skär morot, fänkål och äpple med en giljotin eller med en kniv i fina strimlor. Lägg allt i en skål och ha i resten av ingredienserna. Rör om ordentligt så att allt blandas. Ha i lite vatten om blandningen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
3. Ta ur laxen ur vattnet och skölj av den. Hetta upp en stekpanna, lägg i laxen och stek på ganska hög värme, ca 3-4 min per sida. Salta och peppra lätt. Laxen blir jättegod om den fortfarande är lite rosa i mitten.
4. Servera laxen med fänkål- och äppelcoleslaw vid sidan om
Näringsvärde per portion:
388 kcal
35 g protein 38E%
21 g kolhydrater 23E%

16 g fett 39E%

10 kommentarer:

 1. Åh lax som är så himla gott, det är ganska nyligen som jag har lärt mig att tycka om fisk. Så länge man tillagar den väl så! Äpple blir väldigt gott i coleslaw, syrligt/sött till det andra som är ganska salt. Bra brytning.

  Jag gillar att du skrivit med E% efter näringen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lax är så fantastiskt gott!! Är helt inne på asiatiska smaker och lax just nu :)

   Radera
 2. Vad innebär E%? Är det hur många procent av innehållet innehåller protein osv?
  Jag gjorde din tomatsoppa förra v, den blev grymt god och fick många tummar upp av mig och min sambo (som annars inte gillar tomatsoppa). Sedan gjorde jag även dinaa hamburgare och bröd, misslyckades helt med bröden men burgarna blev goda :) Och denna v ska jag laga denna laxen, blir kanske något mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis :)
   Vad roligt att du gillar recepten! :) Testa köttbullarna, de är kanongoda :)

   Radera
 3. Så ljuvligt, jag har en make som är allergisk mot lax, men jag ska börja laga dubbla maträtter bara för att få äta det - jag saknar det! Och nu när jag försöker komma i form så verkar det läge att ta hand om maten med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag du ska göra, du kan ju inte undvika den underbara laxen hela livet för att maken inte kan äta det ;)

   Radera
 4. Din blogg är bäst!
  2 saker:
  1. Recept på naturgodis?
  2. Tips för att ej överäta. Kan typ ej ha godis, chips och sånt hemma för äter bara upp det. Jobbigt att ej låta sin kille ha det hemma när man bor ihop.
  KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   1. Har inget än så länge :)
   2. Ät ordentligt med mat så att du inte är sugen på saker och bestäm dig! Du måste helt enkelt försöka lära dig att kunna stå emot eller att bara ta en eller ett par bitar och inte överäta. Fundera på varför du överäter. Analysera känslor och tankar.

   Kram

   Radera
 5. Hej!
  Först vill jag säga att jag ÄLSKAR din blogg! Hittade den för kanske 2 veckor sen och du inspirerar verkligen mig att ta hand om mig, även de dagar det känns lite mer motigt att gå till gymmet. Så TACK! :)
  Jag har tränat från och till större delen av mitt liv, men just nu känns det verkligen som att jag kommit igång! Jag har en rejäl övervikt (ca. 20 kg) men är livrädd för att peta för mycket i matvanorna eftersom jag fortfarande inte är friskförklarad från bulimi. Men jag försöker att tänka lite mer på vad som är bra "bränsle" för kroppen och så :)
  De senaste veckorna (kanske 6-7 veckor nu) har jag börjat träna ca. 5 dagar/vecka. Då är det ett pass för ben/rumpa, ett för armar/axlar/skuldror och ett corepass, de andra två dagarna kör jag yoga. Eftersom jag är lite av en allt-eller-inget-människa trivs jag bra med det här upplägget, men jag undrar vad du rent spontant tänker? Är det för mycket för snabbt? Eller tvärtom? Jag försöker hitta en balans som jag kan hålla i resten av mitt liv, så för mig gör det inget om det går långsamt med vikten (har iaf redan gått ner 4 cm runt midjan :)).
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack så mycket!!
   Du gör helt rätt i att inte "peta i maten" för mycket. Inga förbud, det skapar bara risk för överätning.

   Din träning ser bra ut, det viktiga är att det är roligt och att det inte blir en press. Träna för att det är kul och för att du mår bra av det :)

   Riktigt bra jobbat! :))

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...