onsdag 9 oktober 2013

Peanut butter & Raspberry overnight oats (OIAJ)

Det var otroligt längesen jag åt något annat än gröt, pannkakor eller crêpes till frukost och ombyte förnöjer, är det inte det man säger?
Det har blivit väldigt dåligt med sömn på senaste tiden så igår förberedde jag min frukost så att jag skulle kunna sova 15-20 minuter extra. Och det var det värt!!! Det var så skönt att bara kunna kliva upp, klä på sig och ta ut den färdiga frukosten ur kylen.
Jag har gjort några Overnight oats (eller OIAJ- Oats In A Jar) tidigare, som dettadetta och detta och alla har varit kanongoda men den jag gjorde igår var en riktig höjdare! Hallon och jordnöt passar riktigt bra ihop (tänk Peanut butter & Jelly) och blandningen blir riktigt tjock och krämig av chiafröna.
Peanut Butter & Raspberry overnight oats (OIAJ)
1 port

1,25 dl (40 g) havregryn
150 g lättkesella/kvarg
2 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
1,5 msk PB2 (jordnötsmjöl) eller 1-2 tsk vanligt jordnötssmör, men tänk på att det blir mer kalorier då
1 msk stevia strö/sukrin
1 msk chiafrön (eller psyllium/linfrön)
50 g hallon + ca 100 g till toppingen
1. Blanda ihop allt utom hallonen till toppingen (100 g). Häll över blandningen i en glasburk.
2. Micra hallonen i ca 30 sekunder och mosa dem sedan med en gaffel. Tillsätt en nypa sötningsmedel och häll sedan hallonen över jordnötsblandningen. Skruva på locket på burken och ställ in i kylen över natten. Ät den kall.
Näringsvärde per portion:
394 kcal, 32 g protein, 39 g kolhydrater, 11 g fett


Har ni sett vad mycket olika pumpor som dykt upp i Sverige (i Stockholm i alla fall) på senaste tiden? Jag har länge letat efter Spaghettipumpa, vars innandöme blir som spaghetti när man ugnsbakar eller kokar den. Man kan sedan äta den som ett alternativ till ris eller pasta med betydligt mindre kolhydrater. Igår hittade jag den på Ica Värtan på Lidingö!! Riktigt kul!
Jag har också köpt lite dekorationspumpor som jag tror man kan laga och äta. Såg en häftig grej på @pbeecie's Instagram för ett tag sedan som jag vill testa. Hon hade bakat en halv pumpa i ugnen och sedan gjort en muggkaka i pumpan istället för att göra den i en skål. Låter spännande!!
 Har ni några roliga förslag på vad man kan göra med pumpor?



21 kommentarer:

  1. Älskar allt som har med pumpor att göra!
    Pumpabröd är gudomligt, pumpasoppa är underbart, pumpapaj, spaghettipumpa med köttfärsfyllning m.m., underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pumpabröd låter fantasktiskt!! Måste jag testa!

      Radera
  2. Oj vad gott det där lät, måste verkligen prova till fredagsfrukosten. Men jag tänkte på proteinvärdet, känns lite väl högt med 32 gram när nästan den enda rena proteinkällan bara är 100 gram kvarg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, sorry, det ska vara 150 g kesella. Resten av proteinet kommer från havren och de andra ingredienserna :)

      Radera
  3. Jag har också ÄNTLIGEN börjat sett lite pumpor! Önskar att jag hade haft lite mer plats (bor i korridor) så att jag hade kunnat göra puré och frysa in, men i helgen blir det ugnsrostad pumpa i alla fall! :)

    SvaraRadera
  4. Jag är ett stort fan av OIAY, men det här var första gången jag provade med hallon. Tog jordnötssmör istället för PB2 men oj vad gott det blev! Har börjat göra mycket frukostar efter dina recept och är så glad att jag tar mig tiden. Vore toppen om du kunde ha en liten rubrik under dina mellanmål för proteinrika kvällsmål. Jag äter ofta "för lite" under dagen även om jag alltid äter mig mätt och behöver då fylla på innan jag går och lägger mig. Är ju så klart hungrig också ;) men totalt utan inspiration. Hallon och keso/kvarg är lite trist varje kväll. Tack för att du har din blogg... den inspirerar mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag absolut göra. Du kan däremot äta i stort sett alla mina mellanmål till kvällsmål, det är en myt att man inte ska äta kolhydrater på kvällen :)
      Men jag ska möblera om lite och se till att få en rubrik som heter proteinrika kvällsmål :)

