söndag 27 oktober 2013

Nominerad till Guldhjärtat! (och recept på saffransgröt)

Jag sitter här och njuter av min frukost som idag består av "Krämig saffransgröt (eller zoats blev det nog när jag tänker efter) med kanelkräm och hackade mandlar", ljuvligt gott och recept kommer längst ner i inlägget.
Jag är alldeles varm i magen för igår fick jag ett sms av Fanny där hon skrev att hon röstat på mig till Guldhjärtat för årets blogg/hemsida. Jag blev alldeles chockad och var tvungen att kolla på Fitnessfestivalens hemsida. När jag läste motiveringen fick jag nästan tårar i ögonen:

"Susanna Backman varvar läckra, hälsosamma recept med välskrivna texter om både träning och hälsa. Med kött på benen efter många år som aktiv PT och flertalet tävlingar i bagaget, uttalar hon sig kunnigt och proffsigt. Hela bloggen lyser hälsa och med många bilder på de nytänkande recepten blir man aldrig besviken efter ett besök hos henne! För att Susanna har inspirerat mig och så många andra omedvetet och har fått mig att må så mycket bättre. Hon visar hur man kan njuta av allt det goda med sina kreativa recept, och får en att tänka till hur man gör det bästa av en situation. Det finns nog inget jag inte kan baka på ett nyttigt sätt. Min bakpassion får alltså leva vidare. En stor förebild inom kost och träning! Hon har en genomtänkt och bredd blogg med recept som passar till alla och till alla tillfälle. Hon är tydlig och har enkla recept som gör det enkelt att följa och motiverande samt inspirerande att göra. Jag har blivit matintresserad tack vare henne. Otroligt inspirerande recept och en glöd som når fram genom texter och bilder gör att jag uppskattar Sannas blogg enormt!"

Guldhjärtat delas varje år ut till personer och företag som arbetar med hjärtat, för att skapa starkare hjärtan, samt en fungerande kropp. Priset delas ut i fem olika kategorier, där min blogg är nominerad till årets blogg/hemsida.
Årets hemsida/blogg: Ska påverka, beröra och andas träning, samtidigt som den inte får bli en skolbok. Egna åsikter skall komma fram, men får inte blandas ihop med fakta på ett sätt som kan missuppfattas. Regelbundna uppdateringar , rörligt material och hög motivationsfaktor premieras.

Att överhuvudtaget bli utsedd bland över 1000 nomineringar är helt fantastiskt och det är hård konkurrens då bland annat min PT-kollega Helena, PT-fia och Sofia (Sofy) som driver den härliga bloggen uppochhoppa också är nominerade i samma kategori. Att överhuvudtaget kunna påverka och kanske till och med hjälpa någon är det som driver mig och jag hoppas verkligen att det märks genom texterna i bloggen.
Vill ni rösta på mig eller någon annan av de nominerade så går ni till Fitnessfestivalens hemsida och skrollar ner till "Klicka här för att komma till enkäten".
Jag håller alla tummar och tår jag har att jag lyckats inspirera er!

Nu över till gröten. Jag har köpt på mig en massa pepparkakskrydda och saffran för att kunna experimentera fram lite jul recept och jag har redan gjort en pepparkaksmuggkaka och i morse blev det saffransgröt.
Jag gillar att koka gröten i mandelmjölk istället för vatten, det ger otroligt mycket mer smak. Att tillsätta äggvita till gröten gör den väldigt krämig och för er som inte testat så lovar jag att det inte smakar ägg om gröten. Rör du om hela tiden då du tillsätter äggvitan slipper du äckliga klumpar utan ger en len och fyllig gröt. Zucchinin kan man skippa om man vill men den tillsätter extra volym och näring och är kanon om du är hungrig på morgonen.

