onsdag 20 november 2013

Pumpa & kokos proteintryfflar överdragna med vit och mörk choklad

Jag har fått en helt del förfrågningar den senaste tiden om jag inte kan hitta på några nyttigare recept på godis och liknande godsaker. Jag antar att det är för att vi börjar närma oss jul och då kan det behövas lite nyttigare varianter på godsaker för att bryta av allt det söta som ofta serveras under jul och nyår.

Godis, om man tänker lösgodis som typ Karamellkungen, är svårt att få nyttigt och om jag ska vara ärlig är det inget jag är så sugen på att försöka göra nyttigare. Det behövs antagligen en rejäl kemi-låda för att kunna få till konsistensen och smaken utan alla de smakämnen och konserveringsämnen som finns i godis. Och då tappar det ju hela poängen med att det ska vara nyttigare.

Däremot finns det en massa andra godsaker man kan göra och som man kan lyxa till det med på helgen eller när man är sugen. Jag har en del recept på bloggen men jag vet att det kan vara svårt att hitta alla recept när det inte finns några bilder i registret (jag jobbar på att föra över alla recept till fliken Recipage där bilder kommer finnas på alla recept). Här kommer några godsaker som jag ofta brukar göra:


Det var en hel del godsaker ;) Och vet ni vad? Jag gjorde ett nytt recept igår kväll. Jag hade lite pumpapuré i kylen som jag var tvungen att använda innan den blev dålig och jag tänkte först göra pumpaproteinbars, men efter att ha hittat sockerfri vit choklad i skafferiet ploppade en annan idé upp i huvudet.
Ljuvliga pumpa & kokosproteintryfflar med vit och mörk choklad. En kalasgod smakkombination och konsistensen blev riktigt bra.
Har du inte pumpa hemma går det lika bra med banan, äppelmos eller kvarg/keso. Använder du kvarg kan du smaksätta med vad du vill beroende på vad du gillar och vad du har hemma.
Underbara små godbitar som passar både som "godis" på helgen och till eftermiddagsfikat på jobbet.
Pumpa & kokos proteintryfflar överdragna med vit och mörk choklad
11 tryfflar

100 g pumpapuré (eller gör egen genom att koka/ugnsbaka butternut-pumpa och sedan puréa den)
1,5 skopa (40g) whey complete vanilj
3 msk kokosmjöl
1 msk stevia strö
2 krm ekologiskt vaniljpulver eller 1/2 tsk vaniljarom
4 msk fettreducerade kokosflingor eller 2 msk vanlig riven kokos (kalorierna blir då något högre, ca +15 kcal per tryffel)
40 g sockerfri vit choklad (eller valfri choklad)
5 g sockerfri mörk choklad

1. Ha i alla ingredienser, utom chokladen i en bunke. Blanda ihop allt med en sked (eller varför inte med händerna, en perfekt ursäkt att "smaka" på smeten när du är klar, he he) tills du får en formbar deg. Är degen för lös, ha i mer kokosmjöl, är degen för torr, ha i några droppar mjölk eller vatten.
2. Rulla till bollar och lägg på folie på en tallrik.
3. Smält den vita chokladen i en skål över en kastrull med kokande vatten. Det går att värma den i en skål i micron, men vit choklad är känsligare än mjölk/mörk choklad och bör värmas på lägre temperatur. Doppa en tryffel i taget i chokladen och rulla runt tills de är täckta. Lägg tillbaka på folien.
4. Smält den mörka chokladen i en skål i micron och ringla över lite choklad över alla tryfflar. Ställ in i kylen och låt svalna.
Näringsvärde per tryffel:
53 kcal
4 g protein
3 g kolhydrater
3 g fett

11 kommentarer:

  1. Jag önskar så att det fanns sockerfri vit choklad i England! Vit choklad är någ mitt favoritgodis någonsin! Måste nog kanske prova att göra dessa. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde ju gå att beställa på nätet? :)
      Jag håller med, vit choklad är riktigt gott!

      Radera
  2. En liten fråga, du gör ju så mycket gott och många gånger innehåller det proteinpulver. Men om man inte har det hemma, vad kan man då byta ut det mot? Några tips/idéer? Jag provade ju att byta ut proteinpulvret i dina frukostfrallor mot sojamjöl, men är inte helt säker på att de passar i de här. Alla tips mottages tacksamt! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror man kan strunta i vasslen eller tillsätta mandelmjöl (jordnötsmjöl kanske funkar också?). Casein är lättare- det suger ganska mycket vätska, provade att ersätta med kokosmjöl- gick kanon!

      Radera
    2. Ja precis, mandelmjöl eller havremjöl brukar funka, även om man inte riktigt får samma konsistens och smak.

      Radera
  3. Sanna! Du är ju bara BÄST! Julen är räddad! (Även om jag bara måååste göra mormors "normala" chokladkola! Bara den! Man äter ju den bara en gång om året...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är klart! Jag har också några traditionella recept som jag alltid gör :)

      Radera
  4. Allt ser super smaskigt ut! Men hur tycker du man ska förhålla sig till sötsaker när man tränar? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är är väldigt individuellt. Man bör ju tänka sig mer för om man inte tränar, då man inte gör av med lika mycket energi.
      Men vill man äta något sött så och då ska man självklart göra det, jag tror inte det är bra att förbjuda saker. Däremot måste man hålla koll på mängderna om man har som mål att komma i bättre form.

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...