      Radera
  5. Ser smarrigt ut. Om jag vill byta ut kvargen mot något mjölkproteinfritt vad skulle du rekommendera? Förstår att jag måste komplettera med något proteinrikt till. Tacksam för tips!
    TACK för en bra, inspirationsrik blogg!

    SvaraRadera
  6. Hej
    Jag gjorde dina choklad och cheesecake proteinbrownies häromdagen, men botten blev inte alls goda.
    Kan det ha att göra med att jag skippade stevia och proteinpulvret då jag inte hade det hemma?

    Undrar även om du vet något man kan ersätta stevian med istället?
    Vill helst varken ha socker eller sötningsmedel i.
    Jag är inte så duktig inom detta område, så man kanske inte kan skippa det helt?

    Mvh
    S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja, det var antagligen för att du inte hade någon sötning eller proteinpulver som de inte smakade bra. Testa honung eller yaconsirap kanske?

      Radera
  7. Hur ofta äter du något "sött"? Många anser sötningsmedel vara en trigger för folk att vilja äta mer. Jag själv bakar ganska ofta med söt strö och äter sådant varje dag.

    Jag upplever snarare att problemet ligger i vanan och inte sötningen (förutom socker som faktiskt triggar på riktigt). Vad är din åsikt, funkar det som en trigger eller tror du att det är olika från person till person?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte så ofta, kanske 1 gång i månaden. Det "söta" jag äter gör jag mest på sötningsmedel.
      Det är olika från person till person, jag triggas inte av sötningsmedel medan jag vet många som gör det. Visst är det så att mycket hänger på vanor, men jag tror det är olika för alla.

      Man får helt enkelt hitta ett sätt som funkar för en själv :)

      Radera
  8. Önskar att fler kunde hitta balansen i livet, se att det finns mer än ostmackor och havregrynsgröt till frukost - och att det faktiskt går att fika - utan att nyttja lika många kalorier och snabba kolhydrater.
    Men många vill inte ha sötningsmedel, andra tycker att "ska jag fika så ska jag ha riktigt fika", inget fel på någon av vinklarna, men genomm din blogg har jag hittat ett sätt att både äta kakan och ha den kvar ;) <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kunde inte hålla med dig mer...det finns så mycket mer än backa fil och mackor till frukost :)
      Och precis som du säger finns det alltid folk som menar att om man ska fika så ska det vara "riktigt" fika...men jag gillar att kunna få i mig näring samtidigt som jag njuter ;)

      Radera
  9. Therese Törnqvist11 november 2013 kl. 10:06

    Hej!

    Jag har provat några av dina recept, första gången idag med Peanut Butter & Raspberry overnight oats (OIAJ). Jag är fruktansvärt hungrig på morgonen så detta var perfekt att fixa innan man lägger sig. Det var den godaste grötliknande röra jag någonsin ätit, blev super mätt, orkade inte ens äta allt. Tyvärr fuskade jag med kesellan då jag bara hade vanlig hemma, hoppas den blir lika god på lättkesella.
    Tack för att du delar med dig av dina recept!!!!!!!!!Bra tips från en erfaren atlet till en fd fetknopp ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag håller med, man blir proppmätt! Och det är så skönt att ha frukosten fixad när man kliver upp på morgonen :)
      Jag tycker det är roligt och kommentarer som denna gör det så värt det :)
      Tack!

      Radera
  10. Testade detta recept på OIAJ idag och det är verkligen jättegott! Jag är gbp-opad och kan inte äta så stora portioner men behöver ju näringsrik mat så jag älskar din blogg :) Jag gör bara mindre portioner helt enkelt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Precis, kroppen behöver ju så mycket näring som möjligt trots små portioner :) Kul att du gillade receptet!

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...