Krämig saffransgröt (saffrans zoats) med kanelkräm och hackade nötter
1 port

1,25 dl havregryn (mer eller mindre beroende på dina behov)
75 g finriven zucchini
2 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
1/2 msk stevia strö/sukrin
1 tsk vaniljarom (Dr Oetker)
1/2 paket saffran
2 äggvitor

Kanelkräm:
75 g lättkvarg
75 g minikeso
1 tsk kanel
1/2 tsk vaniljarom
2 tsk stevia strö/sukrin
Topping: 15 g hackade mandlar

1. Koka upp alla ingredienser, utom äggvitan, i en kastrull. Låt koka några minuter och tillsätt sedan äggvitan under omrörning. Låt koka ytterligare några minuter.
2. Mixa ihop ingredienserna till kanelkrämen med en stavmixer tills det blir en slät kräm. Toppa gröten men krämen och de hackade mandlarna.
Näringsvärde per portion: 331 kcal, 34 g protein, 31 g kolhydrater, 14 g fett

Nu ska jag redigera lite bilder till morotskakan jag gjorde förra veckan så att ni kan få receptet :)


23 kommentarer:

 1. Sanna du förtjänar verkligen att vinna! Du är en sann inspirationskälla! Lycka till! Min röst har du ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Petra, det värmer verkligen att höra :)

   Radera
 2. Grattis Sanna! Jag har precis varit på webben och röstat på dig, det vore väl illa annars med tanke på att jag läser din blogg, köpt coach program, köpt din ebok och lagar dina recept så ofta jag kan:) Jag är helt beroende av dina banan-choklad-proteinpannkakor i eboken, de är galet goda!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta!
   Jag ser fram emot att få en liten rapport av dig snart med hur det går ;)
   Kram

   Radera
 3. Nu har jag precis röstat på dig! Håller tummarna för att du vinner :)

  Fråga...om man kokar gröten i mikron, behöver man koka nån minut till då efter att man har rört i äggvitan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Ja kanske, tillsätt vitan till den varma gröten och kör sedan i 20 sekunders intervaller så att vitan inte klumpar sig.

   Radera
 4. Hej! Vilken underbart god gröt!! Jag har också röstat på dej! Hoppas att du vinner!
  Kram/ Mika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mika!
   Ja gröten var helt fantastisk, jag älskar saffran!!

   Radera
 5. Grattis till nomineringen, det är du värd! och vad sugen jag blev på saffran efter att ha läst ditt inlägg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marja!
   Jag är verkligen inne i en saffransperiod just nu, det är ju så gott :)

   Radera
 6. hej och stort grattis!! jag håller på dig! jag undrar vad du använder för srevia strö i din bakning? de jag hittat innehåller oftast en massa annat förutom just stevia! kram Mathilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag använder stevia strö från Ica. Det finns inte så många sötningsmedel som enbart innehåller stevia, de som finns hittar du oftast i hälsokostbutiker. Stevia är mer än 300 ggr sötare än socker så det behövs extremt lite om du använder rent stevia. Jag tycker tyvärr att ren stevia har en bitter bismak så jag gillar Icas stevia som är blandat med erythirol (naturligt sötningsmedel).

   Radera
 7. Stort grattis till nomineringen, den är du verkligen värd! Jag har redan varit inne och röstat och jag hoppas innerligt att du får gå hem med (ytterligare) ett guldhjärta <3

  Igår tjuvstartade även jag julbaket lite då jag improviserade ihop en mjuk pepparkaka. Resultatet blev över förväntan och fick dessutom två tummar upp från han som bjöds att smaka. Nu längtar jag verkligen efter att få sätta igång med julbaket på riktigt och ser fram emot en massa härliga och inspirerande recept från dig.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ellinor!
   Åh vad gott med mjuk pepparkaka, jag måste nästan ta och baka en själv. Ser också fram emot julbaket men just nu är jag fortfarande inne i pumpa-träsket ;)

   Kram

   Radera
 8. Klart man röstar! :) /Johanna

  SvaraRadera
 9. Åt din frukost en morgon och försökte räkna ut näringsvärdet men fick det till mycket mer än dig. Tog då mindre havregryn samt nötter än vad du hade? Tycker alltid jag får ett högre näringsvärde än vad du får. Jag använder shape me up appen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju ofta flera olika värden man kan lägga in. Söker man på havregryn dyker det upp över 20 stycken olika alternativ, vi lägger säkert in olika bara. Vissa värden som redan är inlagda i appen stämmer inte så det är oftast bäst att själv lägga in värdena så att man vet att det blir rätt...

   Radera
 10. Jag testade det idag och gu va gott de va! Jag hade dock ingen äggvita i, glömde helt bort det och så hade jag ingen vaniljarom. Ifall jag gör det igen så har jag nog i äggvitan också men jag tycker inte att det behövs någon vaniljarom, var tillräckligt sött i sig tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja med sötningsmedlet blir det ganska sött, men jag gillar vanilj och saffran ihop :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...