onsdag 10 april 2013

Det finns inga genvägar eller "perfekta" dieter

Precis innan LA Figure & Bodybuilding 2008
Det är väl inget nytt egentligen? Men ändå är det "den perfekta genvägen" som alla letar efter. Jag vet, jag har själv försökt hitta den ;)
Jag får ständigt frågor, både via mail, Instagram och här på bloggen om hur man får fram rutorna, blir av med kärlekshandtagen, vilka övningar man kan göra för att få smalare lår osv.

Det är viktigt att inse att ALLA människor har magmuskler/rutor på magen, de är däremot mer eller mindre synliga beroende på hur mycket underhudsfett man har. Vad du har för form och tjocklek på dina magmuskler är till stor del genetiskt men du kan träna upp och stärka dina magmuskler genom styrketräning.
För att få fram dina magmuskler måste du minska ditt underhudsfett men som alla antagligen redan vet så går det inte att punktförbränna fett....inte ens 1000 sit-ups per dag kommer göra att du får en plattare mage! Fettet kommer att försvinna från hela kroppen successivt men även där spelar genetiken stor roll vart man har mest fett och vart det försvinner först.
För att bli av med fettet på magen måste man gå ner i fett% över hela kroppen. Detta gör man genom att:

1. Äta "ren mat" (inga halvfabrikat, laga allt från grunden, mycket protein, långsamma kolhydrater i lagom mängd, hälsosamma fetter). Här stämmer uttycket "abs are made in the kitchen" perfekt in!! Ät lite mindre än det som krävs för att du ska stå still i vikt, eller öka på dosen träning en aning så att du förbränner mer kalorier.
En av mina matlådor under diet :) Sötpotatis, sparris och kyckling
2. Drick mycket vatten, minst 2 liter upp till 4 liter per dag.
3. Se till att sova ordentligt så din kropp hinner återhämta sig
4. Undvik stress så gott det går, detta för att undvika en ökad mängd stresshormoner som hämmar fettförbränning.
5. Kombinera styrketräning med konditionsträning!
Efter Luciapokalen 2008
Det är också viktigt att inse att man måste äta bra och träna regelbundet under en längre tid! (längre än man kanske skulle tro och önska). Bara för att du ätit bra i 5 dagar, betyder inte det att du kommer se resultat. Det gäller att ha tålamod! Gör upp en plan eller ett schema som du följer i minst 8 veckor. Bara för att det inte hänt så mycket efter två veckor, ge inte upp utan fortsätt!

Jag läste ett jättebra inlägg av Fanny häromdagen om det här med "genvägar" och det hon skrev var så klockrent! Jag var bara tvungen att dela med mig av det hon skrev :)


"Alla vet liksom egentligen hur man får en frisk (och därmed snygg!) kropp – alla vet det. Alla vet att äter man bra mat och tränar regelbundet, så blir det bra. Det som är svårt, är att göra det. Att erkänna att man kan göra förändringar, för det man gör i dagsläget inte är optimalt. Att inse att det krävsuppoffringar, något man uppenbarligen gillat att göra, har inte gjort en så gott ändå (tex krognätter, chips-frosseri, soffhäng istället för aktivitet, etc etc).
Så därför fortsätter folk att leta efter det där knepet, någon magisk formel som ska trolla bort det jobbiga, eller i alla fall göra det lättare. Ibland känns det som om folk tror att “vi” som tränar mycket och äter “bra” är födda med någon udda avvikelse som gör det lättare för oss. Att vi bara “hamnat här”. Men så är det inte. Jag var också tjock, jag låg i min säng 24/7 (utom timme jag åkte till affären och köpte skit att äta) och tränade inte på flera år. Innan det var jag väldigt underviktig och hade inte en muskel - jag förbjöds att flyga och hälsa på min pappa (som bor i Schweiz) då min kropp ev. inte skulle “palla trycket”.
Grejen är precis det jag skrev till Michaela då för ett år sen – det är bara att göra det. Det spelar inte så stor roll vilken träning du kör, hur många måltider du äter eller vilket märke på proteinpulver du köper (och du måste verkligen inte använda proteinpulver, absolut inte). Det som spelar roll är kontinuitetViljaUthållighetTron på att du kommer komma dit du vill. Jag kan inte nog betona vikten av att tro på sig själv och inse om sitt egna värde. DET är nyckeln. Att våga säga, ja jag kan och jag är värd det – allt jag vill ha är mitt att få."
Kloka ord Fanny! Och visst stämmer det...regelbundenhet och att hitta en livsstil och en kost som man kan hålla hela livet, inte bara i 4 veckor.

12 kommentarer:

 1. Så sant som det var sagt. Bra skrivet !!! =)

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående talare, tyvärr tillhör jag gruppen som har liiite väl dålig karaktär stundoms ;)

  Men jag ville bara tacka för en superduperblogg!!! Jag och min syster (det var hon som hittade hit först) är stora fans och allt vi har gjort mha dina recept har blivit supergott! TACK!!! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har vi nog alla från och till ;) Det viktigaste är bara att det blir mer från är till, ha ha!

   Tack så mycket, det uppskattar jag verkligen!
   Kram

   Radera
 3. Ännu ett superbra och informerat inlägg! Tålamodet spelar så stor roll, man vill ju så gärna se resultat efter några dagar. Men ju längre det tar och resultatet börjar visa sig, det är då man kan känna sig nöjd och känna, jag klarar det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, det är det som är så trist, vi är oftast för otåliga :)
   Och ju längre tid det tar, desto bättre får du in nya vanor och rutiner och du kommer att kunna hålla resultatet länge!! Vad trist det vore om man inte behövde kämpa för det ;)

   Radera
 4. Bra inlägg! Jag har en fråga angående min träning, om vad du tror. Jag har hållt på effektivt i snart 10 veckor. Har byggt en del muskler och varvat med konditionsträning, både spinning och löpning. Cirka 5-6 dagar i veckan, 1 1/2 - 2 timmas effektiv träning. Vågen visar 2 kg +. Man kan väl ändå inte bygga 2 kg muskler på 10 veckor? Eller har jag fel? Tack för en super härlig blogg!
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elin!
   Om du är nybörjare inom styrketräning är det fullt möjligt att bygga en hel del muskler (1-2 kg) på kort tid. Det är också så att man brukar hålla lite mer vätska i musklerna om man tränar mycket och det kan synas lite på vågen. Så länge du känner att du blir starkare och kläderna sitter bra så är det bara att köra på :)

   Radera
 5. Hej Susanna!

  Har du tips på vart man kan vända sig för kostrådgivning m.m. ?

  Är en 21årig tjej som fått upp ögonen för gym. Hållt på i ca 2år och kör olika muskelgrupper varje dag, plus pw 1h. Har testat att äta olika pga att folk säger åt mig att äta helt olika också ..

  Mitt mål är att bli stark, fitt och må bra. Men känns som att jag antingen blir stark och mullig eller smal och trött.. då orkar man inte ens gymma..

  Som säkert alla vill är det att få synliga muskler och minska på fettet. Den gången jag vart stark och mådde bra åt jag kanske 6ggr om dagen men blev mullig. När jag ville bränna fett levde jag på 1300kcal om dagen plus pw och styrka på gymmet men jag hade ingen motivaton till något.

  Vad ska man ligga kcal mässigt? Fördelning? Allt detta är så svårt..

  är 21år,171cm lång på 65kg.

  Skulle behöva hjälp!
  Kram från en tjej som håller på att tappa motivationen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag erbjuder kostrådgivning. Kolla in på www.iformonline.se för tjänster och priser...

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...